Temps d’una exquisidesa gastronòmica: la tòfona blanca que trobem a Giorgio

Per . Actualitzat el

La trufa blanca o el tartufo bianco, com s’anomena a Itàlia, és un producte molt singular i se’l coneix com el «diamant de la gastronomia» pels elevadíssims preus que té. La seva cotització se situa entre els 4.000 i els 6.000 euros el quilo i, de vegades, més encara.

Certament és una exquisidesa gastronòmica privilegiada que en aquests dies de fred està de temporada i que procedeix de la regió de l’Adriàtic italià.

Pel seu preu són pocs els restaurants que l’ofereixen; a les nostres comarques destaca el Giorgio, de Calafell, que sempre elabora en aquesta època de l’any els seus plats deliciosos amb tòfona blanca, importada del seu país i més concretament de la seva regió, Péssaro.

Aquest establiment, considerat per moltes guies gastronòmiques, entre les quals la Guia Gourmand, com el millor de cuina italiana a Catalunya, va ser un dels pioners a donar a conèixer a Catalunya aquest «brillant culinari», motiu pel qual se’l coneix com la «catedral del tartufo bianco». Sempre, a finals de novembre i principis de desembre, incorpora a la seva carta plats amb tòfona blanca, que fins i tot inclouen postres.

Giorgio Serafini, amb el suport de la seva dona, Savine, ja més de 46 anys va deixar la seva terra italiana, al costat de l’Adriàtic, i va venir a instal·lar-se al Mediterrani, concretament a Calafell. En aquesta població, va obrir el restaurant Giorgio, on ofereix la millor cuina italiana, artesanal i amb una matèria primera impecable i on, en temporada, dóna a conèixer l’autèntica tòfona blanca.

Recordem que l’any 1998, quan se celebrava el 30è aniversari del restaurant que porta el seu nom, el govern italià va voler fer un homenatge a Girogio Serafini per la seva important tasca professional a Espanya, lliurant-li el títol de Cavaller de la República d’Itàlia. Poc abans, l’Academia Italiana della Cucina va celebrar una trobada gastronòmica al seu restaurant i li va lliurar la medalla de l’entitat per la divulgació i la promoció de l’autèntica cuina italiana.

El restaurant Giorgio, situat a dues passes de la platja, ocupa un local que és una veritable pinacoteca, amb obres dels millors artistes catalans que freqüenten l’establiment, igual que molts altres personatges coneguts del món de la política, les arts, els esports o la cultura… Allí també es realitzen singulars quadres col·lectius, de grans dimensions, que han donat la volta al món. Recordem el dedicat a la Reina d’Espanya, a Pavaroti, a Marta Ferrussola, a la Creu Roja, a Calafell, al Cafè de Colòmbia… Actualment les pintures d’Emilia Castañeda que exposa al restaurant són certament precioses.

Però el més important és la cuina que fa: una cuina mediterrània senzillament antològica, realitzada amb veritable passió. El remenat d’ous, la pizza, la crep amb formatge, el rissotto, tots fets amb tòfona blanca, són plats emblemàtics de la casa. És imprescindible reservar taula.