Neix l’Orquestra de Cambra de Tarragona

El concert de presentació d’aquesta nou projecte professional tindrà lloc el 20 de desembre

Per . Actualitzat el

Vídeo: Tomàs Varga.

El territori compta ja amb una nova agrupació musical, l’Orquestra de Cambra de Tarragona (OCTa), que neix amb el suport de l’Escola i Conservatori de la Diputació a la ciutat. De fet, aquest nou projecte professional parteix de la iniciativa d’exalumnes i professors del centre, i dóna visibilitat i continuïtat al projecte educatiu del centre d’ensenyament musical de la Diputació a Tarragona.

El concert de presentació de l’OCTa tindrà lloc aquest dissabte, 20 de desembre, a les 19 hores a l’Auditori Diputació. Les invitacions es poden recollir a la consergeria de l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació.

La particularitat de l’orquestra és que estableix un punt de trobada entre professors, exalumnes i altres músics relacionats amb el Conservatori de Música de la Diputació a Tarragona. Això permet una doble tasca: per una banda, donar sortida professional als músics que s’han format i estan vinculats a casa nostra, i per l’altra, retornar al territori el talent musical que les institucions educatives tarragonines han generat durant dècades.

És per aquest motiu que l’OCTa es presenta com un nou projecte professional estretament vinculat a la ciutat i a la demarcació, motiu pel qual compta també amb músics de l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Reus, del Conservatori de Música de Vila-seca i d’altres punts del territori. D’altra banda, l’orquestra neix amb l’objectiu de col·laborar amb el món artístic i cultural de les deu comarques, abastant tots els àmbits de creació.

La formació treballa amb repertori de diverses èpoques i estils, i vol ser una eina per promocionar i dinamitzar la música catalana, així com als seus compositors i als artistes de la demarcació. L’estructura de l’orquestra permet que pugui adaptar-se a diferents formats (música de cambra, música simfònica…) per poder abastar un repertori més ampli, tot i que el seu tret identitari és la música de cambra.

Com a orquestra vinculada al Conservatori també te un vessant pedagògic. Per tal d’introduir als més joves al món de la música des d’un punt de vista més comprensible i entenedor, l’orquestra també realitza concerts en format familiar i ofereix als estudiants la possibilitat de col·laborar amb una orquestra professional, entre d’altres activitats.

Durant la roda de premsa de presentació celebrada aquest matí a l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona, la directora del centre, Marta Sardaña, ha destacat que “és una gran satisfacció presentar aquesta orquestra perquè és molt important pels alumnes, per la ciutat i pel territori”. D’altra banda, l’actor Oriol Grau, que també hi ha participat, ha posat de manifest que “això feia falta”, tot destacant que “l’OCTa omple aquest buit que hi havia i complementa l’oferta cultural actual”.

D’altra banda, Dasio Gonzàlez, exalumne del centre i impulsor de la nova formació musical, ha destacat que “hem volgut tornar amb els nostres professors a fer música tots junts, en equip”, per impulsar “una orquestra que representa tota la cultura del nostre territori”. A més, ha destacat que “Tarragona és una fàbrica de talent cultural, però que moltes vegades s’oblida de les seves pròpies capacitats culturals”. Finalment, Oriol Gonzàlez, professor del Conservatori de Música de Tarragona i membre de l’OCTa, ha destacat que aquesta nova iniciativa és fruit de l’energia dels nostres exalumnes, a través de la qual hem preparat un “concert espectacular per presentar-nos a la ciutadania”, que se celebrarà aquest dissabte a l’Auditori Diputació.