Desenes de milers d’estornells sobrevolen el cel de Tarragona

Els grans estols d’ocells es desplacen principalment a primera hora del matí i a darrera de la tarda

Per . Actualitzat el

La fotografia que il·lustra aquesta notícia permet fer una idea de la gran quantitat d’estornells que sobrevolen la ciutat de Tarragona cada dia. Els estols, que és com s’anomena les grans concentracions d’individus d’aquesta espècie, planen sobre els edificis durant el dia, principalment a primera hora del matí i a darrera de la tarda i es concentren en arbres de places i passejos per passar-hi la nit. La presència i el vol d’aquests ocells pot ser molt espectacular, per la gran quantitat d’individus i la remor que el seu vol aixeca, però també causen molts perjudicis a les ciutats, principalment de brutícia, ja que els seus excrements són greixosos i pudents.

Com que aquest és un fenomen que succeeix, cada any des de la consellera de Neteja Pública de l’Ajuntament de Tarragona s’aplica una sèrie de mesures amb l’objectiu de minimitzar les molèsties que poden causar. Aquestes mesures són, d’una banda, la poda dels arbres i, d’una altra, la instal·lació d’aparells per espantar els estornells.

Els aparells estan en funcionament els 7 dies de la setmana i de 5,30 h. a 6,30 h de la matinada, tot i que es pot retocar en funció de la mobilitat i hora d’arribada dels estols d’ocells. Es tracta de provocar sensació d’inseguretat en l’espai on fan vida aquestes aus, amb la reproducció dels seus propis sons d’alerta i d’altres aus rapinyaires, amb l’objectiu de fer-los creure que el lloc que han triat per passar-hi la nit no és segur

No es pot fer gaire cosa més davant d’aquest fenomen, però sí que es poden fer recomanacions com ara no passejar ni deixar el cotxe aparcat sobre arbres frondosos on es concentren els ocells.

Hi ha dues espècies d’estornell, el comú (Sturnus vulgaris) i el negre (Sturnus unicolor). El comú nia principalment al centre i est d’Europa i a la tardor migra cap al sud  per passar-hi l’hivern. No obstant això també hi ha exemplars que es queden tot l’any a les nostres latituds. L’estornell negre és propi de la península Ibèrica i hi passa tot l’any. A finals d’estiu totes dues espècies formen grans estols que es mantenen durant tot l’hivern. A la primavera, quan arriba l’època de reproducció, els grans estols es disgreguen.

Es calcula que en un d’aquests estols d’ocells poden arribar a haver-hi desenes de milers d’exemplars.