Les abelles busquen aliment a les pastisseries

La presència d’aquests insectes en alguns establiments de la ciutat no és un fet inusual, però aquest any sorprèn pel gran nombre d’exemplars

Per . Actualitzat el

En les darreres setmanes s’ha detectat la presència d’abelles en comerços de diferents poblacions de Tarragona, especialment en pastisseries, on aquests insectes han «envaït» literalment els aparadors, davant l’alarma tant dels propietaris com dels clients dels establiments. Parlem amb Roger Gasull, propietari i gerent d’ARNIA (www.arnia.cat), empresa d’apicultors especialitzats en captura i serveis apícoles, que ens explicarà el perquè d’aquest comportament i com cal actuar.

Segons aquest apicultor, «ens trobem davant d’un comportament normal de les abelles. Necessiten aliment i, en absència de pol·len i nèctar, cerquen aliment disponible, en aquest cas sucres, i el troben amb facilitat en les pastisseries de les ciutats». Hi ha altres motius per aquest comportament, segons Gasull, com és «la inèdita situació climàtica d’aquest mes de novembre, amb temperatures molt suaus, que fa que la bola hivernal d’abelles dins dels nius no es formi fins que les temperatures són més baixes i la seva activitat diària disminueixi».

La presència d’abelles s’ha detectat principalment a les ciutats de Tarragona i Reus i, normalment, com dèiem en pastisseries i fleques, però a diferència d’altres anys, en què ja s’han produït episodis semblants, sorprèn pel nombre tan elevat d’abelles que s’hi concentra.

Què cal fer?
Davant situacions com aquesta i a la pregunta si aquests insectes poden ser perillosos, Roger Gasull explica que «les abelles són insectes potencialment perillosos. Tenen un comportament social entre elles, però no entre els humans. Per això molts apicultors utilitzen equips de protecció. Hi ha persones que poden ser al·lèrgiques a la picada d’abella. En casos com els que s’han presentat aquesta setmana passada, és recomanable no fer res per espantar-les, ja que si se senten amenaçades poden atacar, seguir el procediment establert i deixar-ho en mans de professionals.

Com que aquest és un fet habitual, «els pastissers ja prenen mesures i tenen contractat un servei professional de control de plagues», assegura Gasull.

«Les empreses de control de plagues tenen professionals que es poden fer càrrec de la situació, també hi ha empreses especialitzades en abelles que el que solen fer és aplicar una estratègia combinada per desviar el trànsit cap a una altra zona i així evitar molèsties als usuaris», conclou Gasull.

Apicultura urbana?
En els darrers anys s’està parlant molt del concepte d’apicultura urbana, però, segons Gasull, «en cap cas aquesta situació puntual es pot englobar dins del concepte d’apicultura urbana. L’apicultura urbana és una altra cosa. En aquests moments a Catalunya ja s’hi està treballant per desenvolupar l’apicultura urbana, però hem de ser cautelosos i molt prudents a l’hora de voler instal·lar arnes amb abelles a dins les ciutats», conclou.