Arrenca un projecte de gestió de les colònies de gats

L’entitat GAIA Tarragona l’està desenvolupant a través d’un conveni signat amb l’Ajuntament

Per . Actualitzat el

L’Ajuntament de Tarragona i l’Associació Grup Adopcions i Acollides d’Animals Tarragona (GAIA Tarragona) han signat un conveni de col·laboració per engegar el projecte pilot de gestió de colònies de gats del Fòrum de la Colònia i la Part Alta de la ciutat. L’acord estableix que l’entitat s’encarregarà del control de colònies de gats urbans a través de la seva identificació, esterilització i alimentació amb pinso sec per tal de garantir el benestar dels animals i la salubritat i higiene de la zona. L’Ajuntament, per la seva banda, es compromet a aportar una part del finançament, el suport tècnic i supervisió del projecte.

La presència de gats als espais públics urbans és habitual a gairebé tots els centres de ciutat i també l’existència de persones que s’encarreguen d’alimentar-los de manera voluntària i personal, aquest fet pot comportar problemes de salut pública, si no es fa de forma adequada, pel creixement incontrolat de la colònia i per la presència de restes d’aliments a l’espai públic que poden ser focus de brutícia i proliferació de plagues urbanes. És per això, que l’Ajuntament i GAIA han acordat abordar la situació des de la gestió i el control de les colònies ja establertes a través de la identificació, l’esterilització, protecció dels individus i la supervisió del bon estat de salut i la garantia d’una alimentació adequada dels animals. El tinent d’alcalde de Serveis a la Persona, Javier Villamayor, ha explicat que «amb l’acord amb l’Associació GAIA Tarragona encetem un projecte pilot que, si té bons resultats, podem ampliar a altres punts de la ciutat i que suposa un enfocament innovador en la gestió de la presència d’animals a l’espai públic». Per la seva part, els representants de l’Associació expliquen que «aquest és un model sostenible i ètic, que compleix la normativa vigent a Catalunya en matèria de Protecció Animal, i que ja es desenvolupa amb èxit i bons resultats a ciutats com Barcelona o altres llocs d’Europa».

La legislació vigent de protecció dels animals estableix que correspon als municipis la recollida, captura i control d’animals abandonats, perduts o ensalvatgits i que aquests poden concertar l’execució d’aquestes prestacions amb associacions de protecció i defensa dels animals. Cal recordar que les ordenances municipals prohibeixen alimentar als animals a l’espai públic, a través d’aquest projecte, l’entitat serà l’encarregada de coordinar els alimentadors i voluntaris que s’uneixin al projecte que podran alimentar degudament identificats amb un carnet d’alimentador que obligarà i habilitarà al voluntari per fer-ho seguint els protocols establerts per l’Associació i l’Ajuntament.