La família en el món residencial

Familiars i professionals de la residència formen part del mateix equip dedicat a l’avi

Per . Actualitzat el

Hem arribat a la tercera edat després de milers d’experiències. Experiències plenes de somriures, de tristeses, de treball i esforç, on hem donat la benvinguda a nous membres i hem hagut de dir adéu a uns altres… Al cap i a la fi, una vida dedicada a la nostra família. És ara que estem a l’última etapa de la nostra vida quan iniciem un canvi de rol, no només els avis, que ja som grans, sinó també els més propers a nosaltres.

Amb l’entrada de la persona gran a la Residència, un cúmul de sentiments i idees passen pel cap dels familiars que sol·liciten el servei. Sentiments d’abandó, sentiments de malestar, sentiments de culpa, desconfiança… acompanyats d’idees creades a partir d’una idea social distorsionada i de la tradició de la generació que ingressa al recurs residencial. Per una altra banda, s’afronten comportaments de distanciament emocional davant el nou pas fet per part d’alguns membres o famílies.
És a partir d’aquí que volem donar a conèixer la realitat que es viu en aquest inici d’etapa i el paper que hi tenen les famílies.

L’entrada a la Residència és un canvi important per a tots. Pel que fa a la persona que hi residirà, hem de tenir present que es tracta d’un canvi espacial amb altres que l’acompanyen: pautes diàries, nous companys, nous referents en el dia a dia, falta de les seves pertinences i espais de casa, nou menjar, un canvi d’hàbits en general…

Però, i la família?

La pretensió de la Residència és poder oferir un servei de suport, de cura, d’atenció, de rehabilitació per a aquelles persones i famílies que, per diferents motius, no poden mantenir-ho a casa.

La idea comuna és crear un espai per a la persona perquè el pugui viure com la seva nova llar. Es busca, així, el benestar de la persona arribada la tercera edat, tenint en compte que no es tracta de substituir casa seva, sinó d’acompanyar-la en aquesta etapa amb el millor servei. La família, simplement, ha de continuar sent la família.

Evidentment, el benestar, el compromís, l’estima i l’acollida a la Residència és la nostra filosofia, però els vincles no els podem adoptar nosaltres. L’afectivitat, l’estima, la preocupació, els records de la persona gran s’originen i estan vinculats a la família i aquest és el gran paper que han de mantenir els seus membres.

La implicació en el procés és crucial per a la bona adaptació del resident, per a l’acceptació del canvi i per poder viure aquesta nova experiència amb calma.

És important no només la dedicació al seu familiar, sinó el treball amb els professionals de la Residència; demanda d’assessorament i informació davant el procés d’adaptació, davant l’evolució de salut física i mental, col·laboració mútua per facilitar aquest sentiment de calidesa cap al resident i la família. Ara tots formem part del mateix equip dedicat a l’avi.

Tant les persones afectades per malalties amb demències com aquelles que no pateixen cap alteració mental necessiten el suport familiar.

L’àrea emocional és aquella que es mantindrà fins a l’últim moment, àrea que s’alimenta de l’afecte, el contacte, la dedicació…

Per molts canvis que puguem trobar en el nostre familiar –canvis de conducta, d’humor, de salut…– la família manté coberta la base més primitiva i que alhora repercuteix en el seu benestar, millora o manteniment.

Ara és el moment de canviar el rol i els fills, néts, nebots,… els referents, sigui quin sigui el nostre parentiu, encapçalem l’acompanyament i el suport dels més grans de casa.
Davant d’aquesta evidència, volem deixar constància de la importància de treballar amb l’equip professional, ja que la família pot trobar el suport d’un equip format i dedicat a la gent gran, en qui confiar i deixar-se guiar; així doncs, no és qüestió de patir o angoixar-se per la persona intentant ser el responsable de la seva cura, sinó de saber com ajudar que es pugui sentir el millor possible.

Amb aquestes línies volem convidar les famílies a formar part de les noves dinàmiques residencials, on la família té un pes rellevant en l’adaptació del familiar resident i en el benestar durant la seva estada en la qual pretenem que trobi un espai acollidor i al més similar possible a la seva llar.