La sanitat té un cost anual de 595 milions d’euros a les comarques tarragonines

Els dispositius sanitaris desplegats a les sis comarques de la Regió Sanitària de Tarragona requereixen una inversió anual d’uns 1.000 euros per habitant a l’any

Per . Actualitzat el

Alguna vegada s’ha preguntat quin és el cost de disposar d’un sistema sanitari públic i de qualitat com el que tenim a casa nostra? Els recursos assistencials desplegats a les sis comarques que conformen la Regió Sanitària de Tarragona (Tarragonès, Baix Penedès, Alt Camp, Baix Camp, Priorat i Conca de Barberà) requereixen una inversió anual de 595 milions d’euros, prop de 100.000 milions de les antigues pessetes, que són necessaris per al correcte funcionament dels hospitals, quiròfans, consultes, centres d’atenció primària, centres d’atenció sociosanitària, de salut mental i de les farmàcies que tenim al nostre entorn. Una important quantitat de diners que, de fet, és la partida més important dels pressupostos que la Generalitat de Catalunya elabora cada any per a l’àmbit geogràfic de les comarques de Tarragona.

L’any 2015 el sistema de sanitat públic a casa nostra tindrà un cost de 595 milions d’euros. Això representa un increment pressupostari del 2,7% respecte a l’any 2014. Analitzat des del punt de vista de la despesa per càpita, el cost del sistema sanitari públic a casa nostra és d’uns 1.000 euros per habitant i any.

El total dels 595 milions d’euros (prop de 100.000 milions de les antigues pessetes) va destinat al finançament de l’atenció pública prestada a la ciutadania a través dels diferents equipaments que hi ha distribuïts per tot el territori. Així, el pressupost de l’Institut Català de la Salut (ICS) per al 2015, responsable de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i de diverses àrees bàsiques de salut del territori, té assignada una partida de 175 milions d’euros (el 29,5% del total), el que representa un increment del 4% amb relació als pressupostos de 2014. L’altra partida important és la dedicada pel Departament de Salut a la compra de serveis sanitaris a diferents proveïdors (Sagessa, Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, Pius de Valls, Institut Pere Mata de Reus, GIPSS…) amb una partida de 292,5 MEUR (49,13% del total), el que representa una pujada del 0,9% respecte al 2014. Farmàcia té una partida de 77 milions d’euros (el 12, 9% del total), mentre que la medicació a hospitals té una partida de 25 milions d’euros (4,32% del pressupost total). El pressupost anual de 595 milions d’euros inclou també una partida de 14,7 milions d’euros per al pagament d’equipaments de recent construcció o que s’estan desenvolupant en aquests moments.

Si analitzem la destinació des del punt de vista de l’àmbit assistencial, observem que l’atenció especialitzada és la que la té la partida pressupostària més important: 352 milions d’euros, 263 dels quals estan destinats especialment a l’atenció hospitalària. L’atenció primària, desenvolupada a través de les Àrees Bàsiques de Salut, Centres d’Atenció Primària i Consultori, tindrà l’any 2015 un pressupost de 98 milions d’euros. A l’àmbit de la salut mental s’adjudica un total de 39 milions d’euros al territori mentre que l’atenció sociosanitària té una partida de 27,4 milions d’euros.

La planificació pressupostària en Salut a les comarques de Tarragona, a banda de la realització dels serveis, preveu per aquest 2015, millores substancials en àrees que la mateixa Regió Sanitària de Tarragona considera importants. Així durant el 2015 la Regió potenciarà el cribratge dels casos de càncer de còlon entre la ciutadania del territori, incrementarà la despesa en nous tractaments com ara l’existent en Hepatitis C i farà un esforç pressupostari addicional perquè al llarg dels pròxims mesos la unitat d’hemodinàmica de l’Hospital Universitari Joan XXIII pugui romandre oberta les 24 hores del dia i evitar la derivació de pacients a Barcelona.

xifres_salut

 

14,7 MEUR en equipaments

El pressupost de Salut per al 2015 inclou una partida de 14,7 milions d’euros per al pagament d’equipaments de recent creació i d’altres que s’estan desenvolupant. 5 milions d’euros es destinaran al pagament diferit del nou Hospital Sant Joan de Reus, 2,3 milions al nou CAP de Cambrils, 1,1 milions al Centre de Salut de Vila-seca, mig milió d’euros per les obres de rehabilitació del Sociosanitari Francolí, 270.00 euros per al nou Consultori d’Albinyana, 3,7 milions d’euros per al  nou servei d’urgències de Joan XXIII i 650.000 euros per als equipaments sanitaris inclosos en el nou Centre Penitenciari del Catllar. A banda d’aquests pagaments, el pressupost inclou la redacció dels projectes de construcció de nous equipaments assistencials a la Canonja i la Pobla de Montornès (documents que estan molt avançats), Segur de Calafell i Els Pallaresos.