Tàrraco, centre de l’estudi del Món Antic

La ciutat acull el 2n Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic

Per . Actualitzat el

La Tarraco Biennal ha inaugurat al Palau Firal i de Congressos de Tarragona el 2n Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic, dedicat a la recerca científica de la figura i el llegat de l’emperador romà August, coincidint amb la celebració enguany del segon mil·lenari de la seva mort.

Des de dimecres i fins dissabte, 150 estudiosos i investigadors d’arreu del món debatran en 59 ponències (el doble que a la primera edició) sobre el creador de l’Imperi romà, vinculat també a la història de la ciutat com a impulsor de la capitalitat de Tàrraco.

L’acte d’inauguració l’ha obert Joan Josep Marca, president de la Fundació Privada Mútua Catalana, entitat organitzadora del Congrés, que ha destacat la voluntat de convertir-lo en un «referent internacional» de la investigación arqueològica. «Volem difondre i posar en valor el riquíssim patrimoni tarragoní fent un homenatge al llegat d’August, que ha marcat la nostra història i encara és vigent», ha dit Marca.

El vicerector de Política Científica i Recerca de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Manel Ricart, ha parlat del «model innovador» de la Tarraco Biennal, amb un congrés cada dos anys i, entre mig, activitats paral·leles. També ha valorat «l’esperit divulgatiu» de la iniciativa que, en el Congrés d’enguany, ofereix tres conferèrencies obertes al públic per popularitzar l’arqueologia i el patrimoni entre els ciutadans.

Joaquim Nin, delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, ha dit que en aquesta ciutat i el seu entorn es fa «recerca de la bona en el camp arqueològic». «Congresos com aquest demostren que l’estudi de la història és una oportunitat de progrés i que a Tarragona hem aprés a conviure amb les pedres i a estimar-les», ha afirmat.

L’acte l’ha tancat l’alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, que ha dit que al Camp de Tarragona es viu «un moment força dolç pel que fa a la recerca en el món antic i clàssic». Segons Ballesteros, «s’ha produït en els darrers anys un canvi de mentalitat que fa que hores d’ara vivim l’arqueologia com un gran actiu. Ens hem convençut que estudiar i posar en valor el nostre passat comporta una inversió i projecció de futur a nivell cultural, econòmic i social», ha explicat.

Durant la inauguració s’ha recordat a l’historiador i arqueòleg local, Jordi Rovira Soriano, un dels impulsors del Congrès i de la Tarraco Biennal, que va morir de forma sobtada el passat 6 d’octubre, als 48 anys d’edat.