Presenten a Tarragona l’estudi ‘Saps què respires?’ sobre la qualitat de l’aire a la vall del Francolí

L’acte, organitzat per la CUP de Tarragona, comptarà amb la presència de la Plataforma Cel Net, impulsora de l’estudi

Per . Actualitzat el

Avui a les 19 hores, al Cafè Metropol, es presenta Saps què respires? Un estudi d’avaluació real de la qualitat d’aire a la Vall del Francolí. A l’acte, organitzat per la CUP de Tarragona, hi assistiran membres de la Plataforma Cel Net, impulsora de l’estudi.

Saps què respires? és un treball que neix fruit de l’acord de col·laboració entre els ajuntaments de Constantí, el Morell, Perafort-Puigdelfí i Vilallonga del Camp, la Plataforma Cel Net i el Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya. Aquesta recerca es va dur a terme entre el 2012 i 2013 i tenia com a principal objectiu disposar d’una avaluació molt més completa i específica de la qualitat de l’aire actual als municipis situats a la vall del Francolí.

L’estudi d’avaluació, al voltant del Polígon Nord de Tarragona, posa en evidència les mancances actuals que hi ha en el nostre país pel que fa a  la qualitat de l’aire per a la salut de les persones. Segons explica l’estudi, les mesures actuals de la Generalitat només controlen un dels 160 components orgànics volàtils que emeten aquestes indústries.

Segons posa de manifest l’estudi, la Xarxa de Vigilància i Protecció de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, únicament té instal·lats tres punts de control al voltant del Polígon Nord. En aquests punts, de tots els compostos orgànics volàtils (COV) que es poden generar en aquest tipus d’activitats, únicament s’analitza el benzè i, en la majoria d’ocasions el valor acaba essent «per determinar». A l’estudi realitzat s’hi van arribar a detectar fins a 160 COV que diàriament respiren els veïns dels municipis afectats.

Arran de les conclusions de l’estudi, la CUP considera que l’anàlisi també s’hauria de fer a la ciutat de Tarragona per tenir un control real de les emissions difuses que es produeixen en certes activitats industrials al terme municipal i que hi hagués un augment de la transparència pel que fa al control d’aquestes activitats.