«No és bo que CiU encara no hagi definit el seu candidat a l’alcaldia»

Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona, fa balanç de la legislatura quatre mesos abans de les pròximes municipals i explica els projectes de futur si surt reelegit

Per . Actualitzat el

Josep Fèlix Ballesteros afronta els darrers mesos de la legislatura (la segona consecutiva com a alcalde de Tarragona) amb el convenciment d’haver complert bona part del seu programa i disposat a tornar a demanar la confiança de l’electorat en els comicis que tindran lloc el diumenge 24 de maig, d’aquí a quatre mesos. Amb ell fem repàs dels darrers quatre anys, dels projectes de futur si continua com a alcalde i dibuixem també el panorama de precampanya que s’inicia a partir d’ara.

S’atreveix a dir que Tarragona està millor ara que fa quatre anys?
Tarragona està molt millor ara que fa quatre anys. Pensi que l’any 2011 la ciutat i el país estaven submergits en el moment àlgid de la crisi més important que s’ha vist en les últimes dècades. No sabíem si disposaríem de prou estabilitat política, no sabíem si la indústria química i l’activitat econòmica en general aniria bé, era el moment en què el turisme i el comerç patien més i, a més a més, era el moment de les grans retallades a les administracions. Amb aquell panorama era difícil ser optimista per als següents quatre anys. Ara podem dir que pressupostàriament l’Ajuntament està perfectament controlat i que la ciutat té projectes de futur amb l’Smart City i els Jocs del 2017. A més, el sector de la construcció ha anunciat un creixement de l’activitat d’un 5% per a l’any 2015, cosa que feia 8 anys que no passava. Podem dir que estem millor que fa quatre anys.

Tan bé que voldríem estar?
És clar que no. Falten coses. Ara hem d’acabar el Mercat Central (aquesta primavera) i acabar de lligar l’ús del Banc d’Espanya, que està molt perfilat amb la Universitat, l’AEQT i l’Institut Científic d’Investigació Química (ICIQ) perquè sigui un museu d’innovació química de referència internacional. Però hem fet moltes coses. Hem acabat l’Escola Oficial d’Idiomes. Hem posat en marxa amb èxit el nou Teatre Tarragona. Hem desenvolupat i aprovat el Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal (POUM), que arrossegava 13 anys de tramitació. Els temes que afecten la medul·la de la ciutat estan ben enfocats. Ara el que cal és que l’ambient general acompanyi i ajudi.

I les persones, estan millor?
La gent de Tarragona està patint la crisi com la majoria, però en el nostre cas puc dir que l’Ajuntament de Tarragona és dels que més ha incrementat el seu pressupost en serveis socials a tot Espanya. A final d’aquest mandat haurem incrementat els recursos dels serveis socials d’un 100%. Això no ho poden dir gaires ajuntaments. Crec que modestament hem fet tot el possible per ajudar la gent que pateix en la mesura del possible. A més tenim un nivell d’atur relativament baix amb relació a l’entorn. A Tarragona ciutat és d’un 11%, lluny del 24% que trobem a la demarcació o a Catalunya. A més, aquí no hi ha hagut problemes de seguretat ni involucions complicades des del punt de vista social o polític.

Creu que ha complert els objectius que es va marcar com a alcalde en l’inici de la legislatura?
No sé qui deia que, en política, complir el 70% del programa electoral és com haver-lo complert al 100%. Jo no dic tant, però crec que en aquest mandat i en el conjunt del meu mandat de 8 anys crec que la ciutat ha fet un salt qualitatiu important. Hem complert pràcticament tot allò que vam prometre, com l’Escola Oficial d’Idiomes, les escales mecàniques a Part Baixa el Teatre, el Pont del Diable, el Corte Inglés, l’IKEA, els Jocs Mediterranis… tot un seguit de coses que ja estan oblidades però que s’han fet i que ajuden a mirar el futur amb un cert optimisme.

«Tarragona és més capital ara que fa vuit anys, al territori i a Catalunya»

Tarragona és més capital ara que fa 8 anys?
Tarragona és més capital que fa vuit anys, i tant, però no només respecte a Reus, que és la comparació fàcil, sinó també respecte a Catalunya. Es comença a parlar de nosaltres a Catalunya i a Espanya amb certa admiració. Ens comencen a conèixer des del punt de vista social, econòmic, polític i cultural. Som l’única ciutat que ha estat capaç d’obrir un teatre en plena crisi i que a més a més funcioni.

I què queda pendent per fer?
Ens falta disposar d’una estació de Renfe del nivell que la ciutat mereix. Jo vaig donar a la Ministra de Foment el termini d’un any quan vam començar a parlar del tema del tercer fil ferroviari, un projecte en què jo estic d’acord sempre que vagi acompanyat de millores en la seguretat de la línia i de l’estació. No pot ser que tinguem l’estació com la tenim. És per això que estem estudiant denunciar jurídicament Adif per incompliment de la seva obligació d’eliminar les barreres arquitectòniques i per abandonament d’una infraestructura pública de primer nivell. L’estació de Tarragona és la segona més important de Catalunya pel que fa al trànsit de passatgers. Hem donat moltes oportunitats a la ministra de Foment i a tot el seu equip i estem cansats. No estic disposat a permetre que es riguin més dels tarragonins. Si cal, convocarem  mobilitzacions, recollirem signatures i emprendrem accions legals al màxim nivell. Convocarem la societat civil tarragonina, que quan es mou unida és capaç de moltes coses.

Com per exemple que s’obri la unitat d’hemodinàmica les 24 hores del dia?
Sí. Perquè jo al conseller de Salut ja fa dos anys en aquest despatx li vaig dir que era important per a la població tenir la unitat operativa les 24 hores del dia. Ell em va dir que no patís i que es faria. Però d’això fa dos anys. Tot i els successius tocs d’atenció que hem fet des d’aquí la cosa s’ha anat allargant fins ara. El que més lamento és que l’ampliació de l’horari del servei es faci ara després d’un incident greu.

Però no és l’únic que manca en l’àmbit sanitari a la ciutat.
Jo crec que en l’oferta sanitària de la nostra ciutat hi ha d’haver una gran coordinació. Hi ha un hospital, el Joan XXIII, que té especialització i terciarisme, hi ha l’Hospital de Santa Tecla com a centre generalista, hi ha el Sociosanitari Francolí amb el seu paper… És cert que hi ha diversos proveïdors, però nosaltres ens hem de mirar l’oferta sanitària des del seu conjunt. Que és com es fa a Girona i a Lleida. Jo crec que està bé, sense que ningú perdi potència ni identitat, que es coordinin serveis i que hi hagi una visió única del sistema assistencial establert a la ciutat. Fins i tot hauríem de ser capaços d’admimistrar els diners que ens corresponen per nombre de població. Així l’hi vaig dir al conseller de Salut i fins i tot li vaig dir que podien començar aquí a Tarragona per provar fórmules que ajudin a coordinar serveis i ser més eficients i propers a la ciutadania sense perjudici ni per als centres públics, que són referents, ni els privats, que són una realitat que cal tenir en compte. Jo, com a alcalde, he de vetllar perquè els dos hospitals continuïn funcionant amb màxima potència.

Parlem de les eleccions del 24 de maig.
Les úniques que segur que es faran, de moment. (somriu)

Si vol parlem de les eleccions catalanes.
Que les facin o que governin. S’està jugant amb les il·lusions i aspiracions de molta gent que legítimament pensa que aquest país pot canviar radicalment.  I quan es juga amb les il·lusions és perillós, perquè es poden crear moltes frustracions.

Vostè demana que les eleccions del 24 de maig donin com a resultat una legislatura d’estabilitat.
La ciutat està en velocitat de creuer i és important que les forces polítiques que tinguin representació al Saló de Plens tinguin com a objectiu tancar acords i permetre que els grans projectes de ciutat tirin endavant.

Creu que per primera vegada entraran al consistori forces polítiques petites de nova fornada?
No crec que tinguem una entrada massiva de noves forces. Com a molt espero una o dues incorporacions, una de les quals hauria de ser ERC. No crec que tinguem un ajuntament atomitzat d’aquells amb 8 o 9 forces polítiques. No obstant això, el poble quan vota no s’equivoca i sempre té la raó.

Totes les forces han presentat candidat a l’alcaldia a excepció de CiU, que encara està decidint el seu. Aquest fet el condiciona d’alguna manera?
No. Jo m’ho miro amb molt de respecte i amb una certa distància. Però no és bo per a la ciutat que una força política tan important com CiU no hagi definit el seu equip a manca de pocs mesos per a la cita electoral. Em permetrà que no vulgui entrar més en aquesta qüestió per respecte a CiU i a les seves dinàmiques internes. Quan prenguin la decisió serà la que més convingui al partit i a la ciutat i parlarem sense cap problema amb qui sigui l’escollit o escollida.

Aleshores no li pregunto quin dels dos candidats que es postulen per liderar CiU li agrada més.
M’agradaria que digués que no em vull pronunciar sobre això per una qüestió de respecte.

Si torna a ser alcalde quins objectius es marca per a la ciutat?
Treballarem per una bona organització dels Jocs 2017 així com el projecte Smart City i, d’altra banda, definirem d’una punyetera vegada el pas del tren per la nostra ciutat. Definir vol dir que la ciutadania sàpiga d’una vegada per totes quin és el nostre futur ferroviari i que això estigui aclarit jurídicament, acceptat i signat per totes les administracions. Un altre dels projectes de ciutat és incrementar notablement la nostra capacitat hotelera. Crec que Tarragona pot perfectament acollir 3 o 4 nous hotels de 4 estrelles. També és cabdal aconseguir que Tarragona tingui més pes social, econòmic i polític a Catalunya. Hem estat massa temps mirant-nos el melic i no hem mirat prou cap al nord.

La pròxima legislatura veurem com es desenvolupa alguna part del POUM?
La zona de l’IKEA segur que es desenvolupa, així com la de l’anella olímpica. És possible que tiri endavant el pla parcial de la Budallera i part de la Vall del Llorito per a equipaments.

  • conxita fenés serrano

    Sr. Ballesteros, pot estar satisfet de la seva tasca