«Com alcalde, la meva principal prioritat és ajudar a superar la crisi als meus conciutadans»

Josep Poblet, alcalde de Vila-seca

Per . Actualitzat el

Vila-seca està immersa en els actes de la Festa Major de Sant Antoni. Com ha anat aquest primer cap de setmana?

Excel·lent. Aquest cap de setmana hem viscut els actes centrals vinculats al nostre patró, Sant Antoni, i li he de dir que ha estat un dels anys de major participació ciutadana. Amb un programa farcit d’actes com teníem i amb una climatologia que ens ha acompanyat, les vila-secanes i vila-secans i la gent dels municipis veïns han gaudit d’un cap de setmana espectacular. Penso que aquesta és la millor dimensió de la Festa Major d’Hivern en honor a Sant Antoni.

I encara queda el pròxim cap de setmana…

Doncs sí. Pensi que haurem tingut davant nostre una cinquantena d’actes en deu dies i que hem d’aprofitar com cal, en diversió, en enfortiment de la personalitat col·lectiva, però sobretot, com a promoció i projecció de ciutat, que és la manera intel·ligent d’aprofitar els recursos que esmercem en les nostres festes. Pallassòdrom, Cós de Cavalls, promoció de gastronomia, grups musicals locals, són només algunes de les activitats que mouen un gran públic i que tenen un gran poder de mobilització ciutadana i d’atracció de visitants a les nostres festes. Ara, però, encara ens queden uns dies per gaudir de la nostra activitat castellera, dels espectacles familiars, de la inauguració d’un gran equipament com és el Centre Cívic i Cultural del Colomí, de la Trobada Gegantera, dels concerts a l’envelat i de la Gala de l’Esport.

Aquest diumenge ha quedat palès que el Cós de Sant Antoni, continua sent l’acte més característic de Vila-seca?

El Cós, per l’antiguitat, per la bellesa, per la tradició, pel nombre de participants, per l’excel·lent organització i per la capacitat d’atraure milers i milers de persones, és l’element més representatiu que distingeix les nostres festes. El Cós de Sant Antoni és una cursa de cavalls que per la seva vinculació històrica a la festa de Sant Antoni va rebre el reconeixement de Festa Tradicional d’Interès Nacional pel Govern de Catalunya, i aquest diumenge ha quedat demostrat amb la presència de gent d’arreu d’Espanya que han vingut a gaudir de les primeres curses de cavalls que han obert la temporada a l’Estat.

Alguna recomanació per als visitants que s’apropin aquests dies de festa a Vilaseca?

Sí, que se sentin com a casa. La nostra festa també té aquesta característica: està oberta a tothom, veïns i visitants. La targeta d’accés a la nostra festa és la bonhomia, el sentit cívic, l’amistat i el desig de compartir. Les ciutats d’avui no som només per als que hi vivim, som en un entorn molt més gran de persones que també poden gaudir dels nostres equipaments i serveis. Aquest és l’autèntic sentit de ciutat, rebre i oferir, és l’àmbit on creix la civilitat i arrelen els valors. La festa major és una excel·lent oportunitat d’enfortir-ho.

Sant Antoni arriba amb l’entrada de l’any. En aquest sentit, quins són els projectes per aquest 2015?

Pel que fa a inversions i millores al municipi, ara estem acabant les obres de reforma i restauració del Castell i el jardí del seu entorn, el futur nou parc cultural que aviat obrirem a la ciutadania. També està a punt d’entrar en servei el Centre Cívic del barri del Colomí, que albergarà també la Ludoteca Municipal i donarà un gran servei. S’estan enllestint aproximadament una vintena d’actuacions aprovades a finals de 2014 i està previst l’inici d’una quarantena més de noves actuacions previstes per l’any 2015 per un import aproximat d’uns 4,36 milions d’euros addicionals. Vol dir això que entre 2014 i 2015, en només dos anys, s’hauran invertit a Vila-seca 12,79 milions d’euros que ens situen en un esforç inversor, en temps difícils, d’enormes magnituds. Naturalment, això vol dir activitat econòmica, contractació laboral i nous serveis i equipaments pels veïns, és a dir, un altre impuls a l’ocupació laboral i a la superació de la crisi. Val la pena reparar en l’exemple de Vila-seca: austeritat pressupostària, reducció de despesa, congelació d’impostos als ciutadans, mai contribucions especials, esforç per l’ocupació més alt que ningú i esforç inversor més alt que mai. Aquesta és la nostra manera de superar la crisi i sortir-ne reforçats.

I del 2014, quin balanç en fa com alcalde?

L’any passat, des del punt de vista dels objectius de govern assolits, ha estat molt potent. Hi ha dues dades que donen mostra que el balanç de feina feta és enorme: s’han dut a terme més de 50 intervencions inversores en obres i serveis a tots els nuclis del municipi que signifiquen més de 8,43 milions d’euros.

Per aquest 2015, l’Ajuntament prioritza la inserció laboral, la formació i l’ocupació.
Com es reflecteix això als pressupostos?

Miri, a Vila-seca tots els pressupostos que s’han aprovat des de 2008 fins a l’actual, tenen com a prioritat la generació d’ocupació per tots els mitjans que tenim al nostre abast i el pressupost anual és el principal instrument. Li puc afirmar el següent: no hi ha ningú en aquests darrers anys que superi l’esforç que Vila-seca fa per donar formació per a l’ocupació, procurar feina directa per als que no en tenen i fomentar mesures empresarials de generació de noves ocupacions. És la línia essencial d’actuació del consistori i l’element central de la feina de tots els regidors i regidores: màxima racionalitat en la despesa i màxima prioritat a l’activitat econòmica i a l’ocupació. S’ha avançat en tots els fronts: plans ocupacionals, protecció social i màxim impuls a la superació de la crisi. Ja veu que gairebé tot gira entorn de l’eix formació-ocupació-protecció. Com alcalde, la meva principal prioritat és ajudar a superar la crisi als meus conciutadans.

Recentment quedava enllestit el Campus Vila-seca de la URV. Què representa aquest equipament per a la ciutat?

Amb el nou aparcament de la Universitat, ha quedat ben ordenat tot el conjunt del Campus Educatiu i Esportiu que ara permet una total connexió entre Pavelló, Piscines, Instituts, Facultat de Turisme i Geografia i Parc Científic de Turisme. Aquest conjunt d’equipaments esportius, formatius i de recerca singularitzen molt la nostra ciutat i la fan molt sòlida pel futur. També cal tenir en compte que moltes empreses i la totalitat d’organitzacions empresarials representatives del sector turístic tenen la seu al PCT de Vila-seca. Avui som la ciutat del lideratge empresarial turístic, de la formació superior i recerca en Turisme i referent en Geografia i Ordenació del Territori.