Els Premis Emprèn reparteixen 35.000€

Els guardons reconeixen 21 iniciatives empresarials de nova creació o ja existents

Per . Actualitzat el

Vídeo: Tomàs Varga.

La Diputació de Tarragona ha lliurat, aquest divendres al vespre, els Premis Emprèn de foment de l’emprenedoria, destinats a reconèixer les millors iniciatives de negoci del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, bé siguin de nova creació o ja existents, i estimular així la creació d’empreses i la consolidació del teixit econòmic del territori. Les iniciatives guanyadores pertanyen a àmbits ben diversos: mobiliari artesanal personalitzat, silvopastura i educació ambiental, diagnòstics in vitro per millorar l’avaluació del risc cardiovascular, paviments decoratius asfàltics, jardineria sostenible per a la integració social, hostaleria especialitzada en la cuina vegetariana i vegana, i serveis editorials de proximitat.

El lliurament dels premis s’ha dut a terme a l’Auditori Diputació, a Tarragona, en un acte que ha comptat amb les intervencions del president de la Diputació, Josep Poblet; del diputat delegat de Recursos Humans, Ocupació i Promoció Econòmica (OPE) de la Diputació, Joan Josep Malràs; del director de l’àrea de Recursos Humans i OPE de la Diputació, Àlex Grau, i de l’empresari Jacint Manel Subirats, guanyador del Premi Emprèn i Sorprèn en l’edició de l’any passat dels Premis Emprèn, amb el projecte de caiacs desmuntables Cubikayak. La vetllada l’ha conduïda l’actriu i coach tarragonina Mercè Rovira.

La dotació global dels Premis Emprèn és de 35.000 euros, distribuïts en set categories de 5.000 euros cadascuna. «L’import dels premis i l’assessorament tècnic que oferim als participants esdevé un estímul molt important per als nous emprenedors, sobretot per als més joves», ha afirmat Josep Poblet, tot destacant que «la Diputació aposta per l’aparició de nous negocis, cabdals per a la recuperació econòmica». Enguany, han optat a la convocatòria un total de 92 projectes (65 del Camp de Tarragona i 25 de les Terres de l’Ebre), amb la participació de 117 persones. “Totes elles mereixen el nostre reconeixement, per la seva actitud emprenedora, creativa i audaç”. Del total de treballs presentats, 7 s’han endut els principals premis: Emprèn en femení, Emprèn jove, Emprèn al món rural, Emprèn socialment, Emprèn i sorprèn, Emprèn i consolida i Reemprèn. Així mateix, s’han atorgat reconeixements a un total de 14 premis finalistes, dos per cada categoria (vegeu quadres al final d’aquesta nota). D’altra banda, i per primer cop dins de la convocatòria d’aquests guardons, la Diputació obsequiarà a tots els participants de la convocatòria d’enguany amb la sessió de business networking “Els 7 hàbits de les Persones Altament Efectives”. En aquesta trobada, que tindrà lloc el 10 de desembre, els assistents podran perfeccionar les seves habilitats personals i professionals i intercanviar contactes.

Enguany, les categories amb més participació han estat Emprèn en Femení (24 projectes), Emprèn i sorprèn (22) i Emprèn jove (15). El procés de selecció dels finalistes del certamen s’ha dut a terme amb la col·laboració d’un consell assessor, format per experts en emprenedoria, i d’un jurat qualificador, amb la representació d’institucions del territori. Hi han participat la Universitat Rovira i Virgili, la Generalitat, a través d’ACCIÓ 10; les patronals de la demarcació i altres entitats públiques i privades, segons ha detallat el director de l’àrea de Recursos Humans i OPE de la Diputació, Àlex Grau, durant la seva intervenció. De la seva part, el diputat Joan Josep Malràs ha ressaltat el fet que els projectes premiats en l’edició de l’any passat han continuat creixent i van camí de consolidar-se. N’és exemple l’empresa de caiacs desmuntables Cubikayak, el responsable de la qual, Jacint Manel Subirats, a explicat la seva experiència als assistents a l’acte, als quals també ha ofert consells sobre emprenedoria.

Formació per a emprenedors

La convocatòria dels Premis Emprèn s’ha complementat, durant el mes de maig i per tota la demarcació, amb diverses sessions formatives adreçades als emprenedors i les emprenedores del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, potencials participants al certamen. En aquestes sessions s’han reforçat les seves estratègies de màrqueting, s’ha treballat la motivació i s’ha aprofundit en el pla econòmic financer. Tot plegat els ha permès intensificar el desenvolupament personal, guanyar en seguretat i ampliar coneixements i capacitats en relació a l’elaboració del pla d’empresa dels respectius projectes de negoci.

Uns premis que es remunten a 2006

Promoguts des de l’àrea de Recursos Humans, Ocupació i Promoció Econòmica de la Diputació de Tarragona, els premis Emprèn tenen el seu origen en els guardons Empren en Femení, creats el 2006 per reconèixer projectes empresarials liderats per dones. L’any passat, però, la convocatòria es va ampliar a més àmbits i participants, per tal d’intensificar l’ajut a l’emprenedoria, estimular l’aparició de noves iniciatives de negoci i generar ocupació de qualitat al territori. Malgrat la seva joventut, els premis Emprèn ja han esdevingut un referent d’emprenedoria a les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Un referent que, un cop més, reflecteix l’afany de la Diputació a la generació de noves oportunitats per al territori i a la millora de la qualitat de vida dels seus habitants.

 

CATEGORIA PROJECTES GUANYADORS
EMPRÈN EN FEMENÍProjectes liderats majoritàriament per dones Costums (DIY & Handmade Furniture)Disseny i venda on-line de mobles de tipologia determinada amb la filosofia DIY (do it yourself) i mobles personalitzats.Emma Pertegàs Ayza, la Sénia (Montsià).
EMPRÈN JOVEProjectes liderats per persones d’entre 18 i 35 anys La MuscaServei editorial de proximitat i de material de papereria que té per objectiu la difusió de la cultura.Josep Maria Vidal Minguella, l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà).
EMPRÈN AL MÓN RURALProjectes en municipis de menys de 2.000 habitants Ramats al bosc: una oportunitat per als boscos i els pastors/es del futurServeis de Silvopastura (pastures als boscos amb ovi í cabrum) i activitats d’educació ambiental.Eduard Balsells Martínez, Querol (Alt Camp).
EMPRÈN SOCIALMENTProjectes basats en valors col·lectius Entra! SCCLIntegració laboral de persones en risc d’exclusió a través de diferents activitats empresarials (treballs forestals i jardineria sostenible).Josep Gisbert Pascual, Tarragona (Tarragonès).
EMPRÈN I SORPRÈNProjectes empresarials innovadors Biosfer TeslabDesenvolupament d’un test diagnòstic in vitro per a millorar la predicció del risc cardiovascular (test avançat de lipoproteïnes).Roger Mallol Parera, Reus (Baix Camp).
EMPRÈN I CONSOLIDAPIMES d’entre 3 i 5 anys d’experiència RS TecnologiaDisseny, creació i comercialització de paviments decoratius asfàltics, maquinària i tot tipus d’eines per al processament de paviments.Jordi Reig Pellejà, les Borges del Camp (Baix Camp).
REEMPRÈNProjectes de negocis traspassats La Tertúlia – menjant amb alternativesNegoci d’hosteleria especialitzat amb la cuina vegetariana/vegana i seguint la filosofia del Slow food i el km 0.Carmen Manzano Ortiz, el Vendrell (Baix Penedès).

 

 

CATEGORIA PROJECTES FINALISTES
EMPRÈN EN FEMENÍProjectes liderats majoritàriament per dones MED+INFO. Desenvolupament de polseres i adhesius ID personalitzats amb dades mèdiques (Codi QR) dels seus usuaris per tal de tenir en una identificació “mèdica” en cas d’urgència o necessitat. Emma Brunet Ferre. Alcanar (Montsià). 

Bits and Kids, Centre d’estimulació primerenca. Espai on s’ajuda als infants de 0 a 6 anys a desenvolupar al màxim el seu potencial intel·lectual. Centre de criança i estimulació infantil. Laura Castellà Pascua. Tarragona (Tarragonès).

EMPRÈN JOVEProjectes liderats per persones d’entre 18 i 35 anys Espai La Magrana. Espai de coworking, lloguer de sales i cocreació d’activitats dirigides al creixement i a la generació de coneixement. Laia Benaiges Monné. Valls (Alt Camp).Baidewei: Consultoria Xina-Catalunya. web on s’ofereix   un ventall de serveis de consultoria a empreses que vulguin establir vincles comercials entre la Xina i Catalunya. Núria Barberà Homedes. Roquetes (Baix Ebre).
EMPRÈN AL MÓN RURALProjectes en municipis de menys de 2.000 habitants Ca la Momo. Elaboració i comercialització de plats per emportar. Mònica Moliné Hoyos. Vinebre (Ribera d’Ebre).Introducció del cultiu del pistatxo a la Terra Alta. Introducció del cultiu de l’arbre del pistatxer a la Terra Alta per dinamitzar econòmicament i socialment la comarca. Adrià Boix Bosch. Bot (Terra Alta).
EMPRÈN SOCIALMENTProjectes basats en valors col·lectius SIMUL. Venda de productes agroalimentaris ecològics produïts, elaborats i envasats per amunt.ebre (arròs ecològic) amb l’objectiu de la inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió social. Marta Cid Pañella. Deltebre (Baix Ebre).La Tero. venda al detall de fruita i verdura i tota mena de productes artesants i ecològics. Ingrid Domènech Sorribes. l’Aldea (Baix Ebre).
EMPRÈN I SORPRÈNProjectes empresarials innovadors SENT LA TERRA, SL. Elaboració de calçots en conserva. Xavier Alagarda Rodríguez. Mont-roig del Camp (Baix Camp).CLIConstruccion.com. Web destinada a facilitar el treball en el món de la construcció a través d’eines TIC. Estarà format per dos elements principals: un buscador de recursos per a obres i un núvol de gestió econòmica per a empreses del sector. Josep Chavarria Ferré. Amposta (Montsià).
EMPRÈN I CONSOLIDAPIMES d’entre 3 i 5 anys d’experiència Agrobotiga l’Abadia. Agrobotiga amb productes de la terra i amb una gran varietat de productes del catàleg “Montsant a la Taula”. Laia de Salas Saballs. La Morera de Montsant (Priorat).Sunet Plagas. Tractament i prevenció de plagues i altres (legionel·la). Estefania Garcia Sunet. l’Arboç (Baix Penedès).
REEMPRÈNProjectes de negocis traspassats Cereria Antiga Casa Corderet. Fabricació de productes de cera (espelmes, canelobres…) aplicant les tècniques més innovadores, i venda al públic de les ceres i altres productes relacionats amb les activitats religioses. Xavier Pagès Artuñedo. Tarragona (Tarragonès).Zenith Surf Shop. Comerç de productes tèxtils, complements, esports i calçat. Amb possible ampliació al comerç on-line i a l’outlet. Ivanka Carrasco Serrano. Tarragona (Tarragonès).