ICV-EUiA presenta 79 esmenes relatives al Camp de Tarragona

La formació ecosocialista vol fer front «al desequilibri territorial»

Per . Actualitzat el

La diputada d’ICV-EUiA, Hortènsia Grau, ha anunciat que la formació ecosocialista ha dut al Parlament un total de 79 esmenes que fan referència al Camp de Tarragona, i unes altres 1.082 no territorialitzades que incideixen també en els serveis que presta la Generalitat en aquestes comarques.

L’objectiu d’aquest treball, segons Grau, consisteix a «posar en marxa el pla de rescat social que el Govern de la Generalitat no ha volgut fer en els pressupost de 2015, tot i que la situació que estem vivint el fa més necessari que mai». L’ecosocialista explica que «ens hem centrat en reivindicar obres i serveis que generen ocupació i reequilibrin el territori, perquè el Camp de Tarragona, tot i aplegar el 8,22% de la població de Catalunya, només rep el 4,3% del pressupost». I lamenta que «des del 2010 fins ara hem perdut més de 61 milions d’euros en inversió».

En l’apartat de Salut, les esmenes d’ICV-EUiA reclamen la reobertura de serveis als CAPs que han estat tancats i millores a l’Hospital Joan XXIII, entre d’altres. Hi ha també esmenes d’Educació, reclamant les escoles i instituts que la Generalitat no ha fet, quatre dels quals són a la ciutat de Tarragona, i en l’apartat de mobilitat sostenible es manté la reivindicació de millora del material ferroviari i l’increment d’horaris per facilitar els desplaçaments.

ICV-EUiA demana també recuperar el poder adquisitiu personal dels funcionaris i personal laboral depenent de la Generalitat de Catalunya i del fons d’acció social, evitant més congelacions als seus salaris. Així com reclama reduir les subvencions a mitjans de comunicació privats, limitar les condicions salarials dels comandaments del CATSALUT i personal directiu dels centres sanitaris del sector públic.

Al costat de les esmenes, la formació ecosocialista proposa un conjunt d’iniciatives per millorar la fiscalitat i redistribuir millor la riquesa. Concretament ICV-EUiA planteja mesures que permetrien obtenir gairebé 2400 milions d’euros d’ingressos. «Avui calen més recursos fiscals i més ingressos d’aquells qui més tenen», ha explicat Grau. Entre les mesures destaquen la reducció dels beneficis fiscals, com desgravacions per habitatges habituals en trams de renda elevats que, segons Grau, significarien 400 milions d’ingressos, o la deducció per compra d’accions al mercat alternatiu borsari. A més, de la reforma dels impostos de successions i de patrimoni i l’aplicació de l’impost sobre els grans establiments comercials, així com la creació de nous impostos sobre el tabac o les begudes ensucrades, entre d’altres.

Grau ha volgut subratllar també la lluita contra el frau fiscal com una de les línies a seguir: «cal un pla de lluita contra el frau i l’evasió fiscal. Si el Govern vol, pot posar els recursos suficients per frenar el frau. Un increment dels recursos humans destinats a l’Agència Tributària de Catalunya i una millor coordinació amb l’Agència Estatal podrien reduir el dèficit fiscal un 10%».