Protecció Civil activa el pla Ventcat en fase d’alerta

S’esperen cops de vent que poden superar els 100 km/h especialment durant la jornada de divendres

Per . Actualitzat el

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’ALERTA del pla VENTCAT ateses les prediccions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de fort vent des d’avui i fins el proper dissabte, amb especial intensitat demà divendres. L’episodi assolirà el seu pic d’intensitat i extensió demà al migdia amb una afectació generalitzada a la meitat oest i sud de Catalunya, especialment a l’interior de Tarragona i Barcelona, sud de la Catalunya Central i Ponent. El vent serà de component oest i podrà superar els 100 km/h a molts punts amb vent sostingut també elevat. Els valors màxims s’esperen a les zones més elevades tant del prelitoral com del Pirineu i Prepirineu.

Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, durant el dia d’avui, el vent s’anirà estenent per tot Catalunya exceptuant les zones de Ponent i de l’extrem nord. A mesura que avanci la tarda i ja cap al vespre, les ventades es reforçaran, sobretot, a les àrees del prelitoral i litoral sud, al Pirineu i Prepirineu, a la Catalunya Central i al sud del litoral i prelitoral central. Demà divendres, la previsió de fort vent serà generalitzada per a tot Catalunya, atès que els avisos de l’SMC inclouen totes les comarques de Catalunya.

Les zones amb més risc d’afectacions seran les comarques del Priorat, del Camp de Tarragona, del litoral i prelitoral centrals, inclòs el Vallès, i de la Catalunya Central sobretot a la meitat sud especialment l’Anoia. El vent també podrà generar afectacions a les comarques de Ponent i als cims de l’àrea pirenaica.

Demà divendres, amb el pas de les hores, l’afectació per ventades s’anirà reduint en intensitat i a partir del dissabte al matí s’espera que la situació es normalitzi.

Protecció Civil de la Generalitat demana especial prudència en les activitats a l’aire lliure demà ja sigui en zones urbanes pel risc de caiguda de branques, arbres o altres elements estructurals, com també a les zones rurals. Cal evitar aquestes zones arbrades, incloses les d’àmbit urbà, mentre bufi el vent fort a les zones afectades. Mentre duri el vent fort a les zones afectades es recomana que les activitats previstes a l’exterior es realitzin només si es pot garantir la seva seguretat, comprovant que no hi ha risc de caiguda d’objectes que puguin produir danys. Cal tenir especial cura amb els elements mòbils tipus carpes o similars i amb la proximitat d’arbrat, bastides i murs de tancament susceptibles de ser inestables.

Pel que fa a prevenció i en àmbits urbans, cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Especialment, cal vigilar les decoracions nadalenques, i si no es pot garantir la seva subjecció, millor retirar-les. Tampoc és segur protegir-se darrera murs o cartells publicitaris si no són estables.

Cal extremar les precaucions en la mobilitat a les zones on el vent bufi fort i seguir els consells del Servei Català de Trànsit:

Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
En el cas d’avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
Subjectar el volant de manera segura i forta.

Trobareu tots els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant les ventades a interior.gencat.cat/ventades.

Prealerta ALLAUCAT i INUNCAT

Protecció Civil de la Generalitat també ha posat en prealerta el pla ALLAUCAT pel perill d’allaus FORT (4 en una escala de 5) a l’Aran i franja nord de la Pallaresa degut a la previsió de pluja, neu i vent en aquesta zona.

Pel que fa a l’INUNCAT, aquest s’ha posat en prealerta per la previsió de pluja continuada que pot fer créixer els cabals dels rius a les comarques de la Vall d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i Cerdanya.