La Fundació Estela enceta l’Espai per a Famílies

La primera trobada va donar pautes per planificar el futur d’una persona amb discapacitat

Per . Actualitzat el

El passat mes d’octubre la Fundació Estela va posar en marxa l’Espai per a Famílies amb l’objectiu que totes les famílies de la Fundació tinguin un espai de trobada on puguin participar, rebre informació, plantejar diverses qüestions… En definitiva, poder col·laborar també en la millora de la qualitat assistencial dels seus familiars.

Aquest espai pretén donar resposta a les necessitats que presenten les famílies i els professionals que estan vinculats al món de la discapacitat mitjançant xerrades i tallers de caràcter informatiu.

Primera xerrada

La primera trobada va tenir lloc el passat dia 23 d’octubre, a les instal·lacions de la Fundació Estela. La xerrada «Planificació de futur. Assistència. Modificació de la capacitat i Tutela», va donar el tret de sortida a aquesta iniciativa.

La xerrada va anar a càrrec del gerent de la Fundació Catalana Tutelar Aspanias, Josep Tresserres, i tenia per objectiu donar informació a pares, germans, tutors… de la Fundació Estela, que tenen un familiar amb discapacitat intel·lectual.

Es van tractar aspectes rellevants i que cal tenir en compte a l’hora de planificar el futur de persones amb discapacitat intel·lectual en la vida adulta.

D’una banda, l’assistència que es pot proporcionar a la persona amb discapacitat intel·lectual per tenir cura de si mateixa o dels seus béns i prevenir riscos respecte a terceres persones.

També es va tractar sobre la modificació de la capacitat per la protecció de drets de la persona, detallant termes i conceptes com la Capacitat jurídica i la Capacitat d’obrar així com els circuits i les parts implicades en aquests procediments.

D’altra banda, es va donar informació sobre qui pot ser tutor (persones físiques, i/o persones jurídiques) i en quins documents s’ha de deixar notificada la voluntat de ser tutors.

I, finalment, es va abordar el tema dels testaments i les delacions voluntàries, així com del control que s’exerceix al tutor que es designa per obligació a retre comptes de l’estat personal, i de com administrar els béns de la persona incapacitada davant del jutjat.

La xerrada va suscitar molt d’interès i va comptar amb la presència d’unes 60 persones. Els assistents van poder fer preguntes sobre tots aquests aspectes legals i alhora van poder resoldre els dubtes que tenien i orientar, si és el cas, els passos que hauran de fer a partir d’ara per tal de tramitar qualsevol procediment legal amb una persona amb discapacitat intel·lectual.

Aquest és l’objectiu principal d’aquesta iniciativa dirigida a les famílies, proporcionar un espai d’informació i de reflexió sobre tots aquells aspectes que els puguin ser útils en la seva vida quotidiana i en el tracte amb la persona amb discapacitat.