«El primer objectiu com a alcalde és garantir l’estabilitat i la convivència»

Entrevista Josep Fèlix Ballesteros, alcaldable del PSC a Tarragona

Per . Actualitzat el

L’alcalde Josep Fèlix Ballesteros no necessita presentació. Acumula una experiència de tres legislatures al capdavant de l’Ajuntament de Tarragona, l’ens local més rellevant de la província, i afronta ara els seus quarts comicis com a líder del PSC amb l’objectiu de mantenir la confiança de l’electorat i seguir com a alcalde quatre anys més. Amb les arques municipals sanejades i amb la crisi econòmica superada, Ballesteros visualitza una legislatura amb importants actuacions per a la ciutat i la seva gent. 

Com es planteja els comicis l’actual alcalde de Tarragona?

Les sensacions són bones. Creiem que podem guanyar i guanyarem les eleccions.  És veritat que l’oferta de partits que es presenten a Tarragona és més alta que en altres ocasions, fet que pot diversificar el vot, però no hem d’oblidar l’allau de confiança que el PSOE ha tingut a tot l’Estat en les passades eleccions generals. 

La marca del seu partit està ben posicionada.

Tarragona és l’única capital de província de Catalunya on els socialistes vam guanyar en les generals. A més a més, la distribució del vot per districtes ens motiva encara més perquè allà on no vam ser primera força vam ser la segona. El nostre votant tradicional s’ha tornat a animar, tant als barris com al centre i l’eixample de la ciutat. Estem esperançats i amb la gent més motivada que mai. 

El seu partit està de moda… però en les municipals pesa molt la marca personal. Què ha de transmetre Josep Fèlix Ballesteros perquè la ciutadania torni a confiar en ell com a alcalde?

Jo no he canviat gaire en aquests dotze anys que he estat alcalde. Continuo sent una persona que vol estar a tots els llocs, parlar i escoltar la gent, a qui no li agrada la baralla, m’agrada l’estabilitat, la confiança i la seguretat.  A mi no m’agraden les aventures perquè estem gestionant els interessos públics dels tarragonins i les tarragonines. Vull que em vegin com una persona fiable, que garanteix la convivència, que no es posa en embolics d’uns contra els altres en el tema del procés i, sobretot, com una persona que defuig les desqualificacions i  l’insult. Així és com m’agrada que la gent de Tarragona vegi el seu alcalde. 

Amb el procés, el discurs de la majoria de partits s’ha radicalitzat. 

Jo he estat capaç, durant dotze anys, de parlar amb tothom, de pactar amb tothom i de governar amb diferents forces polítiques, sigui de manera puntual o per mandats. Sincerament, crec que sí que puc garantir l’estabilitat de la ciutat i mantenir-la allunyada dels conflictes de la política catalana i estatal. El meu grup està en l’epicentre de la política tarragonina i tenim la capacitat de parlar i entendre’ns amb totes les formacions polítiques, sempre que  sigui per parlar sobre els projectes de Tarragona i no per parlar sobre posar banderes independentistes o espanyolistes a la façana de l’Ajuntament. Jo crec que cal garantir l’estabilitat i la convivència en uns temps com els que estem vivint. El principal objectiu d’un alcalde ha de ser garantir la convivència de les persones i en això esmerçaré tots els esforços. 

Amb qui es veu pactant després del 26 de maig?

Per parlar, amb tothom. Però per formar govern ja li avanço que amb la CUP i amb Vox segur que no. 

Fins i tot amb ERC?

Soc capaç de negociar amb tothom perquè així ho he demostrat al llarg de 12 anys. He governat amb ERC, amb pactes puntuals i pressupostaris amb CiU, amb el PP i puntualment amb Iniciativa. En aquest darrer mandat vaig obrir a tothom la possibilitat de governar i només el PP va allargar la mà. Jo estic obert a parlar amb tothom perquè crec que política és diàleg, pacte i acord. 

Però per pactar amb ERC haurien de renunciar al seu posicionament independentista en clau local?

Ells no han de deixar de ser independentistes, igual que els del PP no han de deixar de ser espanyolistes. Jo no demano que canviïn la seva manera de pensar, demano que a l’hora de governar la ciutat ens centrem en els interessos de Tarragona. És a dir, a pactar un programa de treball i executar-lo amb el màxim consens possible. 

Unes municipals acostumen a ser un examen a l’alcalde. 

Jo soc professor i m’agrada aquest símil. És un examen pel qual porto preparant-me dotze anys i confio treure’l amb nota.  Per què? Perquè he garantit estabilitat quan en altres ciutats, com per exemple la capital de Catalunya, no han estat capaços ni d’aprovar pressupostos. Perquè hem pilotat bé la ciutat i hem invertit molt en el pitjor moment de la crisi sense abaixar la guàrdia en polítiques socials. Li parlo del Mercat de Tarragona, el Teatre Tarragona, la plaça de Ponent, la de Cuba, la de les Lletres Catalanes… molta inversió per valor de gairebé 380 MEUR en els darrers deu anys. I ho he fet intentant comptar amb tothom. 

Després d’aquesta etapa, què cal fer ara a Tarragona?

Tenim quatre projectes clau per als pròxims quatre anys. El primer és que aquest període ha de ser el de la cultura. Seran els anys en què podrem tirar endavant el gran projecte cultural de la Tabacalera, que s’executarà en el termini de 10 anys però que començarà a caminar ara. També celebrarem els 700 anys de l’arribada de Santa Tecla. I, a més, podrem dotar l’activitat cultural de la ciutat de més dinamisme perquè hem sanejat molt les arques municipals i podrem destinar-hi diners. El segon objectiu és una aposta clara per l’ecologia, la sostenibilitat i el feminisme. Farem realitat el bus gratuït a la ciutat, tot promovent el transport públic. És un èxit que més de 6.000 veïns i veïnes de Tarragona ja s’hagin acollit als descomptes del 25% que hem començat a aplicar des del passat mes de gener. En la línia de reducció d’emissions de CO2, en els pròxims 4 anys farem que tots els equipaments municipals es nodreixin d’electricitat fotovoltaica i convidarem totes les comunitats de veïns perquè se sumin a la nostra iniciativa. Si cal crearem una societat pública que permeti que la ciutat faci, d’una manera definitiva, el pas cap a l’energia no contaminant. Pel que fa a l’atenció i protecció de la dona, les polítiques d’igualtat d’oportunitats són essencials per a nosaltres. Hem treballat molt en els serveis socials, amb un creixement del 160% en la despesa destinada a les famílies necessitades, i ho continuarem fent. Som la ciutat catalana de la nostra mida que més ha invertit per habitant en els darrers anys. I l’últim punt clau és l’aposta per un urbanisme sostenible, però creixent. Si no creixem, la nostra ciutat acabarà morint. Si el preu de l’habitatge puja per manca d’habitatge nou, la gent jove marxarà. Hi ha d’haver promocions de protecció oficial per facilitar que els joves puguin viure a Tarragona.

Hi ha gent que diu que després de 12 anys amb Ballesteros, l’alcaldia necessita l’entrada d’un relleu generacional.

Doncs és un tòpic sense valor. Miri, el candidat d’ERC és més gran que jo, té 61 anys, però jo tinc l’aval de l’experiència com a alcalde. I l’experiència és un grau. Per mi, haver renovat la confiança de la ciutadania durant més d’una dècada és un mèrit i un orgull, un valor i un aval que em motiva per continuar. A més, hi ha molta gent que m’ha demanat continuar.

Quines diferències hi ha entre l’alcalde Ballesteros de fa dotze anys i el d’ara?Jo segueixo sent el mateix. Visc a la mateixa casa, tinc els mateixos amics i vaig al mateix lloc de vacances amb la família. En termes polítics ara soc més comprensiu envers la diferència i la crítica. A més, cada vegada prioritzo més la gestió per damunt de les estratègies i les polítiques de partit. Li dic que tinc la mateixa il·lusió que el primer dia.