El Jardí Vertical estalvia fins a 10.000€ en aigua a l’any, segons l’Ajuntament

El consistori tarragoní assegura que «el cost del manteniment està dins dels paràmetres dels altres parcs»

Per . Actualitzat el

L’Ajuntament de Tarragona ha informat d’aquest estalvi després que els grups municipals s’interessessin per l’estat d’aquest espai i pels costos de manteniment durant el darrer ple municipal. Des del consistori s’explica que, el passat mes d’octubre, es va realitzar la reparació i reposició de diferents xarxes de recollida d’aigües del Jardí Vertical de la Tabacalera, que havien quedat malmeses «a causa les intenses pluges». Asseguren que amb l’arranjament s’ha donat per resolt el problema que s’havia produït en el desguàs i que el cost dels treballs ha estat de 4.721 euros.

El Jardí Vertical de Tarragona és un referent mundial tant per la seva mida, 3.300 m2, com pels criteris de sostenibilitat que se li apliquen, especialment, en la gestió intel·ligent de l’aigua, ja que es reaprofiten les aigües residuals per al reg de la zona verda.

Pel que fa al seu manteniment, la consellera d’Espais Públics del consistori tarragoní, Ivana Martínez, ha sortit al pas de les insinuacions de l’oposició i ha aclarit que «el manteniment del Jardí Vertical té un cost anual de 24.200€, és un jardí amb molta densitat de plantació i no consumeix aigua, al contrari, la reaprofita. L’import del seu manteniment està dins dels paràmetres del cost econòmic d’altres parcs. Per exemple, els jardins del Camp de Mart, el cost total és de 103.066€, desglossats en 84.366 de manteniment i 18.700 d’aigua».

Aquest espai està dissenyat amb criteris de sostenibilitat. Recupera i depura les aigües residuals provinents de la xarxa general de la ciutat, per impulsar l’estalvi i l’eficiència en la gestió dels recursos hídrics en el seu ús per sistemes de reg.

Amb aquest sistema de recuperar i depurar les aigües residuals per al reg, l’Ajuntament estima que s’estalvia uns 10.000€ l’any.

Un fet que ajuda a aquest estalvi és que les espècies vegetals són autòctones i de baixa demanda hídrica.

L’anomenat Smart Parc Tabacalera permet l’eliminació de residus i la reducció de la pol·lució, una de les problemàtiques més latents en les ciutats actuals a causa de l’augment de diòxid de carboni a l’atmosfera. Les plantes ens permeten una solució natural i eficient, ja que consumeixen diòxid de carboni i desprenen oxigen.

Sistema de reg

L’Smart Parc Tabacalera és un referent en la gestió intel·ligent de l’aigua.

El jardí reutilitza les aigües residuals del clavegueram per regar els 11.300 metres quadrats de parc urbà. Tota l’aigua que s’utilitza en aquest espai prové de l’aprofitament dels recursos hídrics existents a l’entorn evitant el consum d’aigua potable. Per acomplir amb aquest repte, s’apliquen tecnologies i pràctiques innovadores de depuració i regeneració d’aigües residuals urbanes.

Les aigües tractades per l’estació depuradora entren per la part superior de la façana i s’introdueixen a través del susbstrat mitjançant un sistema de degoteig, que permet un tercer filtratge de les aigües que seran les que regaran la totalitat del Parc.

Premis i reconeixement

El Jardí Vertical ha rebut premis i ha estat reconegut i visitat per molts professionals. Al mateix temps, el projecte s’ha explicat en diferents fòrums i congressos.

El guardó més rellevant el va rebre ex aequo de mans de Territorio & Márketing compartit amb Bilbao, per la transformació de la ciutat i entregat a Zaragoza. També va quedar finalista dels Premis Endesa a la Promoció immobiliària més sostenible.