La nova Casa Sant Josep, el 2017

Aviat s’adjudicarà la construcció del nou equipament, una obra de 2 anys i amb una inversió d’uns 5 milions d’euros

Per . Actualitzat el

Recordem que la històrica Casa Sant Josep, incorporada a la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla des de l’any 2012, es traslladarà a un nou edifici en un parell d’anys, un cop finalitzin les obres de construcció del nou equipament, ubicat al centre de Tarragona i amb un espai molt més funcional que l’actual. Abans de fi d’any s’adjudicaran les obres a l’empresa constructora i, si tot va bé, la nova seu podrà ser inaugurada i ocupada pels seus usuaris a inicis de 2017.

El nou Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE) de la Fundació Casa Sant Josep, amb capacitat per a 40 joves, comportarà una inversió de 5 milions d’euros. El nou equipament servirà per traslladar l’actual CRAE que la Fundació gestiona a la ciutat. En aquest sentit, les noves instal·lacions acolliran els mateixos serveis que es presten actualment: servei residencial, d’acolliment familiar preadoptiu i el centre d’acolliments familiars.

Per tirar endavant el projecte, la Conselleria de Benestar Social i Família, l’Obra Social “la Caixa” i la mateixa la Fundació Casa Sant Josep de Tarragona, van signar l’estiu passat un conveni de col·laboració que permetrà construir i equipar el nou centre, que s’ubicarà a l’avinguda Estanislau Figueres. L’edifici comptarà amb planta soterrani, planta baixa i quatre plantes i tindrà una superfície de 2.678 m2, amb un pressupost total d’execució de 4.993.394€, segons el projecte presentat per la Fundació Casa Sant Josep.

L’Obra Social “la Caixa” col·labora en el projecte de construcció amb una aportació econòmica d’1,5M€, una subvenció que es farà efectiva amb quatre anualitats i que s’emmarca en el conveni establert entre el Departament de Benestar Social i Família i l’Obra Social.

La presentació pública d’aquest acord i l’anunci de la construcció de la nova Casa Sant Josep va tenir lloc el passat mes de juliol amb la presència de la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i del director general de l’Obra Social “la Caixa”, Jaume Lanaspa.

Centre Residencial d’Acció Educativa

Els centres residencials d’acció educativa són institucions per a la guarda i educació dels menors a qui s’aplica la mesura d’acolliment simple en institució, d’acord amb la mesura que consti en l’informe previ dels equips tècnics. L’objectiu d’aquest servei és donar resposta a situacions i necessitats educatives i assistencials que requereixen una especialització tècnica en la seva guarda i educació alternativa a la seva família d’origen.

El CRAE de la Fundació Casa Sant Josep acollirà un màxim de 40 infants i adolescents, i estarà dividit en llars independents de 8 a 12 places cadascuna. Així s’aprofundeix en grups reduïts, espais individuals i un model estructural que s’assembla a les condicions familiars i que facilita un treball de relacions afectives i terapèutiques que ajudin a les necessitats personals dels infants. Aquest plantejament respon al model educatiu que des del Departament de Benestar Social i Família s’està implementant en els darrers anys: centres petits (10-12 places) i verticals (de diferents edats fins a 18 anys).

La resta de serveis (centre d’acolliments familiars i preadoptius) disposaran d’instal·lacions més funcionals per atendre les famílies amb major qualitat i estaran clarament separats dels espais que utilitzen els nois i noies residents al CRAE.

La Fundació Casa Sant Josep

La Fundació Casa Sant Josep, constituïda l’any 1912, té una trajectòria de més de 100 anys al servei de l’atenció als infants, adolescents i joves en situació de desprotecció o risc social, als quals proporciona recursos d’acolliment, educatius i d’integració familiar i social.

L’estiu de l’any 2012, tot coincidint amb la commemoració del seu centenari, la Fundació Casa Sant Josep s’incorpora a la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, amb qui s’ha projectat aquest nou equipament que dotarà Tarragona d’un dels Centres Residencials d’Acció Educativa més funcionals del país.