Comença la Ruta del Xató

Els resturants A Can Pilis, Casa Pedro, Eusebio, L’Estany, La Bodegueta del Pa Torrat, Las Brasas i Vell Papiol en formen part

Per . Actualitzat el

S’inaugura la 18a edició de la Ruta del Xató amb l’acte que dóna el tret de sortida a la nova temporada 2014-2015 en que les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf promocionaran aquest plat tradicional, cadascun amb la seva recepta pròpia.

L’alcalde de Calafell, Joan Olivella, i de la regidora de Turisme, Olga Elvira, han assistit a l’acte d’inauguració, que ha tingut lloc a la Casa Miró de Vilafranca del Penedès, i que ha anat a càrrec de: Pere Regull, alcalde de Vilafranca del Penedès, que ha parlat en representació dels ajuntaments que formen part de la Ruta del Xató; Joan-Anton Matas, president de la Coordinadora de Gremis de la Ruta del Xató; i els prestigiosos xefs Nandu Jubany i Fina Puigdevall.

En el transcurs d’aquest acte, Nandu Jubany ha traspassat el morter de l’ambaixador a Fina Puigdevall, que serà l’ambaixadora de la Ruta del Xató en la temporada 2014-2015. Puigdevall és la xef del restaurant Les Cols d’Olot, que té dues estrelles Michelin.

La Ruta del Xató és la proposta de turisme gastronòmic que les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf duen a terme cada any al voltant d’aquesta original i única recepta, i que compta amb més de 150 propostes per una vuitantena d’establiments, i per les diferents poblacions que la conformen: Calafell, El Vendrell, Sitges, Vilafranca del Penedès, i Vilanova i la Geltrú.

Entre els atractius principals de la Ruta hi ha les tradicionals Xatonades Populars, que aquestes poblacions dediquen a aquesta recepta i en les quals, a més de poder degustar aquest plat típic de la cuina mediterrània, els assistents poden participar en tallers concursos, tastos, etc.

El proper diumenge 23 de novembre és el torn de Vilanova i la Geltrú, que celebrarà el Festival del Xató. Les altres xatonades populars, ja un cop iniciat l’any 2015, són: la Xatonada Popular del Vendrell (1 de febrer de 2015), la Festa del Xató de Vilafranca del Penedès (22 de febrer de 2015), i la Xatonada Popular de Calafell (1 de març de 2015), i que enguany tindrà lloc a Segur de Calafell. D’altra banda, els restaurants recomanats de Sitges ofereixen un menú de xató durant tota la temporada.

A Calafell, es pot degustar el xató en un dels 7 restaurants que formen part de la Ruta:

A Can Pilis

Casa Pedro

Eusebio

L’Estany

La Bodegueta del Pa Torrat

Las Brasas

Vell Papiol