Com per tractar el refredat en els infants

Repòs, hidratació i higiene són algunes de les claus

Per . Actualitzat el

Arribem a l’època de l’any en què els infants en edat escolar solen patir més refredats, una afecció molesta però sense cap conseqüència greu per a la salut. Davant d’un refredat el millor és confiar en els remeis de tota la vida: beure molt líquid, fer banys de vapor i quedar-se a casa mentre duren els símptomes més evidents.

La doctora Ana Velasco, cap de pediatria de l’àrea d’Urgències de l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona, explica que el refredat comú és una afecció de les vies respiratòries altes, afavorida per efecte del fred o de la humitat i causada en la major part dels casos per un dels més de cent virus causants del refredat comú.

Habitualment és una malaltia lleu, els símptomes de la qual, a grans trets, són secreció nasal, degoteig o congestió nasal, picor, mal de coll, tos, mal de cap i una sensació de malestar general. És una de les malalties més comunes per a la qual actualment no hi ha cura coneguda; els símptomes generalment remeten espontàniament en 7-10 dies, tot i que alguns es poden mantenir fins a tres setmanes.

El refredat i els infants

El refredat comú és una malaltia contagiosa que té una alta incidència entre els menors, els quals, com que no tenen totalment desenvolupat el seu sistema immunològic, tenen més probabilitats de patir-lo. Un nen pot patir entre quatre i vuit processos catarrals a l’any, tot i que la seva incidència disminueix a mesura que els infants creixen, ja que a poc a poc desenvolupen més defenses. És inevitable que els nens agafin un refredat, especialment perquè estan exposats a uns factors de risc derivats, d’una banda, de la seva manca d’hàbits d’higiene com és rentar-se les mans per evitar els contagis, per l’esmentada immaduresa immunològica i pel seu contacte continu amb altres nens i nenes d’edat escolar a causa de la seva convivència en espais tancats.

La millor mesura de prevenció és rentar-se les mans després de mocar-se, utilitzar mocadors d’un sol ús i ventilar freqüentment les habitacions.

Tractament

El tractament del refredat és simptomàtic i no hi ha cap medicament o remei a base d’herbes que hagi demostrat de manera concloent la seva eficàcia per escurçar la durada de la malaltia. El que cal fer és controlar la temperatura, administrar molts líquids, és a dir hidratar l’infant per tal de fluïdificar la mucositat, fer banys de vapor i tenir cura de la higiene nasal.
«No hi ha vacunes per al refredat. La vacuna de la grip prevé la grip, però no el refredat», afirma la doctora Velasco.

Ús dels serveis mèdics

La doctora Ana Velasco explica que els infants sense complicacions en la seva salut poden passar un refredat sense necessitat de ser atesos per un professional sanitari: en cas de dubte es pot trucar al CAP de referència per i consultar el personal d’infermeria o de medicina que els atén habitualment. «La utilització racional dels serveis d’urgències evitarà que es col·lapsin i permetrà que s’atenguin adequadament els casos greus», explica la responsable de pediatria d’Urgències.

Tot i això hi ha casos en què sí que és necessari acudir al metge, això és quan l’infant que pateix el refredat forma part del grup de risc com són els nounats menors de tres mesos, els prematurs, els infants afectats per asma, per fibrosi quística, per cardiopaties o per malalties de base crònica.

També cal acudir al metge en el cas que la febre no remeti en menys de 72 hores i en el cas que hi hagi altres símptomes. Rarament un refredat pot derivar en altres complicacions com ara otitis, sinusitis, faringitis o pneumònia.