August protagonitzarà el Congrés Internacional d’Arqueologia

El certamen se celebrarà els dies 26 a 29 de novembre al Palau de Congressos

Per . Actualitzat el

Els pròxims dies 26 a 29 de novembre de 2014 tindrà lloc a Tarragona el Segon Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic, Tàrraco Biennal. El certamen està organitzat per la Fundació Privada Mútua Catalana i compta el suport de l’Ajuntament de Tarragona, Diputació de Tarragona, Port de Tarragona, Repsol i Fiatc. Es titula August i les províncies occidentals. 2000 aniversari de la mort d’August, i gira al voltant de la figura de l’emperador ja que enguany es celebra el bimil·lenari de la seva mort.

El tret de sortida del congrés serà el dia 26 amb la sessió inaugural a les 9.30h., amb l’assistència de l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. La seu escollida per a aquesta reunió és el Palau Firal i de Congressos de Tarragona i durant tres intensos dies reunirà experts vinguts d’arreu d’Europa per intercanviar impressions.

La temàtica de les jornades es centra en la figura d’August. El seu llegat segueix encara present en el patrimoni de la ciutat i la seva obra serà rememorada en aquest congrés de la mà d’una seixantena d’experts que tractaran de manera monogràfica la seva figura i herència.

Els congressos internacionals Tàrraco Biennal són una iniciativa de la Fundació Privada Mútua Catalana i compten amb el suport de totes les institucions lligades a la conservació del patrimoni històric i arqueològic de la ciutat de Tarragona, l’antiga Tàrraco. Són reunions celebrades cada dos anys amb l’objectiu de reunir experts en història antiga i arqueologia per potenciar el estudis d’una ciutat Patrimoni de la Humanitat com és la Tarragona romana amb resultats acadèmics publicats en els anys intermedis.

Aquests congressos es van iniciar l’any 2012 amb una primera reunió titulada Govern i societat a la Hispània Romana. Novetats epigràfiques i van servir d’homenatge a l’obra del professor Géza Alföldy, gran especialista en les inscripcions romanes de Tarraco. Aquest any celebrem la segona edició.

El congrés compta amb un comitè científic de renom format per Francesc Tarrats, director del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Maria Adserias i Maite Miró, dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Lluís Balart i Lluís Piñol, del Museu d’Història de Tarragona; Andreu Muñoz, director del Museu Bíblic de l’Arquebisbat de Tarragona; Francesc Barriach, membre de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, i el professors Joan Gómez Pallarès, director de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica; Joaquin Ruiz de Arbulo, catedràtic d’Arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili; Isabel Rodà, catedràtica d’Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

També en formen part Joan Josep Marca, Antoni Pujol, Ramon Marrugat i Francesc Roig, són patrons de la Fundació Privada Mútua Catalana. Jordi López Vilar, de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, és el secretari del congrés.

La trobada d’enguany està articulada en diferents sessions científiques. Existeixen tres eixos temàtics: Un món en transformació, La Hispània d’August i Tarraco, en cadascun dels quals hi ha dues ponències marc i un seguit de comunicacions. Al final de les comunicacions del matí i de la tarda està prevista una ronda de debat.

Destaquem que tres ponències estan obertes al públic, concretament la realitzada pels professors Ricardo Mar i Patrizio Pensabene el dia 26 a les 19 hores, el dia 27 la sessió del professor Manuel Bendala a les 19 hores i per últim la ponència del professor Thomas Schattner el dia 28 a les 19 hores. En total es podran veure sis ponències, 56 comunicacions i 12 pòsters.

Descarregat el Programa 2n Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic de Tarragona.