Troben morta una cria de tortuga marina als Muntanyans

Per . Actualitzat el

Entre la una i un quart d’una del migdia de l’1 de novembre passat, cinc dies després de la possiblement primera de les eclosions a la platja Llarga de Tarragona (enregistrada el 27 d’octubre) uns banyistes localitzen una tortugueta de l’espècie babaua (Caretta caretta), havent recorregut probablement 10,8km en 5 dies esquivant la Punta de la Móra i el Roquer de Torredembarra i Altafulla, inclòs el seu port.

La troballa va ser comunicada per la Natàlia Garcia Galceran al GEPEC-EdC mitjançant el Facebook Els Muntanyans i l’entitat ho ha informat al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, que hi dóna credibilitat a la cita com a «referència molt probable tot i que no verificada 100%».

L’animal, molt petit però amb la closca dura, era mort, havia adquirit un color negre i tenia els ulls tancats i, un cop retornat a la mar, les aletes i el cap li penjaven.

Com tots els rèptils autòctons de Catalunya, la tortuga babaua, és una espècie protegida per la Llei 3/1988, de 4 de març, de protecció dels animals (DOGC número 967, del 18 de març del 1988). Gaudeix del màxim nivell de protecció legal a l’àmbit europeu per la davallada important de les seves poblacions, entre altres causes, per manca de platges tranquil·les on pondre els ous. S’estima que la tortuga babaua arriba a la maduresa sexual entre els 10 i els 20 anys i les femelles acostumen a retornar per criar al mateix lloc on varen néixer. En el cas de les costes de Tarragona, a banda de les postes d’aquest estiu, hi ha cites de nidificacions fa poques dècades a l’antiga platja de Riu Clar, ara ocupada pel Port de Tarragona.

Des del GEPEC-EdC volen insistir que en cas de localitzar qualsevol animal protegit viu, mort o ferit, s’ha de trucar al 112 d’emergències, atès que l’anàlisi genètic i les necropsies, per exemple, poden aportar molta informació important per a la conservació de l’espècie. I si és ferit o viu el Cos d’Agents Rurals es fan càrrec de l’animal per a intentar recuperar-lo.