El «nyap del Govern» amb la incineradora, segons el PSC

Xavier Sabaté denuncia que la Generalitat «es renta les mans i passa del territori»

Per . Actualitzat el

El diputat tarragoní Xavier Sabaté (PSC) lamenta que «el Govern s’hagi rentat les mans tan alegrement en una de les instal·lacions més sensibles de Catalunya».

«Si als anys 90 aquesta instal·lació ja es va considerar que requeria un tractament, una vigilància i unes compensacions per al municipi de Constantí, no pot ser que ara el Govern se la tregui del damunt i ens deixi tan desemparats i indefensos», comenta Sabaté.

«Ja vàrem dir en el seu moment que aquesta empresa havia de continuar tenint presència pública en el seu accionariat, una prevenció ja en la selecció dels materials que tracti i posterior sobre els efectes de les seves emissions i continuar compensant el municipi de Constantí que en el seu dia ja es va considerar que era necessari», ha reblat el diputat.

Per això dilluns el PSC entrarà al registre del Parlament les següents preguntes i una proposta de resolució:

Preguntes:

1 – Creu el Govern que a partir d’ara es trobaran municipis que vulguin col·laborar en disposar d’instal·lacions especials si es retiren les compensacions acordades a municipis com Constantí que fins ara les han rebut per la planta de residus industrials?

2 – Com controlarà el Govern a partir d’ara els residus que es tractin a la planta d’incineració de residus industrial de Constantí?

3 – Com controlarà el Govern a partir d’ara les emissions provinents de la planta d’incineració de residus especials de Constantí?

4 – Creu el Govern que és necessari l’estabilitat laboral en instal·lacions sensibles com la planta d’incineració de residus industrials de Constantí? Com pensa afavorir-la el Govern?

5 – Pensa el Govern constituir una Comissió mixta amb la direcció de l’empresa SARP a la seva planta de Constantí, la Generalitat, l’Ajuntament i del Comitè d’Empresa a fi d’analitzar la marxa de la instal·lació, l’evolució de la seva plantilla i la seva estabilitat, qualificació i formació?

6 – Com pensa el Govern compensar l’ajuntament de Constantí les pèrdues d’ingressos provinents fins ara de la planta d’incineració de residus industrials de Constantí?

7 – Ha rebut la Generalitat alguna petició de l’Ajuntament de Constantí exigint compensacions per evitar disminuir els ingressos de què disposava fins ara per tenir ubicada al seu municipi la planta incineradora de residus industrials que ja s’ha produït des que se’n va fer càrrec la Generalitat?

Proposta de resolució

La planta incineradora de residus industrials de Constantí al Tarragonès ha passat definitivament a mans privades sense que el Govern de la Generalitat hagi vetllat per garantir la presència pública en el seu accionariat, una prevenció ja en la selecció dels materials que tracti i posterior sobre els efectes de les seves emissions i les compensacions al municipi de Constantí que en el seu dia ja es va considerar que era necessari.

El Govern ha actuat d’aquesta manera de forma frívola i oblidant l’interès general: el control dels materials i els seus efectes, la necessària estabilitat laboral en una instal·lació d’aquestes característiques així com la compensació a Constantí queden en entredit. A partir d’ara serà més difícil al nostre país demanar que algun municipi vulgui col·laborar per ubicar instal·lacions especials si fins i tot el propi Govern incompleix compromisos ja acordats amb municipis que s’han prestat a col·laborar.

Per tot això el Parlament de Catalunya encomana al Govern:

1 – Estudiar els mecanismes per afavorir l’estabilitat laboral en indústries com la incineradora de residus industrials de Constantí.

2 – Establir compensacions al municipi de Constantí per evitar que la privatització de la incineradora de residus industrials disminueixi els seus ingressos i no senti un precedent negatiu a l’hora de situar en el futur instal·lacions de risc al nostre país.

3 – Que constitueixi una Comissió mixta formada per la direcció de l’empresa SARP la a la seva planta de Constantí, un representant de la Generalitat, un de l’Ajuntament i un altre del Comitè d’Empresa que es reunirà com a mínim dos cops a l’any a fi d’analitzar la marxa de la instal·lació, l’evolució de la seva plantilla i la seva estabilitat, qualificació i formació.

4 – Encarregar a la Universitat Rovira i Virgili un estudi anual dels possibles efectes a l’ambient de l’activitat de la planta incineradora de residus industrials de Constantí