Tarragona renova amb l’Hospital de Santa Tecla

La ciutat commemora els 550 anys de l’hospital de la Rambla Vella amb un acte solemne a l’Ajuntament

Per . Actualitzat el

L’Ajuntament de Tarragona i l’Arquebisbat de Tarragona han signat aquest vespre al Saló de Plens del consistori tarragoní el document a través del qual les dues parts, junt amb la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, renoven públicament el seu compromís envers l’atenció a les persones i el manteniment del projecte fundacional que els seus antecessors van impulsar ara fa tot just 550 anys (el 15 de desembre de 1464) amb la creació de l’Hospital de Santa Tecla. L’acte ha aplegat un centenar de persones al Palau Municipal, entre elles una nodrida representació de formacions polítiques de l’Ajuntament i membres de la societat civil.

Ballesteros: “Hi ha institucions que fan ciutat i, a Tarragona, Santa Tecla és una institució medul·lar”

«Hi ha algunes institucions que fan ciutat i, a Tarragona, l’Hospital de Santa Tecla és una institució medul·lar de la nostra». Amb aquesta frase l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va sintetitzar la importància que per a la ciutat té el centre assistencial de la Rambla Vella, «un hospital que, per durada i per compromís de tants segles, ha cosit el teixit social de Tarragona des de baix. No hi ha gaires entitats com l’Hospital de Santa Tecla, ni a Tarragona ni enlloc», va assegurar l’alcalde Ballesteros després d’haver signat, juntament amb l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, i amb el president de la Fundació Hospital de Santa Tecla, Joan Aragonès, el document que serveix per renovar el compromís i els valors fundacionals del centre que els seus antecessors van impulsar l’any 1464, ara fa 550 anys. Ballesteros, que va assegurar haver sentit «el pes de la història» en el moment de signar el document al saló de plens del consistori, va afegir que «per a la ciutat l’Hospital de Santa Tecla és una institució tan important com ho ha estat el Port de Tarragona». Ballesteros, en clau de present, va agrair la tasca dels professionals de la Xarxa de Santa Tecla, ens que, «més enllà de l’entorn sanitari de l’Hospital, ha estès aquests valors a l’atenció integral de la persona, des del punt de vista de la discapacitat, de l’educació i de l’atenció a la ciutadania més necessitada».

En la mateixa línia es va manifestar el delegat del govern de la Generalitat, Joaquim Nin, que recordava que «els orígens de l’hospital de Santa Tecla, allà cap al segle XII a l’antic Hospital de la Seu, són fins i tot anteriors als d’institucions tan importants com la Generalitat de Catalunya». Per Nin, «és important que tots valorem el patrimoni que tenim. Un patrimoni que ha perdurat tants segles perquè ha estat útil i necessari. A més, ha sabut adaptar-se a les necessitats sense modificar la seva vocació de servei i d’ajuda a les persones».

Joaquim Nin; “L’hospital ha perdurat tants segles perquè sempre ha estat útil, necessari i ha sabut adaptar-se als canvis”

L’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, recordava el vessant «humà» de l’hospital i evocava els seus orígens, que «s’han mantingut fins avui. Les necessitats canvien, però sempre hi haurà persones pobres i necessitades d’ajuda de part d’entitats com l’Hospital de Santa Tecla», va assegurar l’arquebisbe. Sobre els actes de commemoració del 550è aniversari, el representant de l’església tarragonina assegurava que «a més d’una mirada cap al futur, es tracta d’un merescut homenatge a totes aquelles persones que durant tants segles han treballat per tirar endavant una institució que, per damunt de tot, està dissenyada i pensada per ajudar les persones».

L’acte ha comptat també amb una xerrada sobre la història de l’Hospital de Santa Tecla, els orígens del qual es remunten fins a l’any 1171 amb l’antic Hospita de la Seu, a càrrec del director de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, Mossèn Manuel Maria Fuentes.