Vila-seca celebra els 800 anys de la professió monàstica de Sant Bernat Calvó

Més de 500 vila-secans es desplacen aquest diumenge al Monestir de Santes Creus

Per . Actualitzat el

El tradicional Romiatge a Mas Calvó que cada any realitzen per aquestes dates centenars de vila-secanes i vila-secans, enguany es traslladarà al Monestir de Santes Creus. Vila-seca celebrarà aquest diumenge 26 d’octubre la Festivitat de Sant Bernat Calvó al Monestir de Santa Maria de Santes Creus, en commemoració del vuitè aniversari de la Professió Monàstica de Sant Bernat Calvó.

La festivitat començarà a les 11 del matí amb l’actuació dels elements de cultura popular, a càrrec de l’Esbart Dansaire Ramon d’Olzina de Vila-seca, el Grup de Cors i Danses de la Virgen de la Salceda (Torres de Cotillas de Múrcia) i la Colla Castellera Xiquets de Vila-seca. Tots els assistents podran gaudir de la tradicional coca de Sant Bernat Calvó, just abans de la missa que serà concelebrada pels rectors d’Aiguamúrcia i Vila-seca, Vicenç Ribas i Jordi Vila respectivament i que es durà a terme a les 12.30 h. Finalment, a les 13.30 h l’Esbart Dansaire Ramon d’Olzina i el Grup de Cors i Danses de la Virgen de la Salceda donarà el punt i final a la celebració amb les seves danses populars.

Com cada any, hi haurà un servei de transport gratuït amb autocars que traslladaran els assistents fins a Santes Creus. El primer autocar sortirà des de la plaça de Manuel de Falla de la Pineda a les 10.00 h, el qual té previst arribar a la plaça dels Països Catalans de Vila-seca a les 10.15 h i després marxar cap a Santes Creus. Un segon autocar sortirà des de la parada de bus del carrer del Camí dels Morts de la Plana a les 10.00 h, passarà per la plaça dels Països Catalans de Vila-seca a les 10.15 h i a les 11 del matí arribarà a Santes Creus. El servei de tornada es durà a terme a partir de les 2 de la tarda. Per tal de poder gaudir del servei de transport gratuït caldrà inscriure’s a l’oficina del Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca, al telèfon 977 39 03 62.

Breu repàs a la vida de Sant Bernat Calvó

Obligada referència al naixement l’any 1180, a Mas Calvó, del jove Bernat Calvó, batejat a la parròquia de Vila-seca. Aquest fill de propietaris rurals va cursar els primers estudis a Vila-seca i posteriorment va ordenar-se monjo cistercenc. Amb els anys arribà a ser abat de Santes Creus, bisbe de Vic, propulsor de la reforma eclesiàstica a Catalunya i conseller privat i amic íntim del rei Jaume I. L’església catòlica el va elevar a la condició de Sant Bernat Calvó segles després.