La Xarxa de Santa Tecla es fa càrrec de l’atenció domiciliària

L’Equip d’Atenció Domiciliària (SAD) de la Xarxa de Santa Tecla atén un total de 76 persones a la capital del Baix Penedès i els seus barris

Per . Actualitzat el

El Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) de la Xarxa de Santa Tecla és l’encarregada de gestionar, des del passat dia 15 de setembre, l’atenció domiciliària de les persones que ho requereixen a la població del Vendrell. Aquest nou servei s’afegeix al que ja dispensa a la ciutat de Tarragona, on atén unes 500 persones. A la capital vendrellenca el nombre de persones ateses és de 76.

Anna Goméz, coordinadora del SAD de la Xarxa Santa Tecla, i Roger Borrull, director del servei, expliquen els reptes que representa l’ampliació d’aquesta prestació a la població del Vendrell i els seus barris. «Estem satisfets per haver aconseguit aquesta adjudicació, ja que indica que estem fent bé les coses», assegura Borrull, qui afegeix que «ens hem fet càrrec del treball que actualment duia a terme l’empresa encarregada del servei fins ara i hem subrogat tot el seu personal, un total de 9 persones».

Anna Gómez explica que totes aquestes persones s’han incorporat a la disciplina de la Xarxa de Santa Tecla disposen de la titulació de treballadores familiars però que «s’han integrat en el sistema de formació per actualitzar tots els coneixements referents a higiene, procediments a la llar, enllitat, abordatge de conflictes, etc.»

Segons els dos responsables del SAD, es dóna molta importància a la comunicació entre la coordinació i les treballadores, així com amb els Serveis Socials del municipi que, «al cap i ala fi, seran els que en darrera instància podran actuar en cas de necessitat».

Els usuaris

El Servei d’Atenció Domiciliària al Vendrell atén un total de 76 persones. Una vintena dels usuaris són infants (SAD educatiu) mentre que la resta és gent gran amb dependència. L’atenció que es dispensa al col·lectiu de persones grans inclou l’assistència a domicili en matèria d’higiene tant personal com de la llar, acompanyament a la compra, al metge, a fer gestions, etc. Pel que fa als infants, inclou les tasques de recollida de l’escola i trasllat al domicili, acompanyament a l’hora de fer els deures i contacte amb els progenitors per donar suport a les relacions familiars. En total, es destinen unes 1.100 hores mensuals, fet que representa una mitjana de 5 hores per persona a la setmana.

També a Tarragona

Des de fa dos anys, el SAD de Santa Tecla s’encarrega de tot el servei d’atenció domiciliària que es dispensa a la ciutat de Tarragona, amb un volum d’usuaris de 500, als quals s’afegeixen els 76 del Vendrell.

«Treballem amb una plantilla de 110 persones, formades específicament per atendre les persones usuàries amb totes les garanties de seguretat i qualitat assistencial», assegura Roger Borrull, qui explica que «tota la coordinació del servei es realitza des de les oficines de la Xarxa de Santa Tecla a Tarragona, tot i que al Vendrell també disposem d’un despatx a l’Àrea Bàsica de Salut on duem a terme les tasques de coordinació entre els responsables del servei i les treballadores, reunions de treball, etc.».

Què cal fer per sol·licitar els serveis del SAD?

Les persones que vulguin sol·licitar el Servei d’Atenció Domiciliària de la Xarxa es poden adreçar als serveis socials del seu municipi o bé a les oficines del SAD de la Xarxa de Santa Tecla, situades al segon pis del carrer Joan Maragall, 1 de Tarragona. També es pot trucar al telèfon 977 25 99 08 o bé escriure al correu domicili@xarxatecla.cat.

SERVEIS DEL SAD

Treballadors familiars:

Servei d’atenció a les persones:
Aixecar i posar al llit · Vestir i desvestir · Higiene personal · Mobilització a la llar · Canvis posturals ·
Control i seguiment de l’administració de medicaments simple · Organització del menjar (compra i preparació d’àpats) · Ajut en la presa d’aliments.

Serveis d’acompanyament:
Acompanyament dins del domicili (lectura i altres) · A fora del domicili per gestions vàries · Acompanyament a visites mèdiques i gestió receptes · Activitats lúdiques.

Serveis d’educació sanitària i social:
Ensenyar tècniques i habilitats als cuidadors informals (familiars i altres) · Suport psicològic i sanitari · Cures · Administració de medicaments · Prevenció de demències, motivació i estimulació.

Auxiliars de netaja:

Serveis a la llar:
Ordre i neteja · Rentat i planxat de roba · Bugaderia a domicili · Manteniment i reparacions bàsiques.