Guia pràctica per al «nou 9-N». On em toca votar?

El diumenge 9 de novembre, la Generalitat obre un procés de participació ciutadana en què els tarragonins i tarragonines poden manifestar la seva opinió sobre el futur polític de Catalunya

Per . Actualitzat el

Qui vulgui saber a on podrà votar el pròxim 9 de novembre pot consultar el web http://participa2014.cat/. A més a més, us oferim un resum amb tot allò que cal saber sobre la jornada:

Qui hi pot participar?

a) Les persones majors de 16 anys el dia 9 de novembre de 2014 que disposin d’un document nacional d’identitat (DNI) on consti l’adreça de residència en un municipi de Catalunya. Per participar-hi han de presentar el DNI vigent (no és vàlid el resguard del DNI en tràmit, atès que no hi apareix la fotografia).
Els tarragonins i les tarragonines majors de 16 anys el dia 9 de novembre de 2014 que es trobin a l’exterior, que tinguin un document nacional d’identitat (DNI) on consti l’adreça de residència en un municipi de Catalunya, o bé que presentin el DNI o passaport espanyol vigent juntament amb el comprovant d’inscripció en el Registre de catalans i catalanes a l’exterior o el Certificat del padró d’espanyols residents a l’exterior (PERE) en què consti l’adscripció territorial a Catalunya.

b) Les persones majors de 16 anys el dia 9 de novembre de 2014 nacionals d’estats de la Unió Europea i d’altres estats que formin part de l’Acord sobre l’Espai Econòmic Europeu i Suïssa (països signants de l’Acord). Per participar-hi han de presentar el document d’identitat o passaport vigent acompanyat del Certificat de registre de ciutadans de la Unió Europea, on consta el número d’identitat d’estranger i l’adreça de residència en un municipi de Catalunya.

c) Les persones majors de 16 anys el dia 9 de novembre de 2014 nacionals de tercers estats. Per participar-hi han de presentar el passaport vigent acompanyat de la targeta d’identitat d’estranger (TIE) vigent, on consti l’adreça de residència en un municipi de Catalunya.

Inscripció en el fitxer de participants

Cada persona només podrà participar una sola vegada i la participació és personal i intransferible.
Per poder participar-hi, cal inscriure’s en el fitxer de participants. La inscripció es fa efectiva en el mateix moment de participar.

Procediment de participació el dia 9 de novembre

Persones residents a Catalunya

Les persones residents a Catalunya poden participar el dia 9 de novembre, entre les 9 i les 20 hores, en el local i la mesa de participació que tinguin assignats per raó de l’adreça de residència i del primer cognom.

Els catalans i les catalanes residents a l’exterior que vulguin votar el 9 de novembre a Catalunya i que tinguin un DNI en què consti l’adreça de residència en un municipi de Catalunya participen en la mesa i el punt de participació que els correspon en funció de l’adreça.

Els catalans i les catalanes residents a l’exterior que vulguin votar a Catalunya i que no tinguin un DNI en què consti l’adreça de residència en un municipi de Catalunya participen en la seu habilitada a Barcelona al Passeig de Gràcia, 107 (Palau Robert).

Ciutadania a l’exterior

Els catalans i les catalanes que resideixin o es trobin temporalment a l’estranger, poden participar el dia 9 de novembre, entre les 9 i les 20 hores (hora local), en els locals de participació habilitats a l’exterior.

Procediment de participació a Catalunya del 10 al 25 de novembre

Els dies hàbils entre el 10 i el 25 de novembre de 2014, les persones cridades a participar que no ho hagin pogut fer durant la jornada del 9 de novembre poden presentar les seves aportacions en el registre de les delegacions territorials del Govern de la Generalitat a Tarragona (C/ Sant Francesc de Tarragona) i de les Terres de l’Ebre.

El procediment per participar requereix presentar la sol·licitud d’inscripció en el fitxer de participants, una fotocòpia del DNI o NIE (o fotocòpia del DNI o passaport espanyol vigent, juntament amb el comprovant d’inscripció en el Registre de catalans i catalanes a l’exterior o el Certificat del padró d’espanyols residents a l’exterior – PERE, en què consti l’adscripció territorial a Catalunya, en el cas dels catalans i les catalanes residents a l’exterior que no tinguin l’adreça de residència a Catalunya en el DNI) i el sobre amb l’opció de participació tancat.

Hi haurà votació?

AR_RuedaRajoy122812_07

El Govern de Rajoy també portarà el procés participatiu al Constitucional perquè el veti

Si bé el Govern de la Generalitat manté ferm el procés participatiu per al 9-N com a alternativa legal a la consulta oficial suspesa pel Tribunal Constitucional, les coses podrien canviar en els pròxims dies si prospera la impugnació que el Govern central de Mariano Rajoy ha posat en marxa per tal d’evitar que els catalans i catalanes puguin opinar sobre el futur polític de Catalunya a través d’aquesta via participativa. Des de la Moncloa ja s’han fet els passos previs, com ara la petició al Consell de l’Estat amb caràcter d’urgència de l’informe preceptiu previ a la impugnació del «nou 9-N» davant del Tribunal Constitucional, fet que podria produir-se aquest mateix divendres.
A l’espera de veure si el Consell de l’Estat troba «força probatòria suficient» per impugnar la consulta, des del Govern de la Generalitat s’intenta donar el mínim de pistes possibles a l’Estat sobre com s’articularà la celebració de la jornada del 9-N. A partir d’aquest dimecres 29 d’octubre, a la web www.participa2014.cat la ciutadania ja podrà conèixer el local de votació assignat en cada cas, així com altres detalls com el número de persones voluntàries a cada demarcació. D’altra banda, aquest dimecres s’inicia formalment el compte enrere cap a la jornada del 9-N amb una tradicional enganxada de cartells a les principals ciutats de Catalunya.

Què faran els polítics de Tarragona el 9-N?

A la pregunta «què pensa fer el dia de la consulta», els caps de les formacions polítiques a la capital tarragonina han contestat el següent:

Josep-Felix-BallesterosJOSEP FÈLIX BALLESTEROS (PSC): «Encara estic reflexionant, però és una consulta en la qual els federalistes no ens sentim cridats. És més, les entitats que la impulsen s’han mostrat contràries al meu posicionament. Per tant, crec que no estic especialment cridat a participar en una consulta que no té reconeixement internacional i que, per altra banda, no contempla totes les opcions. Això sí, respecto molt i entenc la participació de tots els ciutadans i ciutadanes que volen manifestar el seu desencant».

 

Victoria-Forns_4VICTÒRIA FORNS (CDC): «Aniré a votar amb la meva família i amb els meus companys de Convergència; anirem a visitar totes les meses de la ciutat per donar suport als voluntaris i voluntàries. I gaudirem al màxim d’aquesta jornada històrica per a Catalunya».

 

Alejandro-FernandezALEJANDRO FERNÁNDEZ (PP): «Al matí aniré a fer treeking pel Montsant i la tarda la passaré a Tarragona amb la meva família, com cada diumenge».

 

 

Arga_sentisARGA SENTÍS (ICV): «Participaré en la mobilització com fa anys que fem, però tinc molt clar que això no és una consulta. Per això exigirem eleccions anticipades».

 

 

pau_ricomaPAU RICOMÀ (ERC): «El nou 9-N estic seguríssim que aniré a votar. Tan segur com que m’he apuntat com a voluntari».