Baixa la taxa d’atur però també l’activitat

Les comarques de Tarragona registren un decrement en el nombre d’aturats i una pujada dels ocupats, segons la darrera Enquesta de Població Activa, a causa de la migració d’actius i de la temporalitat

Per . Actualitzat el

La darrera Enquesta de Població Activa reflecteix un increment del nombre d’ocupats a les comarques de Tarragona d’unes 13.600 persones i una davallada de 19.500 persones aturades amb relació al mateix trimestre de l’any passat. Aquestes dades, que a primera vista poden semblar optimistes, oculten un decrement en la taxa d’activitat —el quocient entre la població activa i la població en edat de treballar. És significatiu, doncs, el percentatge d’activitat que, si bé el 2013 era del 64,16%, enguany ha baixat fins al 64,07%. Això vol dir que tot i l’increment en nombres absoluts de persones que tenen feina a les nostres comarques, el percentatge de persones que treballen disminueix sensiblement (-0,09%).

Amb la taxa d’atur el canvi és més notable a causa del gran nombre de desocupats que han marxat a l’estranger a la cerca de feina. En aquest sentit, la taxa d’atur ha passat del 25,12% que hi havia l’any passat per aquestes dates, al 20,78% d’aquest tercer trimestre de 2014, un -4,34%.
Si la comparativa la fem amb el segon trimestre d’enguany ens adonem que la millora de la taxa d’activitat ha estat de l’1,28%. Això ha dut a incrementar el nombre de treballadors de les nostres comarques en 14.600 respecte al trimestre passat, abans de l’inici de les vacances d’estiu. Aquesta millora és substancialment superior a la que es va viure l’any passat per aquestes dates quan el nombre d’ocupats va pujar en 7.500 arran de la temporada estival.
La taxa d’atur ha baixat en tres punts respecte al passat trimestre passant del 23,79% al 20,78%. El nombre d’aturats ha passat de les 96.900 persones a les 86.300.

Tot i aquestes dades, si observem les xifres de l’EPA en l’àmbit estatal, veiem que el nombre de persones actives (amb ocupació o buscant-ne) baixa en 44.200 en un trimestre i en 241.700 en un any. A més, la inestabilitat augmenta. Com a mostra, en un trimestre s’han comptabilitzat 26.700 assalariats menys amb contracte indefinit i 122.400 més amb contracte temporal. Això fa que la taxa de temporalitat pugi 69 centèsimes en un trimestre, i es posa en el 24,64%.