Nova fornada de 63 MIR als hospitals i a l’atenció primària de Tarragona

Prop de 230 especialistes s’estan formant actualment a Joan XXIII, a l’Hospital de Santa Tecla i a les ABS del Tarragonès i el Baix Penedès

Per . Actualitzat el

Es triguen uns onze anys a formar un metge especialista. Més d’una dècada durant la qual la població envelleix i, per tant, se’n demanen de nous. Aquest fet, combinat amb altres factors com ara la diferència de sous i condicions laborals entre comunitats autònomes i en el conjunt de la UE, fa que hi hagi manca d’especialistes en el sistema sanitari català i, en concret, a la regió sanitària Camp de Tarragona. Per això la retenció de talent és important tant per als centres hospitalaris com per als centres d’atenció primària. Actualment als centres de salut del Tarragonès i el Baix Penedès s’estan formant un total de 227 MIR (Metge Intern Resident), inclosos els CAP de l’ICS, l’Hospital Joan XXIII, els CAP de la Xarxa de Santa Tecla i l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona. D’aquest total, 63 són de nova fornada que s’acaben d’incorporar aquest mes de juny com a residents de primer any en els diferents centres assistencials d’ambdues comarques.

Després de cursar la carrera de Medicina, els futurs especialistes han de fer de Metges Interns Residents (MIR) durant quatre o cinc anys, depenent de l’especialitat, abans d’incorporar-se al mercat laboral. Aquesta residència la poden dur a terme a qualsevol centre de l’Estat, la qual cosa propicia una gran mobilitat de residents arreu de la geografia espanyola. L’Hospital de Santa Tecla de Tarragona n’és un exemple: «més de la meitat dels residents venen de fora de Catalunya», explica el director de l’hospital de la Rambla Vella, Xavier Oliach, que afegeix que «més de la meitat es queden». Aquest darrer punt és cabdal perquè, en el cas de l’hospital de Santa Tecla i les ABS de la Xarxa de Santa Tecla, els residents són metges internistes i, sobretot, metges de família, una especialitat molt demandada. «De la majoria d’especialitats falten metges. Aquest és un dels grans problemes que tenim els hospitals i la primària», comenta Oliach, tot fent referència a la dificultat del CatSalut per ampliar les plantilles de metges de família després de veure en les darreres revisions que les càrregues de treball d’aquests especialistes són massa elevades.
Enguany, sis MIR han entrat a la Xarxa de Santa Tecla (1 de Medicina Interna i 5 de Medicina Familiar i Comunitària) als quals cal afegir dos de l’ICS que han optat per l’Hospital de Santa Tecla per formar-se. Tenen per davant quatre anys d’aprenentatge, en el cas dels metges de família, i cinc en els dels internistes. «El període de MIR és molt intens, són els primers anys de contacte intensiu amb el pacient, on tots els coneixements teòrics es posen en pràctica, s’aprèn molt i s’ha d’aprofitar molt perquè està ple d’experiències noves, i jo crec que acaben molt contents», analitza Montse Duran, cap de servei de Medicina Interna de l’Hospital de Santa Tecla, que admet que «el primer any sol ser molt dur, després quan són R2 (residents de segon any) i entren els R1 s’adonen de tot el que han après aquell any».

«És un canvi fort perquè vens d’estar un any tancada estudiant i, de cop, et deixen aquí a l’hospital i a treballar», diu la Carmen Arto, la resident de primer any de Medicina Interna de l’Hospital de Santa Tecla que s’acaba d’incorporar i ens confessa que no va desaprofitar «l’oportunitat d’anar a un hospital petit on puc veure coses que en altres centres les veu el cardiòleg, el pneumòleg…». En aquest sentit, Oliach destaca la visió global que adquireixen els futurs internistes que passen per Santa Tecla: «al nostre hospital els serveis són molt transversals i un servei de medicina interna com el nostre veu pacients neurològics, cardiològics, de nefrologia… en canvi, a la majoria de grans hospitals estan molt especialitzats i un servei de Medicina Interna veu bàsicament malalts infecciosos».

En un hospital, gran o petit, la residència és cabdal per preparar els metges del futur i els joves en són conscients i s’enfronten plegats als nous reptes: «venim molts residents en la mateixa situació, de fora, i al final et sents com una petita família», comenta Carmen Arto, fent referència a la resta de companys que fan residència, la majoria per ser metges de família.

Un exemple en són la Clara Giner i Gema Cabezas, residents de tercer any que reconeixen que «el primer any és horrible perquè és tot nou, has d’estudiar molt, les guàrdies et bloquegen, no saps res i, a més a més, veníem de fora». Quan recorden aquells inicis s’adonen que ja «no et veus com a l’inici, quan estàs superperduda», «tens més desimboltura i estàs més relaxada» i «les guàrdies ja no et posen tan nerviosa com al principi».

El doctor Quique Martín, coordinador hospitalari dels residents de família, va fer la residència a Santa Tecla i ha vist que molts residents fan com ell i s’hi queden. Sense anar més lluny, enguany, de quatre MIR que han finalitzat la residència, tres s’hi han quedat, i l’any passat es van quedar els dos que van acabar la residència. «El que no es queda és perquè ha de marxar per temes familiars o de parella», explica, i admet que, en general, a tots se’ls ofereix un lloc de treball; «aquest és un dels punts forts de fer la residència aquí».

La Clara afegeix un altre avantatge: «és una especialitat que abasta moltíssims temes i en hospitals grans no tens opció de tractar aquests tipus de patologies perquè ja tens el resident de cardiologia, el de nefrologia…». «Per ser metge de família només veig avantatges», conclou Quique, que també destaca l’ambient familiar de l’hopital: «aquí el cap de cirurgia, el cap de trauma… els coneix a tots. L’ambient familiar de l’hospital té les seves coses bones i dolentes, però als residents els afavoreix molt». Tant és que dins de les prop de vint places de l’Institut Català de la Salut (ICS), el segon i el tercer van triar la Xarxa per fer el MIR.

227 MIR en formació

Actualment al Tarragonès i el Baix Penedès hi ha un total de 227 MIR formant-se als hospitals i a les Àrees Bàsiques de Salut de l’Atenció Primària, ja siguin de l’ICS o de la Xarxa de Santa Tecla. Només l’Hospital Universitari Joan XXIII té en l’actualitat un total de 131 metges residents que estan fent diverses especialitats. Enguany a l’Hospital Joan XXIII s’ha incorporat una nova fornada de 35 MIR, mentre que a l’atenció primària de l’ICS han entrat un total de 22 nous metges que s’especialitzaran en Medicina Familiar i Comunitària i en Infermeria.  Actualment l’atenció primària de l’ICS té un total de 73 MIR en formació. Pel que fa a la Xarxa de Santa Tecla, les seves unitats docents d’atenció especialitzada i d’atenció primària estan formant en l’actualitat un total de 23 MIR (19 en Medicina Familiar i Comunitària i 4 al servei de Medicina Interna de l’Hospital de Santa Tecla).