«Tarragona és un gran producte, però amb Ballesteros té un màrqueting horrible»

Rubén Viñuales és el candidat de C’s a l’Ajuntament

Per . Actualitzat el

Rubén Viñuales es presenta per segona vegada a l’alcaldia de Tarragona. El cap local de Ciutadans ho fa amb la intenció de millorar els bons resultats de 2015, quan la formació taronja va irrompre per primera vegada i amb força a l’Ajuntament de Tarragona, igual que va passar en molts altres consistoris de Catalunya. Amb quatre anys d’experiència a l’oposició, aquest jove polític, advocat de professió, es torna a presentar com a alternativa al govern socialista de Ballesteros.

Què li falta a Tarragona?
Tarragona és un gran producte, però que ha tingut un màrqueting molt dolent. Hi ha moltes ciutats que s’han d’inventar coses, com ara festivals de cinema o de música, per poder-se projectar. Nosaltres en canvi tenim història, patrimoni, clima, gastronomia… El problema és que no sabem vendre la nostra ciutat. S’està fent alguna passa en matèria turística, però ens queda molt per fer. Ara fa un temps vam poder veure els resultats d’un estudi i espanta el poc coneixement que hi ha de la marca Tarragona a la resta d’Espanya. De fet, quan preguntes sobre Tarragona a ciutadans de la resta d’Espanya l’associen amb la indústria i amb la seva proximitat amb Salou. Per això considerem que un dels grans reptes dels pròxims quatre anys és donar a conèixer Tarragona. La nostra ciutat enamora i la gent que ens visita es pregunta incrèdula com és que no és més coneguda arreu d’Espanya i d’Europa. Tarragona és com Guti. L’eterna promesa. Mai arriba a concretar les seves potencialitats.

Però aquesta és la història de sempre…
És cert. Però això s’ha de canviar. Què s’ha de fer? El primer de tot és que l’administració local ho posi tot més fàcil a la gent i a les empreses que volen invertir a la nostra ciutat. Tarragona hauria de ser una ciutat de serveis. I, en canvi, tenim més de 8.000 persones aturades. I tenim oportunitats que no aprofitem. El Port fa anys que fa un esforç per portar creuers i, en canvi, els comerços estan tancats els diumenges Jo només he anat de creuer una vegada i li puc dir que el pitjor record que tinc és de la ciutat francesa de Toulon, on vam trobar tot tancat i sense gent pel carrer. I això ho hem de canviar. És increïble que Tarragona encara no estigui acreditada com a ciutat turística, fet que permetria al comerç obrir voluntàriament els dies festius. Tarragona, un diumenge, és molt trista. I en canvi ens trobem que municipis amb menys tradició de serveis, com ara per exemple Viladecans, sí que han obtingut l’acreditació de ciutat turística. No apostem pel comerç, però és que tampoc ho fem pel nostre patrimoni. Ho tenim tot tancat. Tenim les cases històriques tancades gairebé cada dia i el recent episodi de l’acomiadament de tot el personal dels museus és mostra evident de la manca de compromís de l’actual equip de govern amb la gestió del patrimoni de la ciutat. No podem ser ciutat Patrimoni de la Humanitat amb una aposta tan minsa com la que fa Ballesteros i el seu equip. A Ciutadans tenim molt clar que s’ha d’apostar pel comerç, amb subvencions i ajudes a l’emprenedoria, i per la promoció del turisme cultural vinculat a una bona gestió del patrimoni.

És una ciutat neta?
No hem de confondre la manca de neteja amb l’incivisme, que en aquesta ciutat és alarmant. Nosaltres pensem que en neteja cal revisar el contracte, que finalitza l’any 2022. Ens cal elaborar un plec de clàusules que s’adapti a les necessitats d’una ciutat mediterrània com la nostra, on no plou gaire al llarg de l’any. Cal destinar més recursos a la neteja que a la recollida d’escombraries. Ens calen més màquines d’aigua i necessitem més persones de control a l’Ajuntament. Ara mateix al consistori només hi ha una persona que s’encarrega de controlar el compliment del contracte per part de FCC.
Una altra cosa és la gestió de l’incivisme, que a Tarragona és terrible. El tema dels excrements d’animals domèstics és molt important. I això no és un tema de neteja, és culpa de la gent que no té cura dels espais públics. Els actes incívics incrementen la sensació de degradació en molts espais de la ciutat i això s’ha de canviar. En aquest sentit, a Ciutadans estem molt satisfets d’haver aconseguit, a través d’una simple abstenció en la votació dels pressupostos municipals, que l’equip de govern es comprometés a destinar 2 milions d’euros reals aquest 2019 per al pla de xoc als barris.

És el moment de grans projectes?
No. Ara és el moment de dignificar-la, de fer-la més amable, més ecològica… cal invertir en la connexió de totes les zones  de la ciutat. És l’hora de fer un gran parc a la zona de l’Horta Gran. Igual que en el seu dia es va aconseguir el Parc del Francolí, que va ser una herència de l’alcalde Nadal, fer un parc a l’Horta Gran serviria per posar fi a la gran cicatriu que la ciutat encara té entre el centre i els barris de Ponent. Faríem servir el Francolí com a connexió. Per això és tan important per a nosaltres el fixatge per a Ciutadans de Francisco Domínguez, que és el tècnic de l’Ajuntament que ha desenvolupat bona part dels parcs que hi ha a Tarragona, com ara el de la Quinta de Sant Rafael, el Parc del Francolí, el Camp de Mart, etc. Hem de treure rèdit del que ja tenim, dignificar-ho i oblidar-nos de grans projectes.

Doncs llavors haurem de treure-li rèdit a l’Anella Mediterrània…
Evidentment. Fent un campionat de petanca vostè i jo no anirem enlloc. Tenim molt bons equipaments heretats dels Jocs Mediterranis, però poden convertir-se en un regal enverinat. Aquí podem potenciar el turisme esportiu de veritat, però no només de federacions. Perquè l’Anella esdevingui un lloc on els clubs europeus vulguin fer les seves estades cal dotar-lo d’espais residencials. Tenim exemples a prop, com ara el càmping Sangulí de Salou. Però allà a l’hivern no tenen gaire activitat. En canvi a Tarragona es podrien organitzar estades per a clubs durant tot l’any. Connectar l’Anella Mediterrània amb el centre de la ciutat amb busos llançadora no hauria de ser tan complicat. I tindríem un espai únic a tot Catalunya que generaria despesa i riquesa per al sector serveis de la ciutat, tan necessitat de crear llocs de treball. I ho hem de fer ja, perquè l’espai s’està degradant. Al consistori ja s’han aprovat diversos decrets d’urgència per restablir el cable elèctric que s’ha anat robant. És cert que amb l’arribada del Nàstic a la zona potser es podran compartir despeses de l’espai, però en cap cas es traurà tot el profit d’unes instal·lacions increïbles. Si no actuem aviat, amb l’Anella passarà el mateix que ens ha passat amb la Tabacalera o el Banc d’Espanya.

Pel que vostè comenta, dedueixo que Tarragona s’està carregant de mica en mica la iniciativa privada. Potser hem entrat en un moment d’una excessiva gestió pública de les coses?
Hi ha exemples de gestions mixtes, de gestió publicoprivada, que són d’èxit. Això passa a Ematsa, on l’administració local en té el control, amb el 51% de les accions, però s’aprofita del know-how d’una empresa privada. Hi ha moltes accions d’Ematsa que, si només fos de l’Ajuntament, no serien eficients. Però hi ha coses que han de ser públiques; l’educació, la sanitat… però sense demonitzar allò que no és públic, perquè hi ha entitats que ofereixen un servei de molta qualitat, fins i tot millor de vegades que les que pot oferir un sistema totalment públic. Però la creença que tot allò que és públic és millor, igual que aquell que pensa que tot allò que és privat és el millor, és errònia. El que és veritat és que la iniciativa privada és bàsica per a una societat que vulgui desenvolupar-se.

Què li explica la gent pel carrer?
Em diuen que tot està mort i es lamenten de les grans dificultats que es troben per intentar tirar endavant alguna inversió a la ciutat. A Tarragona tenim un gran problema en els terminis per tramitar llicències d’activitat i permisos. L’emprenedor es cansa d’esperar i al final aposta per alguna altra ciutat on troba menys impediments de l’administració. Vam fer una prova demanant a diferents ajuntaments del territori quins tràmits administratius eren necessaris per muntar-hi una empresa. La que més trigava a donar resposta i la que menys ajudes oferia era la ciutat de Tarragona. Reus, Salou i Vila-seca ens guanyaven amb escreix. Tarragona crida l’interès entre l’inversor, però un cop a dins t’empeny cap a fora pels problemes que es troben amb l’ajuntament. I el pitjor és que Tarragona s’està guanyant aquesta mala fama entre els emprenedors. Si no es fa alguna cosa a escala interna l’Ajuntament podria entrar en col·lapse i no ser capaç de tramitar les coses dins dels terminis legals. Miri, donar de baixa un gual en aquesta ciutat pot trigar més de 18 mesos.

Què passarà en les eleccions del 26-M?
Ningú no ho sap. En les darreres municipals la meva formació es va beneficiar de la marca de Ciutadans, però jo en aquests darrers quatre anys he intentat fer marca pròpia. Nosaltres tenim el nostre projecte per a Tarragona. I la gent que ens voti no està votant un partit o unes sigles, està votant un projecte de ciutat. Fa 12 anys que tenim Ballesteros, que és molt bona persona però un gestor pèssim. Si la gent vol quatre anys més del mateix, que votin Ballesteros. Però si volen un projecte nou, centrat en Tarragona i il·lusionant, que ens votin a nosaltres.

Com gestionaria vostè el tema del procés si fos alcalde de Tarragona?
Si jo soc alcalde estic per parlar de tot el que afecti la ciutat de Tarragona. Jo no soc independentista ni ho seré mai. Crec que les persones independentistes mereixen tot el meu respecte, però no puc deixar de donar la meva opinió, que és que els que estan movent el procés estan enganyant la ciutadania. Els venen quelcom inexistent i d’impossible aplicació. Jo com a alcalde mai no faré cap actuació que afavoreixi la independència de Catalunya, però sí que defensarem una bona gestió per a Tarragona i demostrarem a tothom que, quan no parlem de l’únic fet que ens pot enfrontar, hi ha tot un univers que ens uneix.

El rival a batre és l’alcalde Ballesteros?
Jo vull explicar allò que podem fer per Tarragona. Allò que fa malament l’alcalde Ballesteros ja ho sap tothom. Jo explicaré què farem per arranjar allò que s’ha fet malament en els darrers anys. Ara és un moment per marcar el futur de la ciutat per, d’una vegada, explotar el nostre potencial com a ciutat. Si no, perdrem el tren.

Es veu quatre anys més a l’oposició?
No. Si jo trec un vot menys que en les eleccions de 2015, jo marxo cap a casa. Perdre suports seria una mostra clara que no he fet bé les coses en els darrers quatre anys. Jo no visc de la política, jo tinc la meva feina al despatx d’advocats i si estic a l’Ajuntament és perquè encapçalo un projecte de vuit anys que crec que pot ajudar a la ciutat que tant m’estimo.