Acaben els treballs d’adequació de Ca la Garsa i el seu entorn

Amb el nou pla especial de la Part Alta es preveu posar en valor tot l’espai del call jueu de Tarragona

Per . Actualitzat el

Després d’uns primers treballs de consolidació i excavació arqueològica a Ca la Garsa, que es van iniciar el passat mes de juliol, s’han dut a terme les obres d’adequació de tot l’entorn, com és la plaça dels Àngels i Rovellat. Entre els treballs desenvolupats s’ha desmuntat la tanca perimetral de separació de Ca la Garsa i s’ha tornat a col·locar fins arribar a tocar la façana, de manera que queda més integrada a la plaça, i també s’han consolidat els arcs i l’estructura de l’interior. També s’ha reposat el paviment d’una part de la plaça del Rovellat i s’ha projectat la il·luminació de tot el conjunt.

A la plaça dels Àngels s’ha fet la reposició integral del paviment. Prèviament, Ematsa va arranjar els sistemes d’aigua i clavegueram.

Patrimonialment, aquest racó de la Part Alta és una zona arqueològicament molt important i rica, ja que està entre la muralla i els murs del fòrum provincial, a més d’acollir  Ca la Garsa. El conjunt correspon a un edifici medieval dels segles XIII-XIV i es va construir sobre un edifici visigòtic de grans dimensions.A l’edat mitjana seria un dels casals més importants del call jueu de Tarragona i donava a la plaça de la jueria o dels Àngels.

El call de Tarragona es formava per una sèrie de carrerons amb accessos independents de la resta de la ciutat, que aprofitaven les portelles romanes de la muralla. La seva proximitat al castell del rei mostra que estaven sota la seva jurisdicció.

Les perspectives de futur són seguir treballant en aquesta zona per al seu manteniment i, a més, s’està elaborant una ruta-itinerari dels jueus a la ciutat.

Amb el nou pla especial de la Part Alta es posarà en valor l’espai del call jueu i es plantejarà un tractament unitari en les rehabilitacions de les cases i es destacaran els elements que puguin sortir amb el temps, com arcades, elements singulars,  etc, o com la portella sels jueus, etcètera. Una de les actuacions previstes és la col·locació d’una pavimentacio singular del call que marqui els seus límits, com s’ha fet en els paviments del fòrum provincial i el circ, entre altres.

Aquest projecte, que ha durat uns sis mesos i ha tingut un cost de 100.000€, ha estat cofinançat també pel Servei d’Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu.