Els Jocs Mediterranis superen els 3.000 voluntaris

Durant el 2014 s’ha iniciat el Pla de Formació del Voluntariat, s’han mobilitzat 827 voluntaris en 57 accions diferents i s’han programat 24 xerrades informatives amb l’assistència de 577 voluntaris

Per . Actualitzat el

Els Jocs Mediterranis Tarragona 2017 tancaran aquest any 2014 havent superat el llindar dels 3.000 voluntaris. Concretament, i a data d’ahir, un total de 3.088 persones havien decidit omplir el formulari d’inscripció i passar a formar part del projecte. En paraules del director general del Jocs Mediterranis, Ramon Cuadrat, «la magnífica resposta que estem rebent per part de la població en el projecte de voluntariat ha superat, amb escreix, totes les nostres previsions i expectatives. Això no fa més que donar-nos força per tirar endavant i fer de Tarragona 2017 un projecte d’il·lusió fet per i per a tothom».

Pla de Formació del Voluntariat

L’any 2014 ha estat, a més, un any intens pel que fa al projecte de voluntariat dels jocs, ja que s’ha donat el tret de sortida a un dels plans més ambiciosos de l’àrea: el Pla de Formació del Voluntariat, un pla formatiu que s’allargarà fins el 2017 i que té com a objectiu principal donar les eines als voluntaris per millorar la seva competència i habilitat en determinades tasques necessàries per al bon funcionament i l’organització dels Jocs.

El programa de formació de voluntaris s’estructura en dues branques: la formació pròpia establerta i impartida per l’organització dels Jocs Mediterranis i la formació ofertada pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), fruit d’un acord entre Tarragona 2017 i el SOC, segons el qual s’adopta el compromís de treballar conjuntament per establir un pla formatiu ajustat a les necessitats dels Jocs Mediterranis i, d’aquesta manera, desenvolupar polítiques actives de formació i ocupació específiques pels voluntaris. En aquest sentit, des del passat mes d’agost fins ara, el SOC ha programat 19 cursos de formació i s’espera l’obertura de noves convocatòries en els propers mesos.

Per altra banda, i un cop registrats a la borsa de voluntariat dels Jocs, els voluntaris són citats a una primera xerrada informativa on membres de l’equip de Tarragona 2017 fan un primer contacte amb els nous voluntaris i expliquen no només les bases del projecte, sinó també el paper fonamental que desenvolupa el cos de voluntariat en ell. Durant aquest any, s’han realitzat 24 xerrades informatives amb l’assistència de 577 voluntaris.

Accions voluntàries

A més de la formació a les aules, el voluntari 2017 rep també una formació en base a l’experiència adquirida a través de les anomenades accions voluntàries. A través d’aquestes accions, el voluntari realitza treball de camp donant suport en l’organització de diferents esdeveniments, principalment esportius, on duu a terme una sèrie de tasques que li serviran de cara a la futura organització dels Jocs Mediterranis, com ara control d’accessos, entrega de premis i cerimònies, protocol i acomodament, etc. En total, aquest any 2014 el voluntariat de Tarragona 2017 ha participat en 57 accions voluntàries, en les quals s’han mobilitzat 827 persones.

El perfil del voluntariat

La borsa de voluntariat està formada actualment per un 61,3% de dones i un 38,7% d’homes. Per edats, el 56,8% pertany a la franja d’edat més jove, que va dels 16 als 25 anys. Un 22,9% dels voluntaris tenen entre 26 i 40 anys, un 17,9% entre 41 i 60 anys i un 2,4% superen els 60 anys.

Si ens fixem en el nivell formatiu, la major part –un 52,1%- posseeix estudis universitaris; un 18,9% té el batxillerat; el 13,4% té FP o cicles formatius; el 13,2% prové de la ESO; i un 2,3% estudis de primària.