L’esport, una eina d’aprenentatge i integració per a la Fundació Estela

Mitjançant el projecte «Afavorim l’esport» es pretén promoure l’activitat física entre les persones amb discapacitat

Per . Actualitzat el

L’esport és una part molt important del dia a dia dels usuaris i usuàries de la Fundació Estela pels grans beneficis que aporta des de diferents vessants. Des de fa uns anys, es desenvolupa un projecte dirigit als usuaris de la Fundació Estela amb discapacitat psíquica que hi vulguin participar de forma voluntària. María Pilar Muriel, psicòloga de la Fundació Estela, ens explica com es desenvolupa i quins són els seus objectius.

«El nostre projecte «Afavorim l’esport» es basa a promocionar l’esport com a hàbit saludable i generador de benestar entre els nostres usuaris del STO i SOI (Servei de Teràpia Ocupacional i Servei d’Ocupacional d’Inserció), a través de la participació en els campionats territorials i de Catalunya organitzats per la Federació ACELL», assegura M. Pilar Muriel.
L’objectiu del projecte és fomentar beneficis indirectes com el treball en equip, el compromís, l’autonomia personal i social, les relacions interpersonals, autoestima, autorealització i activitats de la vida diària. «I tot això es fa adequant els esports als reglaments establerts per la federació d’esports a Catalunya (ACELL) i entrenant per preparar les competicions durant l’any», afirma la psicòloga.

Actualment hi ha 31 usuaris federats –12 dones i 19 homes– que participen en les diferents disciplines i competicions. Els esports en els quals competeixen són: bàsquet, atletisme, petanca, natació, tennis taula i futbol sala.

Els entrenaments es realitzen en diferents instal·lacions, com ara les piscines del gimnàs Viding o  la pista de bàsquet i futbol dels Tinglados, gràcies a un conveni amb aquest gimnàs i amb el Port de Tarragona. També s’utilitzen espais públics a l’aire lliure de Tarragona (parc del Francolí) i les instal·lacions pròpies del centre (STO).

Segons la psicòloga, el projecte es marca uns ojectius molt concrets assolibles a curt i a llarg termini. Els primers són «aprofundir en l’esport que practiquen i adaptar-lo a les seves necessitats a través dels entrenaments. També es volen promocionar els hàbits saludables i generar benestar, afavorir la integració a la comunitat i la participació en les competicions que organitza l’ACELL, a banda de fomentar el treball en equip i les relacions interpersonals».

Pel que fa als objectius a llarg termini, «es persegueix ampliar el nombre d’usuaris participants als esports realitzats dins la Fundació Estela; ampliar el nombre d’usuaris participants a les competicions organitzades per l’ACELL dins el grup Estela així com el nombre d’esports en els quals es participa; esdevenir un club esportiu i cercar noves formes de subvenció.

El projecte es desenvolupa durant tot l’any i  els entrenaments es fan dins de l’horari del Servei de Teràpia Ocupacional, per facilitar als usuaris i famílies la seva participació i assistència.

«Cada vegada són més els usuaris de la Fundació i les seves famílies que confien en el projecte d’esport i valoren els beneficis que aporten als participants», assegura M. Pilar Muriel.