El PSOE pot triar amb qui governar

ERC aconsegueix un triomf històric a Catalunya i a Tarragona

Per . Actualitzat el

El PSOE guanya les eleccions espanyoles onze anys després amb 123 diputats, gairebé el doble que el PP (66). Amb tot, Sánchez no suma majoria absoluta amb Podem (42) que perd gran part de la seva representació. En aquest escenari, l’aritmètica per aconseguir una majoria de partits de la teòrica esquerra se li complica a Sánchez ja que o bé pacta amb els independentistes catalans o bé a d’aglutinar nacionalistes de diversos espectres. Per altra banda, els socialistes sumen una majoria absoluta folgada amb C’s (57) que els permetria un pacte de govern estable amb una majoria parlamentària de 180 diputats. Recordem que la formació taronja ja va pactar amb el PSOE als anteriors comicis però no van poder governar perquè Podem no va voler entrar en la coalició.

L’extrema dreta de VOX entra amb força al congrés dels diputats de Madrid i suma 24 diputats situant-se com la cinquena força política de l’estat. En sisè lloc, ERC ha assolit un triomf històric a Catalunya i ha sumat 15 diputats que junt als 7 de Junts per Cat donen al sobiranisme 22 càrrecs electes, cinc dels quals estan empresonats.

En percentatge de vots, el PSOE ha assolit el 28,7% dels vots (prop de 7,5 milions de vots); el PP, un 16,7% (gairebé 4,4 milions de vots); C’s, un 15,9% dels vots (més de 4,1 milions de vots); Podem, un 14,3% (més de 3,7 milions de vots); VOX, un 10,3% (gairebé 2,7 milions de vots); ERC, un 3,9% (poc més d’un milió de vots); i JxCat, un 1,9% (gairebé mig milió de vots).

Catalunya i Tarragona es tenyeixen de groc

ERC guanya per primera vegad a la seva història les eleccions generals a Catalunya. Els 15 diputats del partit de Junqueras han superat al PSOE que ha sumat 12 escons al país. En comú podem i Junts per Catalunya els segueixen amb 7 diputats cadascú, C’s n’ha sumat 5 i PP i VOX, un per cap.

A Tarragona, s’ha repetit la intenció de vot general del principat i ERC ha guanyat enduent-se dos escons que ocuparan el cap de llista, Jordi Salvador, i Norma Pujol. Pels socialistes, repetirà Joan Ruiz. Per C’s, Sergio del Campo. I per En comú podem, Ismael Cortés. Es queda fora el PP que tenia representació i que enguany es presentava amb l’exregidor tarragoní Jordi Roca.
Entre els diputats escollits per Tarragona, n’hi ha un que és a la presó. Josep Rull (JxCat) és un dels cinc presos polítics que ha sortit escollit i es preveu que reculli personalment l’acta de diputat.