Els preus es comporten com en plena crisi

Amb una caiguda de l’1,1% de l’IPC avançat, l’Estat suma el sisè mes d’inflació negativa

Per . Actualitzat el

La inflació acumula sis mesos seguits de caigudes i tanca el 2014 amb un signe negatiu de l’1,1%, segons l’indicador avançat de l’IPC publicat per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Aquesta dada indica que l’economia espanyola fa sis mesos seguits que veu com les seves taxes d’inflació anuals són negatives, un fet que no es donava des de l’inici de la crisi l’any 2009 amb una acumulació de vuit mesos seguits d’IPC negatiu. Aquell mateix any, aquest indicador es va situar en el -1,4% de taxa anual negativa, de moment la xifra més alta mai registrada en la sèrie de l’INE.

Segons l’INE, el principal responsable d’aquesta davallada és el comportament negatiu del petroli i dels seus derivats que contrasta amb la pujada que es va produir el desembre de 2013.

Tot i aquests registres històrics, el Govern central ha descartat que l’economia es trobi en deflació. El ministre d’Economia i Competitivitat, Luís de Guindos, va avançar recentment que la inflació acabaria l’any amb una caiguda superior a la registrada al novembre (-0,4%) i va reconèixer que els preus anaven a ser una mica més negatius al desembre i que es mantindrien així uns mesos.

Malgrat tot, aquestes dades encara no són definitives i serà el mateix Institut Nacional d’Estadística qui les confirmarà a mitjans de mes quan publiqui les dades definitives on s’inclourà el comportament dels preus en les diferents cistelles de l’IPC i les xifres desagregades per províncies.

Si es confirmessin, aquest període d’inflació negativa acumularia sis mesos seguits de caigudes cosa que no passava des de l’any 2009 quan en plena crisi econòmica es van acumular fins a vuit mesos seguits d’inflació negativa, el període més llarg en números vermells de la sèrie de l’INE.