Enologia celebra els 25 anys

Els estudis de la URV han fet un vi commemoratiu i una exposició retrospectiva

Per . Actualitzat el

En el marc del 25è aniversari de la implantació dels estudis d’Enologia a Tarragona, aquest dijous, 6 de novembre, s’ha organitzat un acte que ha servit per parlar del naixement, l’evolució, el present i el futur dels estudis. I no només per parlar-ne sinó per veure aquest procés, en imatges. A l’antiga seu de la Facultat d’Enologia, a l’edifici de les Clarisses de Tarragona, ahir es va inaugurar una exposició retrospectiva i es va presentar una edició limitada del vi dels 25 anys. L’acte va comptar amb la presència del rector de la URV, Josep Anton Ferré , de l’actual degà de la facultat, Joan Miquel Canals i dels exdegans de la facultat, que també van ser homenatjats.

El degà de la Facultat d’Enologia, Joan Miquel Canals, va fer un repàs del primer quart de segle d’història d’aquests ensenyaments a Tarragona. Va explicar-ne els inicis, amb Lluís Arola al capdavant, el canvi d’ubicació, el pas d’escola a facultat, l’adaptació de la titulació i no es va deixar de tractar del futur. Un futur que, segons ell, passa pel foment de la interdisciplinarietat –sobretot reforçant els vincles amb Economia- i la internacionalització del màster i del doctorat. Canals va destacar que un dels objectius més immediats és la implantació d’un màster Erasmus Mundus d’Enologia , un pas que els pot donar més reconeixement internacional. Canals va assegurar que el que més el satisfà d’aquests anys d’història, és comprovar que en els cellers i les empreses del sector sempre hi troba un exestudiant de la facultat treballant.

Durant aquests 25 anys s’han titulat 450 enòlegs i sumen fins a un miler si s’afegeixen els d’altres ensenyaments vinculats. Ahir i per commemorar l’aniversari dels ensenyaments, l’actual president de l’Associació Catalana d’Enòlegs, Antoni Cantos, va recordar la seva experiència com a estudiant d’Enologia a la URV.

Durant l’acte es va presentar el vi dels 25 anys, un cupatge de varietats de les vinyes del celler experimental Mas dels Frares que va presentar l’enòleg del celler, Pedro Cabanillas. Se n’han fet 1.000 ampolles que no sortiran a la venda, sinó que s’utilitzaran per celebrar esdeveniments especials i per regalar. Algunes d’aquestes ampolles s’han etiquetat amb les fotografies dels cinc exdegans de la facultat: Lluís Arola, Josep Guasch, Fernando Zamora, Albert Bordons i Albert Mas. Tots van ser presents en aquest homenatge en record del seu pas per la facultat, a excepció de Fernando Zamora, que es troba de viatge de de feina. Un dels exdegans, Albert Bordons, ha estat precisament l’encarregat de comissionar l’exposició de fotografies dels 25 anys dels ensenyaments d’Enologia a Tarragona. Una retrospectiva que es podrà visitar al Convent de les Clarisses, la primera seu de la Facultat d’Enologia, fins a finals d’aquest mes de novembre.

L’acte el van tancar el rector de la URV, Josep Anton Ferré i la tinent alcalde d’ensenyament a l’Ajuntament de Tarragona, Carme Crespo. La primera seu de la Facultat acull, actualment, l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona.