Reis de la selva urbana

Per . Actualitzat el

Quin és l’animal que controla les ciutats? Hem sentit tantes vegades el mite que el lleó és el rei de la selva que gairebé ja no ens atrevim a discutir-ho, tot i que la majoria de nosaltres al més a prop que ens hem passejat en paisatges d’aquest tipus ha estat a través de les pàgines dels llibres o dels documentals del migdia. El lleó, el poderós. El lleó, l’indòmit. El lleó, que domina el moviment dels altres animals des del seu tron de pedra. Us l’imagineu amb la cabellera a l’aire? Si canviem vegetació frondosa i plantes gegantines pel nostre paisatge habitual, tan ple de gris i marró, i hem d’escollir quin animal domina la graella d’edificis del bosc de pobles i ciutats haurem d’escollir un felí molt més petit. Els gats són els autèntics reis del nostre ecosistema urbà; animals domesticats a estones, que encara tenen la capacitat de campar lliures i que anoten de manera inconscient l’anada i vinguda dels vianants. Els gats i la seva capacitat imprevista d’anotar el present amb la seva presència són un dels temes recurrents del nou llibre de relats de l’escriptor Magí Sunyer, Andròmaca i el Centaure, un recull de narracions que fins ara es trobaven publicades en diferents reculls i que ara es presenten en un sol volum i que, plegats, fan palpable la màxima del tot que amplia la suma de les parts. Junts, els contes de Sunyer s’expliquen i es completen els uns als altres per explicar un univers conegut que té l’atreviment de mesclar éssers mitològics i costumisme a la mateixa plana. Pels curiosos i interessats, el llibre es presentarà aquest dijous 27 de novembre a les 19.30 hores, a la Llibreria de la Rambla (Rambla Nova, 99), amb la participació d’Adam Manyé. Aquesta és una bona ocasió per conèixer una mica més aquest volum editat per Lo Diable Gros, una petita editorial que lluita dins d’un mar de taurons i que demostra, com els gats, que a vegades no cal ser qui més rugeix per sobreviure a la selva.