«Hi ha una distància absoluta entre els veïns de Tarragona i l’Ajuntament actual»

Pau Ricomà és el candidat d’ERC a les municipals per Tarragona

Per . Actualitzat el

Pau Ricomà (61 anys) és llicenciat en Història i amant de la sociologia, de la política i de Tarragona. Afronta les municipals del 26 de maig amb el convenciment que és moment del seu partit. Al capdavant d’ERC aspira a obtenir uns resultats que li permetin constituir el primer govern independentista en la història de la capital tarragonina.

A les generals, ERC va assolir uns resultats històrics. Confia que aquesta tendència es mantingui en les municipals a la ciutat de Tarragona?
Sí, del tot. Creiem que les formacions que tindran més suports seran ERC, PSC i Ciutadans. Ara caldrà veure quina d’aquestes formacions és la que obté més regidors i quina és la capacitat de cadascun per formar govern a la ciutat per als pròxims quatre anys. El que és cert és que aquesta vegada es presenten molts partits i de ben segur aquella formació que tingui la responsabilitat de governar ho farà amb complexitat perquè creiem que el vot estarà més fracturat que mai.

La seva formació ha meditat ja les possibilitats de pacte en cas d’estar entre les forces més votades?
Evidentment. El que tregui un vot més que els altres pot ser alcalde i, per tant, és un exercici que cal fer. Nosaltres volem governar, si cal,  amb el suport i la participació d’aquelles formacions que apostin pel canvi, és a dir que les que estiguin allunyades del 155.

Però això redueix molt les opcions de pacte.
És la nostra opció. L’opció del PSC és governar amb Ciutadans. La nostra opció, en canvi, és governar amb els partits que estan en contra de l’aplicació de l’article 155 a Catalunya.

Fins a quin punt el procés català condiciona el seu plantejament per a la ciutat de Tarragona?
En el cas de Tarragona el més important és que s’està produint una situació de clara decadència i de pèrdua continuada d’oportunitats amb l’alcalde Ballesteros i el seu equip com a principals responsables. No és la nostra intenció, doncs, formar govern amb una formació que no ha fet una bona acció de govern per a Tarragona.

Ajudar el govern socialista a continuar no entra, doncs, dins dels seus paràmetres?
Seria un fracàs per a Tarragona si continuem igual. Seguir fent apostes estratègiques que no tenen res a veure amb les nostres potencialitats com a ciutat, fer créixer la ciutat per la zona de la Budallera quan el centre està en plena decadència i tenir la cultura com una cosa absolutament accessòria no forma part dels nostres paràmetres. No és el nostre model de ciutat i nosaltres representem una alternativa claríssima. A diferència d’altres candidats, nosaltres no li diem al senyor Ballesteros que marxi per entrar nosaltres que som més joves o perquè ens toca a nosaltres, sinó perquè apostem per coses totalment diferents.

Com veu la ciutat de Tarragona?
Hem parlat amb molta gent en els darrers mesos i el missatge és que estem en una ciutat en decadència. La ciutat va perduda, sense aprofitar les seves potencialitats, i no s’ha sabut adaptar als canvis socials i tecnològics. Avui dia, la societat exigeix participar en les decisions col·lectives. En canvi aquest ajuntament cada vegada està més tancat en si mateix i més allunyat del diàleg fluid amb les entitats de la ciutat. Hi ha una distància absoluta entre l’Ajuntament i els veïns de la ciutat. No fem apostes per allò en què som forts i, a més a més, tenim un Ajuntament que no escolta els ciutadans.

Em diu que la ciutadania està desconnectada  de l’Ajuntament?
Jo crec que la ciutadania  de Tarragona és molt més activa i més forta del que aquest ajuntament projecta. Ballesteros no sap recollir ni vehicular les iniciatives que surten de la nostra societat. Crec que tenim un ajuntament molt poruc, cada vegada més, que es mira les iniciatives de la gent amb desconfiança.

No pren decisions aquest ajuntament?
Molt poques i les que pren són equivocades. Ara veiem que intenten prendre decisions quan durant quatre anys no han fet res. A ERC ens hem passat tota la legislatura presentant mocions perquè l’Ajuntament castigui i multi els bancs que tenen pisos buits i que es destinin a habitatge social. Després de donar-nos llargues durant quatre anys, quan només quedaven dos mesos per als comicis decideixen dir que sí que multaran els bancs. Doncs no ens els podem creure. Tampoc pot ser que un contracte de 20 milions d’euros com és el de la gestió de la brossa no tingui cap mena de control ni inspecció per part del consistori. I ara ens diuen que estan pensant a posar multes a l’empresa adjudicatària… No afronten els problemes de la ciutat… només quan hi ha eleccions.

Si Pau Ricomà és alcalde quins canvis notarà la gent?
Absoluts i radicals. L’Ajuntament com a tal modernitzarà el funcionament dels tràmits administratius per donar resposta a les necessitats de la gent. També prioritzarem la participació dels veïns en les decisions municipals amb la implantació  dels consells de districte, que és una eina molt útil a molts municipis de Catalunya i que facilita la implicació de la gent en la gestió del seu entorn immediat. En clau urbanística, cal recuperar les condicions dels edificis en mal estat i cosir la ciutat a partir del riu Francolí. Una altra prioritat serà la preservació dels espais naturals que encara queden a Tarragona.

De la Budallera ni parlar-ne?
És un projecte que està en contra del que diuen els experts. No cal estendre la ciutat cap a zones allunyades quan tenim un centre que s’està degradant i on cada vegada és més difícil viure. El que cal és recuperar la dignitat del centre amb la cultura com a eix de transformació cabdal. La cultura és cohesió i igualtat. Tenim un patrimoni increïble i és una vergonya que el pressupost de manteniment sigui de 15.000 euros anuals. Nosaltres el patrimoni el veiem com un recurs, mentre que el govern de Ballesteros el veu com una llosa.

Com estan els carrers del centre de Tarragona?
Fan pena. Miri, la Rambla Nova, l’eix més important de la ciutat, fa més d’un any i mig que té al mig aquells bol·lards de seguretat que fan fàstic. Si la Rambla Nova està maltractada, imagini com està el carrer Unió. Cal fer una actuació d’urgència perquè hi torni a haver vida al centre de Tarragona.

És moment de grans projectes?
Ara el que hem de fer és recuperar la ciutat per als ciutadans. Tenim un 6% dels habitatges en estat ruïnós i això s’ha de corregir. Pel que fa al treball, és important donar suport a la creació d’empreses vinculades a la indústria química des del punt de vista de la investigació i el desenvolupament de la química de futur. Hem de pensar a llarg termini, perquè si la química desapareix de Tarragona, pot ser un daltabaix. Altres sectors, com el turístic, són complementaris i importants. Tarragona ha de ser una ciutat turística, però mai no tindrem una oferta hotelera com la que té Salou i hem de pensar molt bé cap a quin model turístic volem aspirar. Ara es parla de l’aposta pel turisme esportiu quan no hem sabut aprofitar-nos d’altres models de turisme com el cultural, el gastronòmic o l’enoturístic.

A Tarragona li falla l’aparador?
Ens falla la botiga. Primer hem de tenir una ciutat que agradi als seus veïns i veïnes. Després serà el moment de pensar a projectar-la a l’exterior amb un aparador ben bonic.

Ser emprenedor a Tarragona és missió impossible?
Ara estan mirant de modificar les ordenances per aplicar la concessió de llicències per comunicació. És una ciutat on sempre ha costat molt tot el que té a veure amb tràmits. Tenim superàvit, però tenim un consistori antiquat, on falten treballadors i que no dona solucions a la població.

Què diu ERC als votants que no són independentistes?
Quan governem també pensarem en ells. Aquí el que ens juguem ara és el model de ciutat. La Tarragona del futur es fa amb tothom i la candidatura d’ERC estarà a disposició de tots els ciutadans i ciutadanes, tant si són independentistes com no.