Més de 200 persones demanen ajuda per addiccions a Tarragona

L’alcohol i la cocaïna, substàncies majoritàries entre els que acudeixen a l’ONG Projecte Home

Per . Actualitzat el

L’ONG per les addiccions Projecte Home Catalunya ha atès un total de 229 persones de la província de Tarragona durant el 2018, una xifra que ha augmentat un 12,8% respecte l’any anterior. D’aquestes 229 persones, 180 són de les comarques del Camp de Tarragona mentre que les 49 restants són de les Terres de l’Ebre i l’entitat les ha atès des dels dos serveis que té a la província, un situat a la ciutat de Tarragona i l’altre a Tortosa.

«Recentment ha fet cinc anys que a Projecte Home vam obrir el primer centre a la província de Tarragona i cada any notem un creixement de les demandes d’ajuda», explica el director de Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies. Un creixement que es reflecteix particularment en les persones procedents de Tarragona ciutat, que en el darrer any han augmentat un 45,8% i que fan que aquest municipi ja sigui el tercer de tot Catalunya amb més persones ateses per Projecte Home.

L’alcohol i la cocaïna, causants de la majoria de les demandes d’ajuda

Entre les persones de la província de Tarragona que han iniciat un programa de tractament de les addiccions, s’observa que l’alcohol i la cocaïna són les substàncies que generen més demandes d’ajuda. Tot i que el consum d’aquestes dues drogues sovint va relacionat, l’alcohol és la substància principal de consum per a un 37,3% de les persones usuàries mentre que la cocaïna ho és per a un 35,1%.

Entre les altres drogues més comunes destaca l’heroïna, que és el motiu principal de demanda d’ajuda per a un 12,1% dels casos, una xifra lleugerament major que la mitjana del conjunt de Catalunya. El cànnabis, amb un 8,9% del total dels casos, sol ser la droga principal de consum per a les persones adolescents i joves que inicien un programa de tractament. Finalment, un 6,6% de les persones ateses han sol·licitat ajuda per ludopaties o altres conductes addictives.

Pel que fa al perfil de les persones ateses, la mitjana d’edat és de 39,1 anys mentre que un 76% són homes i un 24% són dones. En aquest cas, destaca que el percentatge de dones ateses respecte el total és 10 punts superior a la mitjana catalana. Entre el conjunt de les persones usuàries de la província de Tarragona crida també l’atenció que un 37% pateix algun tipus de patologia dual (trastorn mental i addicció a la vegada).

24 persones troben feina amb el suport del programa Incorpora de “la Caixa”

Des del gener d’aquest 2019, Projecte Home ha impulsat les accions en favor de la inserció laboral de les persones usuàries gràcies al suport del programa Incorpora de “la Caixa”, que busca afavorir l’entrada al mercat laboral de les persones en risc o en situació d’exclusió social. En aquest temps, 24 persones han trobat feina mitjançant el servei d’inserció laboral de Projecte Home a la província de Tarragona. El servei pretén cobrir les necessitats de les persones usuàries de l’entitat en el seu procés de recerca de feina però també s’obre a altres persones externes que estiguin en risc o en situació d’exclusió social i que cerquin feina.

Una aposta per la prevenció i la sensibilització a les Terres de l’Ebre

Durant tot el 2019, les biblioteques de les Terres de l’Ebre acullen l’exposició itinerant ‘Tu tens la clau’, una mostra organitzada conjuntament entre la xarxa de Biblioteques Públiques de Catalunya i Projecte Home i que té com a objectiu conscienciar sobretot als més joves però també al conjunt de la població sobre els riscos de l’abús de drogues i altres addiccions. En els primers sis mesos d’itinerància, l’exposició ha rebut més de 5.000 visitants entre les parades que ha fet a les biblioteques de Tortosa, Amposta, Móra d’Ebre, Flix, Alcanar, Sant Carles de la Ràpita i Deltebre. Des de l’entitat, s’han organitzat també diverses visites entre els instituts de les Terres de l’Ebre, amb més de 300 alumnes assistents.