Ciència al Metropol: coses que es poden aprendre fent un cafè

La URV i el Cafè Metropol impulsen un cicle de tertúlies científiques

Per . Actualitzat el

Existeix la vida extraterrestre? Qui fabrica les paraules noves? Què és i per a què serveix la cristal·lografia? Són preguntes que tenen una resposta científica i que afecten la nostra vida quotidiana. I és que la ciència no només és als laboratoris, sinó que podem trobar-la a tot allò que ens envolta. Ara, investigadors de la Universitat Rovira i Virgili i dels centres de recerca del territori donaran resposta a aquestes preguntes, gràcies al coneixement generat al treball que desenvolupen.

Ho faran al cicle de tertúlies científiques Ciència al Metropol, que busca apropar la ciència a la societat mitjançant el format dels cafès científics. Les tertúlies tindran lloc cada segon dimecres del mes, a les 20 h, al cafè del Teatre Metropol de Tarragona. L’objectiu és treure el coneixement de la universitat i portar-lo a un entorn social i relaxat. Allí, diferents investigadors explicaran conceptes bàsics del seu treball, clau per a la humanitat, sobre els àmbits del coneixement més diversos.

El primer d’aquests cafès científics serà el proper dimecres, 12 de novembre. Sota el títol «Un univers de cristalls», el professor de Química Física i Inorgànica a la URV Joan J. Carvajal guiarà els assistents en un recorregut trepidant fins a l’interior de la cristal·lografia per saber què són els cristalls, de què estan compostos, on els podem trobar i quines aplicacions tecnològiques tenen. Aquesta activitat, que inaugurarà el cicle, s’emmarca també en l’Any Internacional de la Cristal·lografia 2014 i en la Setmana de la Ciència.

La segona tertúlia tindrà lloc el dimecres 10 de desembre i es titula «Vida extraterrestre: realitat o ficció?». Anirà a càrrec de Laureano Jiménez, professor d’Enginyeria Química a la URV, qui parlarà de les possibilitats de trobar les condicions necessàries per a què aparegui la vida a la immensitat de l’univers. Ja al gener de 2015, el dimecres 14, Jordi Ginebra, professor de Filologia Catalana a la URV, ens explicarà «Qui fabrica les paraules noves?». Aquest fenomen, que és constant en tots els idiomes, s’estudia a la neologia.

El cicle Ciència al Metropol continuarà fins al juny i la programació s’anirà anunciant properament. Aquesta proposta està impulsada per la Unitat de Comunicació de la Ciència (ComCiència) de la URV, amb la col·laboració de La Curiosa –entitat cultural que gestiona el Cafè Metropol–, i compta amb el suport econòmic de la Diputació de Tarragona.

Programa de conferències

• Dimecres 12 de novembre de 2014
«Un univers de cristalls»
A càrrec de Joan J. Carvajal Martí, professor de Química Física i Inorgànica a la URV.
Sabeu que trobem cristalls a tot arreu? La cristal·lografia és la ciència que estudia els cristalls minerals i la resolució d’estructures cristal·lines. Partint d’aquesta definició i a través d’un reguitzell d’imatges, farem un recorregut trepidant fins a l’interior de la matèria per saber què són els cristalls, de què estan compostos, on els podem trobar i quines aplicacions tecnològiques tenen. Cordeu-vos els cinturons, que comença un viatge a un univers de cristalls!
Amb motiu de l’Any Internacional de la Cristal·lografia 2014. En el marc de la Setmana de la Ciència.

• Dimecres 10 de desembre de 2014
«Vida extraterrestre: realitat o ficció?»
A càrrec de Laureano Jiménez, professor d’Enginyeria Química a la URV.
La vida no és un do diví que ens ha atorgat una multitud d’éssers totpoderosos i invisibles. Els elements químics necessaris per a la vida es troben en un gran nombre de planetes i satèl·lits del nostre sistema solar. Les condicions perquè aparegui la vida no són tan freqüents, però també hi ha un bon grapat de candidats. De tota manera, el que és realment improbable és que dues civilitzacions tecnològiques contactin. Sembla, doncs, que la vida és una propietat de la matèria: de seguida que les condicions hi són propícies, la matèria tendeix a organitzar-se en estructures complexes. I l’univers és immens…

• Dimecres 14 de gener de 2015
«Qui fabrica les paraules noves?»
A càrrec de Jordi Ginebra, professor de Filologia Catalana a la URV.
Cada dia observem que es creen paraules noves. De sobte, algú diu «estic emparanoiat» en comptes de dir «tinc una paranoia». Els joves d’ara diuen «estic margi» quan volen dir «marginat», una expressió desconeguda per als joves de fa vint anys. La creació de paraules noves és constant en tots els idiomes i és un fenomen que va més enllà de les consideracions normatives. El que és rellevant no és si són paraules que hem de considerar correctes o no, sinó investigar i descriure quins processos condueixen a crear-les. La branca de la lingüística que estudia la creació de paraules noves i intenta determinar les causes i les regularitats del fenomen s’anomena neologia. En aquesta tertúlia farem una panoràmica general del fenomen de la creació lèxica en la societat actual.

Web del cicle: http://www.comciencia.urv.cat/ciencia-al-metropol/