Acord per desenvolupar accions de formació i atenció al dol en l’àmbit educatiu

Per . Actualitzat el

L’Ajuntament de Tarragona, l’Empresa Mixta de Serveis Fúnebres de Tarragona (Emserfumt) i el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya han signat, per segon any consecutiu, un conveni de col·laboració per al desenvolupament de les accions de formació i atenció al dol en l’àmbit educatiu de Tarragona.

L’acte ha estat presidit per l’alcalde de Tarragona i president del Emserfumt, Pau Ricomà; el conseller d’Educació de l’Ajuntament de Tarragona, Manel Castaño; i la presidenta del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya a Tarragona, Eva Llàtser.

L’alcalde i president del Serfumt, Pau Ricomà, ha remarcat que “l’Empresa “Mixta de Serveis Fúnebres de Tarragona, com a empresa amb majoria pública, tenim la voluntat d’ampliar aquest servei de suport psicològic al dol, oferint una formació en aquelles qüestions relacionades amb la mort als educadors”. Per la seva part, el conseller d’Educació, Manel Castaño, afegeix: “L’Ajuntament de Tarragona considera de vital importància l’acompanyament al dol en el context educatiu, ja que per tal de promoure un creixement saludable cal que els professionals de l’educació disposin de pautes i recursos per poder acollir i acompanyar als alumnes en un procés com és el del dol. És a dir, el paper de l’escola no és només oferir continguts informatius i formatius, sinó també de donar recolzament als alumnes en totes les seves dimensions, en el especial al seu context familiar”.

Gràcies a la signatura del conveni, els professionals de l’educació del Camp de Tarragona rebran formació de suport psicològic al dol a partir del segon semestre d’aquest curs, quan s’iniciaran els programes formatius als centres educatius que permetran acollir i acompanyar el dol en l’àmbit escolar. Amb aquesta formació en dol es vol dotar els professionals de l’educació de les eines necessàries que facilitin l’acompanyament d’infants i adolescents en el dol, aportant-los els recursos i mecanismes necessaris, i contribuir a una educació que tingui en compte els fets importants de les vides dels infants i adolescents.

El paper de cada institució, que regula en conveni, suposa que: el COPC, a través dels professionals de la psicologia de les seves seccions, aportarà els programes de formació dels docents a realitzar i les persones que els impartiran en els diferents centres educatius. El Departament d’Ensenyament, a través dels seus Serveis Territorials a Tarragona, publicarà els cursos dins de la seva oferta i assessorarà els docents que impartiran el curs sobre quines són les necessitats dels seus professionals. L’Ajuntament de Tarragona, a través de l’IMET, aportarà la coordinació de la Comissió de seguiment del conveni entre les diverses parts, farà la difusió de la formació entre els seus serveis educatius i els centres educatius de Tarragona ciutat i posarà a disposició també les seves instal·lacions. Per últim, EMSERFUMT aportarà els recursos econòmics per la posada en marxa del programa de formació als professionals de la educació. L’àmbit d’aplicació de l’acord són els centres educatius del Camp de Tarragona i va dirigit tant al personal docent de primària i secundària, així com als mestres de llars d’infants i d’adults de l’Ajuntament i als Equips d’Atenció Psicopedagògica (EAPS).