Efecte diana

Per . Actualitzat el

Diu la llegenda que hi havia un arquer que sempre feia diana. Tenia tanta fama que l’emperador va enviar un missatger per convidar-lo al torneig del seu aniversari. Quan va arribar a la casa, el missatger va veure que una de les parets estava plena de dianes dibuixades i que al mig de cadascuna hi havia una fletxa clavada. «És el millor arquer que he vist mai!», va pensar. Una mica més enllà se’l va trobar amb l’arc disparant a una altra paret on ja hi havia moltes fletxes clavades al mur però on, curiosament, no es veia cap diana pintada. Mentre s’acostava va veure com l’arquer disparava la darrera fletxa, agafava un pot de pintura i pintava una diana al voltant de cada fletxa, de tal manera que quedaven just al centre.

Així és com es produeix l’efecte diana. Moltes vegades en el teu dia a dia et trobes situacions, gent, coses… que semblen haver encertat just al centre de la teva diana. Aquest llibre l’han escrit per mi. Aquesta frase de Facebook parla de la meva vida. Des que ho vaig deixar amb la parella no faig res més que conèixer gent que es diu igual. Com feia l’arquer, per cada fet que et passa pintes una diana al seu voltant que reforça la idea que ja tenies al cap i, si mires el mur, veuràs que tens tantes raons com dianes. La pregunta és: realment creus que l’autor americà ha escrit aquest best-seller pensant en tu? Creus que la frase amb 145.322 «m’agrada» parla només de la teva vida? Tothom que has conegut comparteix nom amb la teva exparella? Quan mires el mur només veus la fletxa al centre de la diana, i si tens tot el mur ple, semblarà que ets el millor arquer del regne i que el 80% de la gent de la teva ciutat es diu igual. Però et preguntes què va arribar abans? Realment hi havia diana quan es va disparar el fet o l’has pintat tu?