El REC porta una vintena d’estrenes cinematogràfiques internacionals

Del 3 al 8 de desembre, la ciutat veurà ‘operes primes’ de tot el món i escoltarà els seus protagonistes

Per . Actualitzat el

Tarragona tornarà a ser una ciutat de pel·lícula del 3 al 8 de desembre. El XIV REC. Festival Internacional de Cinema 2014 portarà a Tarragona més d’una vintena de pel·lícules procedents de quatre continents, avalades amb premis a Venècia, Berlín, Cannes o Sundance, entre altres. L’Antiga Audiència apagarà els llums per projectar els millors debuts cinematogràfics internacionals i els encendrà per escoltar les reflexions i vivències dels seus autors i altres experts en la matèria. Tarragona es prepara per descobrir nous talents durant sis dies atapeïts de cinema independent.

Opera Prima continua essent la secció principal del festival, que aquest 2014 arriba amb 10 films a competició i quatre projeccions especials fora de concurs, la majoria de les quals són estrenes a Catalunya i fins i tot a Espanya. A la cartellera s’hi afegeix una sessió de cinema familiar, que compta amb la col·laboració de les Nits de Cinema Oriental de Vic i el Minipop; les cinc pel·lícules del projecte europeu sobre la caiguda del mur de Berlin Off the Wall al CaixaFòrum; els primers treballs de dos directors consagrats dins de la segona edició de My First Time, i cinc curts i un llarg de la secció Autors de Tarragona.

Però el REC no només és una sèrie de presentacions i projeccions de primícies cinematogràfiques. El festival s’ha convertit en una plataforma de referència pels directors que comencen la seva carrera i, en aquesta línia de donar suport als nous talents, enguany ha fet un pas endavant creant la convocatòria Primer Test per a llargmetratges en fase de post-producció. En sessions a porta tancada, els creadors seleccionats es trobaran amb diversos experts que els ajudaran a completar l’obra i suggerir camins per a la seva difusió i circulació internacional en un indústria contínuament canviant. Aquesta novetat del 2014 es complementa amb les habituals visites de diversos convidats del festival a la Universitat Rovira i Virgili i la jornada professional, que en aquesta ocasió se centrarà en donar idees i recursos per desenvolupar projectes audiovisuals.

En l’apartat més lúdic i nocturn, la popular Nit Bizarra del 6 de desembre serà del quartet La Inercia i el seu especial Sovieet Bizarro i del surrealisme i el ritme màgic de Joe Crepúsculo, arrodonit per Fea Dj’s. El dia abans, Truna y sus Monstruos ens oferirà un concert visual d’electrònica, acústica i altres bitxets. I el dia després, la festa continuarà a la Sala El Cau.

Pel·lícules de quatre continents

La primera Opera Prima, el 4 de desembre, serà un film romanès, Gran Premi del Jurat al Festival de Roma, que explora el poder de l’estat policial en l’era comunista i que també forma part del projecte Off the Wall. Quod Erat Demonstrandum és la pel·lícula més rodona i elegant del festival. El mateix dijous el REC rebrà la premiada com a millor directora a Sundance. L’australiana Sophie Hyde ens ofereix un relat coral i emotiu sobre l’amor, els afectes i les noves formes de família amb 52 Martes.

El divendres la cinta ucraïnesa The Tribe deixarà el públic sense paraules amb la història d’un adolescent sordmut que ingressa en una escola especial. I després serà el torn de 3 Otoños 3 Inviernos, la peli francesa indie de la temporada que ja s’ha fet amb diversos premis del públic i el del Festival de Torí.

Dissabte el festival gaudirà d’un thriller obscur i sorprenent seleccionat a Venècia, Toronto, BFI London, Rotterdam, Hong Kong i Sant Francisco. Trap Street és l’opera prima de Vivian Qu, una de les productores de referència del cinema independent xinès. I de la Xina a Hongria, on es va rodar For some inexplicable reason, un ‘coming age story’ poc convencional sobre la insuportable alegria de ser jove. La nit de dissabte serà per descobrir una altra opera prima d’Off the Wall anomenada Viktoria, situada a la Romania de finals dels 70, que explica la vida d’una nena que neix sense cordó umbilical i passa a ser un símbol pel comunisme.

Diumenge no hi haurà temps per la migdiada perquè a les 16 hores començarà la demolidora pel·lícula eslovaca Class Enemy, finalista als premis Lux del Parlament Europeu. La tarda continuarà amb Los Hongos, una producció colombiana, francesa, argentina i alemanya que va ser una de las sensacions de Locarno, on es va fer amb el Premi Especial del Jurat. El dia acabarà amb una altra entrega d’Off the Wall. No one’s child és la història d’un nen salvatge trobat el 1988 a les profundes muntanyes bosnianes que va seduir a públic i crítica al Festival de Venència.