Una desena de banyistes a Tarragona sancionats per desobeir la Creu Roja

La campanya de platges es tanca amb un 20% menys d’assistències, sobretot per la disminució de les picades de medusa

Per . Actualitzat el

La Guàrdia Urbana de Tarragona ha multat aquest estiu nou banyistes per desobeir els advertiments de la Creu Roja. En total, els equips de salvament han requerit la presència policial en 26 ocasions, la meitat que l’any passat. Aquests requeriments s’emmarquen en els més de 13.000 avisos a banyistes realitzats a les platges tarragonines, entre els quals prop de 5.000 han estat a usuaris en roques i espigons. Segons el consistori, però, els salts des de zones rocoses van clarament a la baixa. La campanya de platges a la ciutat s’ha tancat enguany amb 1.941 assistències davant les 2.471 de l’any anterior. El principal motiu és la reducció de les picades de medusa, que han passat de 878 casos a 271.

La campanya de platges d’enguany s’ha caracteritzat per la «normalitat», segons la tinent d’alcalde de Medi Ambient, Carme Crespo. Tot i això, s’ha detectat una major afluència de banyistes i la temporada ha estat marcada per una climatologia irregular. En aquest sentit, entre el 15 de juny i el 10 de setembre la bandera verda ha onejat en un índex del 57% -deu punts menys que la campanya passada-, sobretot per la mala mar, les corrents marítimes i el fort vent.

El coordinador de platges de la Creu Roja, Joan Carles Castellví, ha valorat positivament la ubicació de banderes vermelles mòbils a les zones més perilloses -roques i espigons-, una mesura que possibilita el bany en les zones centrals de les platges, que són més segures. Els condicionants meteorològics i de major afluència, però, han fet que els equips de salvament hagin hagut d’incrementar el seguiment, la prevenció de conductes de risc i la informació als usuaris. En conjunt, hi ha treballat un centenar de professionals dels diferents cossos d’emergències.

En total, la Creu Roja ha realitzat unes 1.941 assistències, un 20% menys que l’any anterior, sobretot per la dràstica reducció de les picades de medusa. Per la seva banda, la Guàrdia Urbana ha portat a terme 2.615 actuacions, de les quals 744 han estat relacionades amb el trànsit. Més de 600 han estat col·laboracions amb la Creu Roja, d’entre les quals destaquen els 26 requeriments d’intervenció policial davant la desobediència dels banyistes.

El tinent d’alcalde de Seguretat, Carles Castillo, ha apuntat que el nombre d’intervencions d’aquesta tipologia ha passat de 44 a 26, la qual cosa indica un elevat grau d’obediència a les indicacions dels socorristes. Malgrat això, els agents han hagut d’imposar multes per valor de 100 euros a un total de nou banyistes per desobeir les indicacions, una infracció tipificada com a «lleu». L’any passat se’n van tramitar cinc més, fins a un total de catorze denúncies.

Dels 13.000 avisos realitzats per la Creu Roja, destaquen els 4.900 que s’han fet a usuaris en roques i espigons. El cap de la divisió de proximitat de la Guàrdia Urbana de Tarragona, el sotsinspector Jordi Martí, ha apuntat que la perillosa pràctica de saltar des de les roques va a la baixa. «No podem dir que l’hem eradicada, però sí que continuarem actuant perquè sigui mínima», ha subratllat.