CiU i PSC presentaran esmenes als PGE pel 2015

Jordi Jané reclama que l’alta velocitat arribi a Tarragona i Joan Ruiz, que s’obrin partides pel MNAT, l’A-7, l’estació de tren i el Mercat Central

Per . Actualitzat el

Els diputats de CiU han presentat un centenar d’esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat pel 2015 entre les quals destaquen una dotació pressupostària per al Mercat Central de Tarragona, els Jocs del Mediterrani o el tercer fil. Per la seva banda, el PSC també presenta esmenes al document i demana al PP que «compleixi els compromisos que exigia amb tanta vehemència quan estava a l’oposició».

Jordi Jané, Martí Barberà, Josep Maldonado, Jordi Miquel Sendra i Salvador Sedó, diputats i senadors de CiU, han presentat les més de 100 esmenes als PGE del 2015, on es reclamen dotacions pressupostàries per a infraestructures que l’Estat no ha previst i que segons els diputats «són cabdals per al desenvolupament del nostre territori».

Novament CiU ha presentat esmenes que reclamen projectes llargament reivindicats com l’arribada de l’alta velocitat a ciutats com Tarragona i Reus. Es tracta dels 24 milions per al tercer fil des del nus de Vila-seca fins a Reus. I 15 MEUR més perquè, a l’altura del Penedès al seu pas per Bellvei, es connecti el tercer fil amb la línia de l’alta velocitat.

CiU també reclama 8 MEUR pel Viaducte de Picamoixons, i que s’impulsi l’estudi informatiu de la línia Reus-Roda, «seria una manera de poder connectar l’Alt Camp, el Baix Camp i el Tarragonès amb una línia de mercaderies».

La N-340 és altra assignatura pendent, segons la federació nacionalista. «Com que l’A-7 ara per ara no continua pel nord passat Altafulla, demanem l’exoneració del peatge per a aquelles persones que entrin a l’AP-7 a Altafulla o Torredembarra, i surtin per Comar-uga o el Vendrell».
Els diputats també han demanat la connexió entre l’AP-7 i l’A-7 a l’altura del Mèdol on les dues vies van en paral·lel.

Dins de l’àmbit viari, els diputats convergents demanen una partida de 2 milions d’euros per continuar la variant de Valls a Montblanc. Actualment el pressupost per al 2015 és de zero euros. «Volem que tota la previsió pressupostària es concentri en l’actual pressupost del 2015 i que així es puguin finalitzar les obres que connectarien definitivament Tarragona, Valls i Montblanc. També demanarem la gratuïtat de l’autopista per a qui seguidament hagi d’arribar des de Montblanc a Lleida».

Pel que fa a Tarragona ciutat, els diputats de CiU han demanat partides pel Mercat Central, per valor de 2 milions d’euros i per a la reforma de l’estació de trens, també amb 2 milions. També han inclòs aportacions pel trasllat del Museu Nacional Arqueològic, per al Passeig Arqueològic, o pel teatre romà.

Per la seva part Maldonado, ha posat en relleu la manca de partides pels Jocs Mediterranis. «Demanem un gest de compromís a l’executiu de Rajoy, amb una esmena per valor de 5 milions d’euros».

També han presentat l’esmena, per demanar novament una partida per import de 50.000 euros, de suport a la Fundació Bonanit.

El PSC demana «un paquet de mínims per a Tarragona»

El diputat socialista Joan Ruiz ha emplaçat el Govern del PP perquè «obri una partida per a projectes essencials per a la ciutat de Tarragona com són el museu arqueològic, la continuació de l’A-7 (en especial el tram comprès entre Altafulla i Vilafranca), la nova fase de l’estació urbana de tren de Tarragona i la remodelació del mercat central».

«Nosaltres no fem la carta als Reis Mags, ni cap brindis al sol, ni demanem res que no sigui perfectament possible de fer si hi ha voluntat política, tan sols demanem al PP que compleixi els compromisos que exigia amb tanta vehemència quan estava a l’oposició. Aquest és el mínim exigible per respectar la dignitat de Tarragona. Seria absolutament incomprensible que diputats que diuen que estimen Tarragona rebutgin un paquet de mínims tan bàsic per a la ciutat com el que he esmentat».

Joan Ruiz ha recordat que els Pressupostos Generals de l’Estat que vol tirar endavant el Govern del PP «s’obliden un cop més tant de la ciutat de Tarragona com de les comarques tarragonines» i intenten «maquillar» aquest oblit afegint partides ferroviàries del tot irrealitzables.
«L’únic que ha de fer el PP és ser conseqüent amb el que considerava «inajornable» quan no estava al Govern. Per desgràcia, veiem que, un cop més, utilitzen la seva majoria absoluta per ignorar tot el que no sigui l’eco de la seva pròpia veu».

Amb relació a aquests «oblits i omissions» del Govern del PP el grup socialista ha presentat com a esmenes als pressupostos alguns dels compromisos que solemnement havien assumit els diputats conservadors entre els quals hi ha, per exemple, la segona fase del pla d’industrialització de les Terres de l’Ebre, l’inici del passeig marítim de les Cales de Miami o el mateix Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

Finalment, amb relació als Jocs del Mediterrani, el PSC denuncia que no hi ha cap partida específica en aquests pressupostos. «No hem volgut presentar una esmena nostra per evitar que el PP la menyspreï com acostuma a fer amb tot el que fan la resta de grups. Per als socialistes els Jocs del Mediterrani són un projecte de ciutat que no podem perdre. Per tant, estem a l’espera de què el grup parlamentari del PP ho inclogui en els pressupostos o bé en el tràmit que se n’ha de fer al senat. Els Jocs de Tarragona 2017 són també un compromís de l’Estat amb la ciutat i seria un error històric que el PP fes també aquí marxa enrere dels seus compromisos», ha conclòs el diputat del PSC per Tarragona Joan Ruiz.