El sistema hospitalari tarragoní, novament entre els millors de l’Estat

El Joan XXIII, Santa Tecla, el Verge de la Cinta, l’Hospital del Vendrell, el de Móra d’Ebre i Pius de Valls han obtingut reconeixements en els darrers anys

Per . Actualitzat el

La ciutadania de les comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre té a la seva disposició una xarxa d’hospitals de primer nivell. Així ho indica any rere any el prestigiós rànquing estatal TOP 20, elaborat per la consultoria especialitzada Iasist i basat en l’anàlisi de l’activitat de gairebé tots els centres hospitalaris de l’Estat espanyol, tant públics com privats. Des de l’any 2007 el territori sempre ha estat representat en la llista anual dels millors hospitals com a mínim amb un centre. En l’edició de 2014, per exemple, el reconeixement a centres tarragonins ha estat doble, ja que l’Hospital Universitari Joan XXIII i el Verge de la Cinta de Tortosa s’han situat entre els TOP 20 en l’apartat de Gestió Hospitalària Global. Però l’èxit del sistema d’hospitals del territori es remunta en el temps i s’estén a bona part dels nostres centres assistencials. Cal destacar per exemple l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona, que en els darrers anys acumula fins a sis premis TOP 20 tant per la seva gestió com pel treball de la seva unitat de neurologia. Altres equipaments de les nostres comarques, com l’Hospital del Vendrell (també de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla), el Pius de Valls i l’Hospital de Móra d’Ebre han estat condecorats també pel rànquing dels millors de l’Estat en els darrers exercicis.

Tot i el context de restricció econòmica viscut en els darrers anys, que sense dubte ha afectat els recursos destinats a la sanitat pública, els centres hospitalaris de la demarcació mantenen i fins i tot milloren el seu nivell assistencial envers la ciutadania, ja sigui amb la realització de més activitat com millorant els seus processos interns de gestió i planificació. Precisament això és el que mesura cada any la consultora Iasist, que des de fa catorze anys analitza el comportament de la gran majoria d’hospitals (tant grans com petits i tant públics com privats) que presten servei al conjunt de l’Estat espanyol. Tot analitzant els darrers set anys (període 2007-2014) observem que la demarcació sempre ha estat representada, com a mínim amb un centre, en el rànquing dels millors 20 centres de l’Estat.
Què és el TOP 20?

Hospitals TOP 20 és un programa d’avaluació d’hospitals basat en indicadors objectius, obtinguts a partir de dades que es registren de forma rutinària. Ofereix al sector sanitari una eina útil per a la millora dels seus resultats, basada en indicadors de qualitat, funcionament i eficiència.

Després de 14 anys de funcionament i més de 200 hospitals participants d’arreu de l’Estat espanyol, el programa TOP 20 està totalment consolidat en l’entorn sanitari de l’Estat i de Catalunya i és un programa molt valorat tant pels hospitals com per les administracions sanitàries.

Des de l’any 2009 i coincidint amb l’aniversari dels 10 anys del TOP 20, la consultora Iasist va decidir actualitzar el sistema d’avaluació donant-li major amplitud i oferint més informació als participants, amb l’avaluació sistemàtica de la gestió hospitalària global i un total de 6 àrees clíniques.

Els TOP 20 premien la qualitat assistencial dels centres i la gestió més eficient de l’estada hospitalària. Els hospitals guardonats tenen un 21% menys de mortalitat, un 17% menys de complicacions i un 5% menys de readmissions. En l’edició de 2014, un any més, Catalunya ha situat un nombre important de centres hospitalaris entre els més valorats de l’Estat. En l’edició de 2014, dels 40 hospitals guardonats de tot l’Estat, un total de 17 han estat catalans (entre ells el Joan XXIII i el Verge de la Cinta en representació de les comarques de Tarragona). En el cas de les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre, Iasist ha donat un total de 14 condecoracions –vegeu gràfic de pàgina 2– a centres hospitalaris del territori en els set darrers anys (2 per al Joan XXIII, 6 per a l’Hospital de Santa Tecla, 1 per a l’Hospital del Vendrell, 1 per al Pius de Valls, 1 per a l’Hospital de Móra d’Ebre i 4 a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa).

Segons l’administració catalana, «això ha estat possible gràcies a la feina dels professionals sanitaris, dels gestors i dels instruments de què ens hem dotat com a país, el Pla de Salut de Catalunya 2011-2015. Un pla que esdevé l’instrument fonamental per donar resposta als reptes de futur».

grafic_top20
 

Els hospitals de la demarcació compleixen i fins i tot milloren els estàndards del país

Ara fa un parell de setmanes a la localitat barcelonina de Sitges es va fer pública la Central de Resultats de l’Observatori del Sistema de Salt de Catalunya amb bons resultats per a la gran majoria de centres hospitalaris de la demarcació. El conjunt de centres del territori presenten un comportament similar i fins i tot superior al de la mitjana d’hospitals de Catalunya i, a més a més, registren una millora generalitzada de resultats en comparació amb anys anteriors, tant pel que fa a l’increment de l’activitat com en l’eficiència en el seu funcionament. Entre els indicadors avaluats hi ha de lligats a la pràctica mèdica, com la mortalitat a trenta dies i la mortalitat a l’alta en pacients amb infart agut de miocardi amb del segment ST i sense elevació, fractura de coll de fèmur o reparació d’aneurisma d’aorta abdominal; també és el cas de l’atenció a l’ictus (mortalitat i supervivència). Es mesura també l’ús de les noves tecnologies en els centres, l’activitat en cirurgia major ambulatòria (sense ingrés del pacient), la resolució de casos sense ingrés i altres paràmetres relacionats amb la satisfacció de l’usuari com ara la fidelització envers el centre, el tracte humà o la valoració de l’estada al centre assistencial. Precisament en aquests apartats destaquen l’Hospital del Vendrell, que presenta el percentatge més alt de fidelització de Catalunya (un 94% dels pacients asseguren que tornarien al mateix hospital) i l’Hospital de Santa Tecla, on més d’un 95% dels usuaris valoren positivament la seva estada. L’Hospital Universitari Joan XXIII destaca en la gestió de les hospitalitzacions potencialment evitables. L’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, de la seva banda, és l’hospital de la xarxa hospitalària d’utilització pública de Catalunya amb millor Indicador sintètic d’adequació, en la categoria d’hospitals de referència, en què s’avaluen hospitalitzacions evitables, dies d’estada, cesàries i urgències.

La Central de Resultats del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT) té la missió de mesurar, avaluar i difondre els resultats assolits, en l’àmbit de l’assistència sanitària, pels diferents agents integrants del sistema sanitari d’utilització pública, a fi de facilitar una presa de decisions corresponsable al servei de la qualitat de l’atenció sanitària prestada a la població de Catalunya, i d’afavorir la transparència i el retiment de comptes. Els informes de la Central de Resultats es realitzen per encàrrec del Servei Català de la Salut que, com a asseguradora pública, vol conèixer els resultats dels diferents proveïdors del SISCAT.