El Titànic farà la seva primera escala a la TAP

Acollirà l’estrena mundial de l’exposició ‘Titanic The Reconstruction’ amb una maqueta gegant de l’històric vaixell

Per . Actualitzat el

Vídeo: Tomàs Varga.

La Diputació de Tarragona, a través del Patronat de Turisme, i la Fundación Titanic presenten l’exposició Titanic The Reconstruction, que portarà a Tarragona una maqueta de grans dimensions d’aquest històric vaixell. Tarragona serà la primera ciutat del món a exhibir aquest projecte de grans dimensions, que es podrà visitar a la Tarraco Arena Plaça (TAP) des del març fins al maig de l’any 2016.

Així s’ha posat de manifest durant la roda de premsa celebrada aquest migdia a la Tarraco Arena Plaça (TAP), on han pres part el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; el president de la Fundación Titanic, Jesús Ferreiro, i el director del Patronat de Turisme de la Diputació, Octavi Bono.

Actualment la maqueta del Titanic s’està acabant de construir a Castelló d’Empúries (Girona). Un cop construïda, (a principis del 2015), es traslladarà al Parque de las Ciencias de Granada, on es durà a terme el muntatge final de tots els elements fins al gener del 2016. Al Parque de las Ciencias, el muntatge s’obrirà al públic amb finalitats didàctiques.

La reproducció del Titanic (realitzada sota la direcció tècnica d’Enric Calvo), recrearà la partida de l’embarcació al moll de Southhampton, el 10 d’abril de 1912, en un conjunt a escala 1:30, que ocuparà 12 metres de llargada, 4,5 d’amplada i 3 metres d’altura. La maqueta inclourà més de 6.000 punts de llum i gairebé 400 personatges, entre tripulació i passatgers. Així mateix, el muntatge recrearà el funcionament de les grues de càrrega del port, dels automòbils i dels carruatges de cavalls. A la part d’estribord de la maqueta de l’embarcació es mostrarà, mitjançant obertures al casc, l’interior del vaixell i la distribució de les dependències (cabines de 1a, 2a i 3a classe, menjadors, salons, gran escalinata, infermeria, cabina Marconi, etc.). A la part de babord es mostra l’embarcació atracada al moll, amb la reconstrucció escènica del port.

A més de la reconstrucció del vaixell i del port, l’exposició comptarà amb reproduccions, a mida real, de les zones més importants del Titanic, com ara la sala de correus, la Cabina Marconi, les cabines de primera classe, la bodega on es transportaven les obres d’art, i la zona on viatjaven els automòbils, espais on els visitants podran admirar el cotxe original Brush 1909, denominat «el cotxe del Titanic», (que havia de navegar en el vaixell per a ser presentat a Europa) o contemplar l’obra pictòrica El Sueño del Titanic, del pintor cantàbric, Enrique Gran.

La Fundación Titanic va iniciar aquest projecte l’any 2012, i tal com s’ha posat de manifest avui el projecte de «la maqueta del Titanic més gran i espectacular del món», pretén crear un producte basat en referències històriques que, alhora, resulti didàctic, recreatiu i il·lustratiu.

Tal com ha posat de manifest el president de la Fundación Titanic, Jesús Ferreiro, Titanic The Reconstruction té la voluntat d’atorgar al Titanic «el protagonisme que es mereix», i de fer sentir la història d’aquest vaixell a tots els visitants, els quals «volem que es converteixin per unes hores en tripulants i passatgeres de l’embarcació». Ferreiro ha agraït el suport de la Diputació de Tarragona i de l’empresa que gestiona la TAP, «que faran possible que aquesta exposició arribi a la ciutat». Així mateix, ha detallat que, fins a la data, la Fundación Titanic ja té programada l’exposició a Granada, Tarragona, Barcelona, Bilbao, Madrid, Londres, París, Milà, Roma, Mèxic DF, Bogotà i Nova York.

El president de la Diputació, Josep Poblet, s’ha referit a la importància de l’exposició, que «sens dubte contribuirà a la dinamització del territori i de visitants a la ciutat de Tarragona». Es tracta d’una «gran oportunitat de difusió, que arriba un any abans de la celebració dels Jocs Mediterranis Tarragona 2017», i a través de la qual «començarem a incrementar la coneixença internacional de la ciutat».