L’Ajuntament identifica més de 7.000 arbres al municipi

El mes de setembre Calafell va ser distingida Vila Florida i va aconseguir dues flors d’honor, la segona categoria més important d’aquest guardó

Per . Actualitzat el

Calafell té un total de 7.617 ubicacions d’arbres, de les quals 7.318 tenen un arbre plantat. Aquest és un dels resultats extrets de l’inventari que l’Ajuntament de Calafell ha realitzat, a través del sistema d’informació geogràfica GIS, que ha permès georeferenciar tot l’arbrat present a la via pública així com en parcs i jardins municipals.

El regidor de Medi Ambient, José Antonio Jiménez, ha explicat que l’ajuntament ha estat quatre mesos treballant en aquest projecte, que ha permès «tenir un catàleg real dels arbres existents al municipi», ja que durant la seva realització, s’han anat recollint dades referents les característiques de cada arbre: grandària, ubicació (carrer, nucli, sector..), estat fitosanitari, tipus d’emplaçament (via pública, parc o jardí), i també algunes d’observacions com si té alguna problemàtica (sequedat, trencament..) o incidència en la via pública (afectació a voreres, enllumenat..). A més, també s’han relacionat les 77 d’espècies existents a Calafell, entre les quals les més comunes són les moreres, palmeres i lledoners. Això també permet saber en cada cas si es tracta d’un arbre protegit o no.

A més l’estudi també ha detectat 300 ubicacions amb absència d’arbres, cosa que permetrà programar noves plantacions.

Tal com ha afirmat l’alcalde de Calafell, Joan Olivella, «l’existència d’aquest inventari ens permet ser més eficients en la gestió mediambiental i a l’hora de fer qualsevol actuació». En aquest sentit, l’existència d’aquest catàleg, on cada arbre té una fitxa pròpia, permet actuar amb més rapidesa i eficàcia en el cas que s’hagi de substituir un arbre per un altre, o a l’hora de programar les podes. A més, també millora la col·laboració amb altres departaments, en els casos en què, per exemple, s’ha de fer obres en un carrer, o permet establir itineraris de visita per part dels L’estudi dut a terme per elaborar l’inventari de l’arbrat de Calafell també explica les raons per les quals cal plantar un arbre: millora la qualitat ambiental del municipi; millora la qualitat social, ja que els ciutadans estableixen vincles i genera valor econòmic al municipi, ja que ajuda a regular el el consum energètic.
En aquest sentit, cal dir que a Calafell hi ha un arbre per cada 3,4 habitants empadronats al municipi, cosa que el situa en la mitja general dels municipis de Catalunya. Altres dades que ens dóna aquest estudi, és que l’estat fitosanitari dels arbres de Calafell és correcte, ja que el 90% no presenta. I que més d’una tercera part dels arbres tenen més de 100 cm de diàmetre, cosa que permet dir que són arbres madurs.

L’alcalde ha explicat que, per exemple, s’ha canviat el tipus de poda perquè el que es feia abans era massa agressiu i, en canvi, el tipus de poda que es fa actualment permet que els arbres es desenvolupin millor. A més, també ha recordat la millora realitzada durant aquests últims anys en parcs i jardins, així com en les rotondes del municipi, i ha dit que «no hem parat de replantar arbres i flors, i el nostre objectiu és acabar el mandat posant encara més verd i millorant encara més tota la vegetació del municipi.

Calafell va ser distingit, el passat mes de setembre, com a Vila Florida, aconseguint dues flors d’honor, la segona categoria més important d’aquest guardó que atorga la CHOC (Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya).