Com era la Tarragona dels 70?

La Tabacalera acull una exposició amb imatges impactants de la capital tarragonina en plena època de la transició democràtica

Per . Actualitzat el

L’espai Tabacalera acull des d’aquest dimecres al vespre una exposició fotogràfica que els amants de la història recent de Tarragona i els nostàlgics no es voldran perdre. L’emblemàtic fotoperiodista Ramon Segú Chinchilla, que ara fa un any va cedir a l’Arxiu Municipal de Tarragona la seva col·lecció familiar de prop d’un milió de fotografies en paper, negatius i diapositives, ens transporta als anys de la transició democràtica amb la mostra ‘Els anys 70 a Tarragona’, una exposició on es pot veure una selecció de 34 fotografies en gran format que, encertadament, ens ajuden a recordar com ha canviat la ciutat i la societat tarragonina en poc més de quatre dècades.

Als 70 a Tarragona podíem estacionar el nostre Seat 600 a la plaça de la Font, es veien concentracions per agrair a les autoritats la instal·lació de la refineria de petroli a la ciutat i ens visitava en Salvador Dalí damunt d’un carrossa en forma d’elefant al bell mig de la Rambla Nova. Són imatges que romanen a la retina de milers de tarragonins que ara, de la mà del fotoperiodista Ramon Segú Chinchilla, podem reviure a l’espai La Tabacalera, concretament a la sala de mostres de l’Arxiu Municipal de Tarragona. A partir d’aquest dimecres dia 29 al vespre (l’acte oficial d’inauguració és a les 19 hores amb la presència de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros) i fins al pròxim mes d’abril, aquesta encertada selecció de 34 fotografies ens permet submergir-nos en la transcendent dècada dels 70 a la capital tarragonina, uns anys que sens dubte van marcar les successives generacions de tarragonins i tarragonines.

Els anys 70 a Tarragona és només una petita mostra de l’immens llegat d’imatges deixat per la família Segú Chinchilla a la ciutat de Tarragona, una col·lecció particular que supera el milió de fotografies, negatius i diapositives que cobreixen la història de la ciutat durant tot un segle (des del 1913 fins al 2013). Durant tots aquests anys, primer el pare i després el fill, van captar amb les seves càmeres els moments més emblemàtics de la història tarragonina. Tota aquesta feina de dues generacions es podrà anar descobrint de mica en mica amb exposicions com l’organitzada ara en homenatge als inoblidables anys 70.

A banda de les fotografies –algunes de les quals il·lustren aquesta pàgina– la mostra Els anys 70 a Tarragona inclou també un audiovisual amb moltes més imatges de l’activitat professional de Ramon Segú Chinchilla i unes vitrines on els visitants poden veure les càmeres que l’autor feia servir en la dècada dels 70, així com documents curiosos com ara acreditacions de premsa fetes a mà per a una visita del General Franco, la primera visita del Rei Joan Carles I a Tarragona o per a un concert del cantant Julio Iglesias.