Mas vol esgotar el diàleg amb Rajoy abans d’avançar eleccions

El president surt reforçat pel 9-N demana a l’Estat una consulta oficial al poble català

Per . Actualitzat el

El 9-N ha reforçat Catalunya com a país i com a societat. Aquesta és la principal conclusió que extreu de la històrica jornada participativa Artur Mas, president de la Generalitat, la figura del qual surt també clarament consolidada com a líder del procés sobiranista iniciat per la societat catalana el setembre de 2012. Amb l’èxit participatiu del 9-N a la mà, el president es veu encara amb forces d’esgotar els ponts de diàleg amb el Govern central del PP per acordar la celebració d’una consulta oficial al poble català. És per això que ha enviat una carta a Mariano Rajoy obrint «el diàleg permanent» entre els governs de Catalunya i Espanya i instant el president espanyol a consensuar una «sortida política» al clam de bona part de la societat catalana pel dret a decidir. Davant de la més que probable negativa de Madrid, el president Mas ha anunciat que inicia ronda de contactes amb les forces polítiques proconsulta (ERC, ICV, PSC i CUP) per tal d’establir les bases d’un eventual avançament electoral a Catalunya amb caràcter de plebiscitàries.

Mas eludeix atribuir-se l’èxit del 9-N, però recorda clarament que es va quedar sol defensant el procés participatiu com a alternativa a la suspensió de la consulta oficial decretada pel Tribunal Constitucional a mitjan mes d’octubre. «Ja vaig dir que si el 9-N sortia malament la culpa seria d’Artur Mas i que, si anava bé, el mèrit seria de tothom. Així ha estat i no vull en cap cas patrimonialitzar una jornada d’èxit de la societat catalana. S’ha d’agrair a moltes persones per l’exemple que Catalunya ha donat com a país», assenyalava Mas en roda de premsa aquest dimarts.

La compareixença del president serveix per esclarir el full de ruta hores després que més de 2.300.000 catalans i catalanes votessin simbòlicament pel futur polític de Catalunya. Primer, Mas ja ha enviat una carta a Rajoy oferint diàleg permanent entre els governs de Catalunya i Espanya amb un punt essencial sobre la taula, l’inici de negociacions perquè, d’acord amb l’Estat, Catalunya pugui exercir el seu dret a decidir d’una manera oficial i reconeguda internacionalment. «Una consulta a la britànica, tal com es va fer a Escòcia i a Canadà amb el Quebec», recordava Mas. El president vol esgotar així, reforçat per l’èxit del 9-N, els ponts de diàleg amb un govern central que, fins ara, no ha estat receptiu amb «la realitat catalana, que és molt tossuda».

«A Madrid no volen veure allò que sí que veuen a l’estranger, que a Catalunya hi ha una societat en constant procés de mobilització», ha dit Artur Mas, que ha afegit que tot el que ha passat al 9-N «ho interpreto com un clar mandat de la ciutadania per acabar el procés iniciat a Catalunya».

Qüestionat sobre l’avançament d’eleccions davant la més que problable negativa de Madrid a negociar la celebració d’un referèndum, Artur Mas diu que «no convocarem eleccions perquè sí. Les eleccions són l’eina que ens pot permetre fer el pas definitiu perquè els catalans i catalanes decideixin, però abans cal analitzar si les forces polítiques del país estem preparades i tenim prou altura de mires per avançar cap a unes eleccions excepcionals com aquestes». Artur Mas ha recordat que «les eleccions autonòmiques convencionals ja tenen els seus ritmes naturals (cada quatre anys)», diferenciant-les clarament de les que hauria de convocar de manera anticipada si l’objectiu és crear una majoria parlamentària amb un programa unitari sobiranista. Per això que Mas es prendrà un parell de setmanes per reunir-se amb totes les forces proconsulta abans de decidir.

La querella de la fiscalia

Qüestionat sobre la querella que la fiscalia de l’Estat ha de presentar davant del Tribunal de Justícia de Catalunya perquè investigui presumptes fets delictius de Mas i d’alguns dels consellers del Govern de la Generalitat amb motiu de la jornada del 9-N, querella anunciada per la líder del PP a Catalunya, Alícia Sánchez Camacho, el president Artur Mas assegura que «a Madrid no entenen que aquest procés no se resoldrà als tribunals, sinó amb negociació política». Mas va referir-se al fet que «és molt sorprenent que l’anunci de la querella de la fiscalia hagi estat fet per una política del PP. Què passa? Que la fiscalia és el PP? Si és així, apaga y vámonos». El president, que en moment de dir aquestes paraules encara no havia rebut cap notificació judicial, va recordar que «ara fa uns dies Rajoy deia en un acte a Extremadura que el 9-N no era un consulta ni un referèndum ni res semblant. Llavors ara per què parlen de la fiscalia? No hem fet res il·legal a Catalunya amb el 9-N».